Κλίμα

Χθες 21:57

Κακοκαιρία “Daniel”: Αυτοψία του ΑΝΤ1 στην Μεταμόρφωση Καρδίτσας ένα χρόνο μετά (βίντεο)

Ο ΑΝΤ1 βρέθηκε στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας, που βούλιαξε κάτω από τόνους νερό κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας “Daniel” το περασμένο Σεπτέμβριο.

 Κακοκαιρία “Daniel”: Αυτοψία του ΑΝΤ1 στην Μεταμόρφωση Καρδίτσας ένα χρόνο μετά (βίντεο)
-

Της Άννας Νικολάου 

Σπίτια γκρεμισμένα, μαγαζιά ερειπωμένα, κατεστραμμένα, δρόμοι άδειοι, ελάχιστοι από τους κατοίκους που επέστρεψαν περπατούν μόνοι . Είναι η Μεταμόρφωση Καρδίτσας, το χωριό που κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας “Daniel” το Σεπτέμβριο του 2023 παραδόθηκε στο έλεος της κακοκαιρίας και βυθίστηκε στο νερό και τη λάσπη, ένα χρόνο μετά παραμένει ένα χωριό φάντασμα.

Από τα 200 σπίτια της Κοινότητας, σήμερα κατοικούνται μόνο τα 30.

Οι κάτοικοι ακόμα παλεύουν να επιστρέψουν στην καθημερινότητα. Ζωή στη χωριό δίνει το μοναδικό καφενείο που λειτουργεί. Η κυρία Φανή με τον άντρα της κατάφεραν να το φτιάξουν από την αρχή.

«Και αυτή τη στιγμή που είμαστε τώρα, μερικές φορές μας φαίνεται σαν ψέματα την πρώτη φορά που ήρθαμε στο χωριό η λάσπη μόνο ήταν από το γόνατο και προς τα πάνω. Τα ταβάνια ήταν πεσμένα, σιγά σιγά με προσωπική εργασία το φτιάξαμε πάλι.

Είμαστε σαν οικογένεια πλέον μαζευόμαστε το πρωί εδώ το απόγευμα έχουμε γίνει σαν μια οικογένεια τα τραπεζάκια είναι ενωμένα» αναφέρει η κα. Φανή.

 Μεταμόρφωση - Καρδίτσα - Daniel

Οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης επέστρεψαν προσωρινά, για να μπορούν να εργαστούν στα χωράφια τους. Όπως λένε δεν έχουν φτιάξει από την αρχή τα σπίτια τους, γιατί ο φόβος μιας νέας πλημμύρας παραμένει.

Αυτό που περιμένουν είναι η μετεγκατάσταση του χωριού. 

 Μεταμόρφωση - Καρδίτσα - Daniel

«Εγώ αναγκάστηκα να έρθω στο χωριό, γιατί ήμουν φιλοξενούμενος. Οι γονείς μου φοβούνται. Ένα δωμάτιο έχω κάνει εδώ για τα χωράφια δεν βάζουμε πλέον χρήματα στα σπίτια. Το χωριό πρέπει να μετακινηθεί» τονίζει κάτοικος του χωριού.

«Το χειμώνα θα φύγουμε όλοι μόλις πιάσει το φθινόπωρο και αρχίσουν οι βροχές θα φύγουμε. Δεν έχουμε θέρμανση, έχουν χαλάσει όλα αυτά έχουν καταστραφεί και δεν τα φτιάξαμε» συμπληρώνει κάτοικος της Μεταμόρφωσης.

 Μεταμόρφωση - Καρδίτσα - Daniel

Σύμφωνα με το οριστικό σχέδιο που συνέταξε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το χωριό μπορεί να μετακινηθεί σε κοντινή απόσταση, σε ασφαλέστερο μέρος.

Το 90% των κατοίκων ψηφίζουν ναι στο σχέδιο της μετεγκατάστασης.

Αυτό που περιμένουν οι κάτοικοι είναι να δουν από τους αρμόδιους τις προδιαγραφές των σπιτιών στην νέα μεταμόρφωση, έτσι ώστε να ψηφίσουν ξανά μεταξύ τους και έπειτα να ξεκινήσουν οι προαπαιτούμενες διαδικασίες.

Ειδήσεις σήμερα:

“Μαρία”: Η Αντζελίνα Τζολί μιλά αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 για την Κάλλας (βίντεο)

Νετανιάχου: Η στιγμή που drone της Χεζμπολάχ στοχεύει το σπίτι του και η αντίδρασή του (βίντεο)

Σολτς - Ερντογάν: Τι συζήτησαν για Ελληνοτουρκικά, Ισραήλ και Eurofighter

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)