Πολιτική

Χθες 11:30 Τελευταία ενημέρωση : Χθες 13:49

Ακρίβεια: Παρέμβαση Τσίπρα για την οικονομία

Ημερίδα για την ακρίβεια και τις προοπτικές της οικονομίας διοργανώνει το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα. Οι άξονες της παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού.

Ακρίβεια: Παρέμβαση Τσίπρα για την οικονομία
-

Το ζήτημα της ακρίβειας, των προκλήσεων και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας τίθενται στο επίκεντρο της συζήτησης στην ημερίδα που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα για την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, αύριο Τρίτη το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού αναμένεται να κινηθεί γύρω από τους άξονες που αφορούν στη σημερινή κατάσταση της οικονομίας και, ειδικότερα, για το αν υπάρχει σύγκλιση ή διαμορφώνεται χάσμα με την Ευρώπη, για το ποιες είναι οι επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο της κοινωνικής πλειοψηφίας, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων και για το πώς μπορεί η Ελλάδα να υπερβεί τη σημερινή κατάσταση, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να αποκαταστήσει την ανάπτυξη με την δικαιοσύνη. Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα, η παρέμβασή του θα κινηθεί σε αυτούς τους άξονες σε μια προσέγγιση που, όπως ανέφεραν, θα φωτίζει το δρόμο για μια άλλη, εντελώς διαφορετική αντίληψη και πολιτική, από αυτή που σήμερα επικρατεί και για ένα άλλο, στρατηγικό ρόλο του κράτους, στη θέση του σημερινού, «δήθεν επιτελικού», κράτους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συζήτηση θα επικεντρώσει όχι μόνο στη μεγάλη εικόνα της οικονομίας, που, όπως σχολιάζουν, για άλλη μια φορά οδηγείται σε τοίχο από τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και στην καθημερινή αποτύπωση των επιλογών αυτών στην ζωή των πολιτών.

Ο Γιώργος Ιωαννίδης θα παρουσιάσει έρευνα του ΚΕΠΕ με θέμα «Εκτίμηση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τα νοικοκυριά βάσει του εισοδήματός τους». Παράλληλα, ο Στράτος Φαναράς και ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης θα παρουσιάσουν έρευνα της Metron Αnalysis με θέμα «Ακρίβεια και κόστος ζωής». Σε άλλη ενότητα, ειδικοί επιστήμονες θα αναλύσουν και θα εξηγήσουν γιατί η ακρίβεια στην χώρα μας έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και ποιες λύσεις μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση, ιδιαίτερα στον χώρο της ενέργειας και της στέγασης. Τοποθετούνται οι: Επιστήμη Οικονομοπούλου, Δικηγόρος Clifford Chance, Θωμάς Μαλούτας Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Μαρία Καραγιάννη- Προγράμματα Στέγασης Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης) όπως και ο δ/ντής του Ινστιτούτου ΕΝΑ Τάκης Κορκολής, θα αναφερθούν στη σημασία που έχει η αντιμετώπιση της ακρίβειας και των ανισοτήτων με την προώθηση πολιτικών που προασπίζουν τα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας παράλληλα όρους υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά απέναντι σε πρακτικές καρτέλ.

Επιπλέον, 4 υπουργοί από τρεις διαφορετικές κυβερνητικές περιόδους (Κυβέρνηση Τσίπρα, Παπανδρέου, Σημίτη) θα δώσουν το δικό τους στίγμα για την σημερινή κατάσταση, αλλά και το πού θα πρέπει να πάμε. Παρεμβαίνουν, ειδικότερα, οι Νίκος Χριστοδουλάκης, Λούκα Κατσέλη, Γιάννης Δραγασάκης και Γιώργος Χουλιαράκης.

Στην ημερίδα με θέμα: «Αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», θα παρέμβει η υποψήφια πρωθυπουργός του Νέου Λαϊκού Μετώπου, Lucie Castets, που θα μεταφέρει την εμπειρία από την Γαλλία και θα αναφερθεί στις προοπτικές που έχει η ανάπτυξη ενός κυβερνητικού προγράμματος στην Ευρώπη, σήμερα, που να ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις.

Η συζήτηση διοργανώνεται σε μια συγκυρία κατά την οποία, όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, οι αλλεπάλληλες κρίσεις, αλλά κυρίως η κρίση ακρίβειας, έχουν βαρύτατες αρνητικές συνέπειες στην ελληνική κοινωνία. Προσθέτουν ότι «η ασυδοσία στην αγορά εργασίας, η διάλυση των δημόσιων δομών κοινωνικής προστασίας, όπως του ΕΣΥ, η διαφθορά, ρίχνουν τη σκιά τους στην καθημερινή ζωή της πλειοψηφίας». Σχολιάζουν ότι το σκεπτικό για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αφορά στη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος, όπως είναι και το logo του Ινστιτούτου: «Διαμορφώνοντας το κοινό μας μέλλον».


Ειδήσεις σήμερα:

Παιανία: Ιερέας διέκοψε γάμο λόγω… της ενδυμασίας της κουμπάρας

ΠΑΣΟΚ – Ανδρουλάκης: Ο “χάρτης” των αλλαγών και τα ονόματα

Μεταναστευτικό - Σάμος: Φονικό ναυάγιο λέμβου

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)