Υγεία

Χθες 20:00

Ηράκλειο - Παρένθετη μητρότητα: Γιαγιά κυοφόρησε το εγγόνι της

Ο γιατρός και η οικογένεια αφηγούνται με λεπτομέρειες τον τιτάνιο αγώνα τους για την υποβοηθούμενη απόκτηση ενός παιδιού και την τρυφερή συμβολή της γιαγιάς.

Ηράκλειο - Παρένθετη μητρότητα: Γιαγιά κυοφόρησε το εγγόνι της
-

Ένα πραγματικά μοναδικό αλλά και σπουδαίο ιατρικό περιστατικό σημειώθηκε πριν λίγες μέρες στην Κρήτη, όταν μια 55χρονη γυναίκα, στο πλαίσιο παρένθετης μητρότητας, κυοφόρησε τον εγγονό της στο Ηράκλειο.

Όπως μεταδίδει το newshub.gr, μετά από σχετικές δηλώσεις του μαιευτήρα γυναικολόγου ο οποίος ανέλαβε το περιστατικό, κ. Αλέξανδρου Ζερβάκη, η γυναίκα παραπέμφθηκε σε εκείνον από άλλον συνάδελφό του και αφού το ζευγάρι είχε πραγματοποιήσει σειρά αποτυχημένων προσπαθειών στο παρελθόν, στην Αθήνα.

«Η γιαγιά όμως ήταν αποφασισμένη, κυριολεκτικά με στόχο ζωής, να βοηθήσει την κόρη της η οποία γεννήθηκε με σύνδρομο “MAYER-ROKITASKY-KUSTER-HAUSER τύπου 1”, κατάσταση στην οποία υπάρχει συγγενής αγενεσία μήτρας, παρότι υπάρχουν οι ωοθήκες για παραγωγή ωαρίων. Οι πιθανότητες επιτυχούς γέννησης είναι 1/5000 περίπου γεννήσεις ζώντων κοριτσιών, ενώ στη Ελλάδα έχουμε 2-3 περιστατικά μόλις κάθε χρόνο. Η κόρη ζούσε στην Αθήνα και η μητέρα στην Κρήτη.

Η προετοιμασία μόνο, πήρε 2 ολόκληρα χρόνια. Η προετοιμασία αυτή περιελάμβανε επεμβάσεις, πολλαπλές εξετάσεις, σειρά από επιτροπές για εγκρίσεις από την Εθνική Αρχή Υπογονιμότητας και πολλές απογοητεύσεις. Όμως στο μεταξύ τα γονιμοποιημένα ωάρια από την κόρη και τον γαμπρό περίμεναν υπομονετικά να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Φτάσαμε στην πρώτη εμβρυομεταφορά, με την αγωνία στο κατακόρυφο. Η οποία όμως απέτυχε. Το χτύπημα ήταν βαρύ, η ψυχολογία ήταν στο μηδέν, όμως η δύναμη και η επιθυμία να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους, ξεπερνούσε κάθε εμπόδιο.

Η δεύτερη εμβρυομεταφορά, 2 μόλις μήνες πριν λήξει οριστικά η άδεια για τελευταία εμβρυομεταφορά, ήταν επιτυχής. Καταλαβαίνετε την τεράστια χαρά όλων μας. Η κύηση ήταν πολύ υψηλού κινδύνου, αλλά πλέον η θέληση λύγιζε κάθε εμπόδιο. Η υπομονή ήταν πραγματικά ιώβεια.

Η μητέρα, η οποία πλέον ήταν φορέας του μικρού “θαύματος”, έβαλε μπροστά δεκάδες ερωτήματα. Θυμάμαι να με ρωτάει: “Θα τα καταφέρουμε γιατρέ σε ιδιωτικό στην επαρχία”; Της απαντούσα “Μια χαρά θα τα καταφέρουμε, αρκεί να είσαι τυπική σε ότι λέμε. Και όχι απλά ήταν τυπική, τηρούσε τα πάντα με ευλάβεια. Ένας πραγματικός “θηλυκός στρατιώτης”. Όλα της άψογα.

Γιαγιά - εγγόνι - παρένθετη

Ώσπου φτάσαμε σε εκείνη τη στιγμή που της είπα “Τώρα, πάμε να γεννήσουμε”! Το “σήμα” έπεσε στα παιδιά της Αθήνας (κόρη και γαμπρό) οι οποίοι έτρεξαν να βρεθούν δίπλα στη μητέρα, η οποία πλέον ετοιμαζόταν να φέρει στον κόσμο το εγγόνι της.

Όπως και έγινε. Έφερε πριν λίγες μέρες στο κόσμο, έναν υπέροχο και υγιέστατο παίδαρο, στρουμπουλό και αφράτο! Σχεδόν μετά από εννέα ολόκληρους μήνες κύησης.

“30 ολόκληρα χρόνια περίμενα, αλλά και φοβόμουν αυτή τη στιγμή”, μου είπε μετά τη γέννα με βουρκωμένα τα μάτια η γυναίκα-ήρωας, η οποία έκανε τα πάντα, πρωτίστως για το παιδί της και δευτερευόντως για το εγγόνι της. Απλά χαμογέλασα. Αλλά μέσα μου ήμουν συγκλονισμένος για την δύναμη αυτής της γυναίκας – προτύπου. Δεν χωρούσα στην ευτυχία. Εύχομαι να είναι πάντα καλά και να το χαίρονται. Κάθε επιτυχία ή αποτυχία στην ιατρική αποτελεί ομαδική δουλειά. Θέλω μέσα από την καρδιά μου να δώσω πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συνεργάτες μου, που κάνουν καθημερινά ευτυχισμένους τόσους ανθρώπους», περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια ο κ. Ζερβάκης.

Καθοριστική όμως στην επιτυχία του εγχειρήματος, δεν ήταν όμως μόνο η γυναίκα - μάνα - γιαγιά “ηρωίδα”. Δίπλα της είχε τον εξαίρετο επιστήμονα κ. Ζερβάκη ο οποίος δεν της προσέφερε μόνο σπουδαίες ιατρικές υπηρεσίες. Ήταν επίσης ο βοηθός, στήριγμα και καθοδηγητής αυτής της τιτάνιας προσπάθειας η οποία έφερε στο κόσμο το πολυπόθητο παιδί. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της οικογένειας, εκτός από εξαιρετικός γιατρός είναι και εξίσου σπουδαίος άνθρωπος, η δε ευγνωμοσύνη της απέναντί του είναι αιώνια.

Ειδήσεις σήμερα:

Δίπλωμα οδήγησης: Ηλεκτρονικό ραντεβού για εξετάσεις και επέκταση

F1 - Χάμιλτον: Η μάχη μου με την κατάθλιψη

Κίνα: “Σκόρπισε” τον θάνατο μέσα σε σούπερ μάρκετ (βίντεο)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)