Γενικά
Βρήκε εξήγηση η NASA για τη μυστηριώδη πέτρα
Την εξήγησή τους για τη μυστηριώδη εμφάνιση της μικρής πέτρας κοντά στο διαστημικό όχημα Opportunity στις αρχές Ιανουαρίου έδωσαν οι επιστήμονες της NASA.
O μικρός βράχος, το μήκος του οποίου φτάνει τα 4 εκατοστά, εμφανίστηκε σε μια από τις φωτογραφίες που τράβηξε το ρομποτικό όχημα στις 8 Ιανουαρίου, την ώρα που οι χειριστές του ετοιμάζονταν να ενεργοποιήσουν τον τηλεχειριζόμενο βραχίονά του. Στην εικόνα διακρίνεται μια μικρή πέτρα, λευκή στο περίγραμμα και βαθυκόκκινη στο κέντρο της, σε ένα σημείο όπου σε μια άλλη φωτογραφία που είχε ληφθεί τέσσερις ημέρες νωρίτερα δεν υπήρχε τίποτα, όπως εξήγησε ο επικεφαλής της αποστολής του Opportunity, Στιβ Σκουάιρς.
Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μικρός βράχος, στον οποίο έδωσαν το όνομα "Πίνακλ Άιλαντ", είναι τμήμα ενός μεγαλύτερου βράχου ο οποίος έσπασε και αυτό το μικρό κομμάτι του παρασύρθηκε από μια ρόδα του διαστημικού οχήματος στις αρχές Ιανουαρίου. Πιο πρόσφατες φωτογραφίες δείχνουν μάλιστα τον μεγάλο βράχο που χτυπήθηκε από τη ρόδα του διαστημικού ρομπότ.
"Αφού μετακινήσαμε το Opportunity σε μικρή απόσταση και αφού εξετάσαμε το Πίνακλ Άιλαντ, μπορέσαμε να δούμε λίγο πιο πάνω έναν άλλο βράχο που έχει την ίδια ασυνήθιστη όψη", εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο Ρέι Έρβιντσον, ένας από τους επιστήμονες της αποστολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις του Μισούρι.
Όσον αφορά στις έρευνες, από την εξέταση του βράχου στο μικροσκόπιο και με τη βοήθεια ενός φασματογράφου εντοπίστηκε θειάφι και μεγάλες συγκεντρώσεις μαγγανίου, κάτι που οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι υδατοδιαλυτές ουσίες συγκεντρώθηκαν στο βράχο λόγω της δράσης του νερού.
"Η διαδικασία αυτή έγινε είτε ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του εδάφους σχετικά πρόσφατα είτε σε μεγαλύτερο βάθος πριν από μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια λόγω της διάβρωσης απομακρύνθηκαν τα υλικά που κάλυπταν τον βράχο, φέρνοντάς τον σε άμεση επαφή με τις ρόδες του Opportunity", ανέφερε ο ίδιος.