Κλίμα

30 Σεπτεμβρίου 2024 22:54

Λειψυδρία: “Καμπανάκι” από την ΕΥΔΑΠ για το νερό στην Αττική (βίντεο)

Ο ΑΝΤ1 με την βοήθεια ειδικού, παρουσιάζει πρακτικές συμβουλές για να κάνουμε οικονομία στην καθημερινή κατανάλωση νερού.

Λειψυδρία: “Καμπανάκι” από την ΕΥΔΑΠ για το νερό στην Αττική (βίντεο)
-

Των Τζίνας Στασινοπούλου, Αντιγόνης Θάνου 

 «Όταν πλένω τα πιάτα ή όταν είμαι στο ντους χρησιμοποιώ το νερό μόνο όταν το χρειάζομαι δεν το αφήνω να τρέχει στη φάση που σαπουνίζω ή κάνω κάτι άλλο γενικά προσέχω»

Η κυρία Κατερίνα έβαλε στην καθημερινότητά της την εξοικονόμηση νερού. Στο πλύσιμο των πιάτων, στο καθάρισμα του μπαλκονιού ακόμα και στο ντους.

«Για το ντους για παράδειγμα αποφεύγω το νερό να τρέχει έτσι από το τηλέφωνο την ώρα που δεν το χρησιμοποιώ φροντίζω να το κλείνω» συμπληρώνει.

Κάρτες Δελτίου

Χρήσιμες συμβουλές

Η λειψυδρία ήρθε για να μείνει και το πρώτο άμεσο μέτρο για να την αντιμετωπίσουμε είναι η δική μας προσοχή στα σπίτια μας.

Όπως λέει στον ΑΝΤ1 ο Ευάγγελος Πανος, ενεργειακός επιθεωρητής – μηχανολόγος μηχανικός, «αρχικά κοιτάμε να μην έχουμε  καμία διαρροή είτε στις βρύσες είτε στο καζανάκι που συνήθως εκεί εμφανίζονται κατά δεύτερον κοιτάμε να χρησιμοποιούμε το νερό εκεί που πραγματικά το χρειαζόμαστε»

•    Κλείνουμε τις βρύσες στα διαλλείματα (ντους – πιάτα)

•     Χρησιμοποιούμε πλυντήριο ρούχων & πιάτων (να είναι γεμάτα)

•    Μουλιάζουμε τα πιάτα στο νεροχύτη

Κάρτες Δελτίου

Κάρτες Δελτίου

Το πιο σημαντικό που τονίζουν οι ειδικοί είναι ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τη βρύση να τρέχει χωρίς λόγο δηλαδή όταν δεν πλένουμε κάτι ή όταν δεν κάνουμε ντους εμείς οι ίδιοι.

Όμως και στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού μπορούμε να εξοικονομήσουμε νερό.

Ακόμα και το αυτοκίνητο καλό είναι λένε οι ειδικοί να το πλένουμε στα ειδικά πλυντήρια  και όχι μόνοι μας καθώς εκεί το νερό ανακυκλώνεται και δεν πάει χαμένο.

Το 45-55% του νερού που μεταφέρεται χάνεται στα δίκτυα (παλαιά με τρύπες και χαλασμένες συνενώσεις) τα οποία πρέπει ή να επισκευαστούν ή να αντικατασταθούν.

Κάρτες Δελτίου

Χρειάζονται όμως και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης, καθηγητής διευθέτησης ορεινών υδάτων του ΔΠΘ τονίζει ότι «είναι μία λύση είτε η μεταφορά από το φράγμα των Κρεμαστών και να το ρίξουμε και αυτό στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ είτε η δημιουργία ενός νέου φράγματος. Όπως έγινε στο Μόρνο στην αρχή στον Εύηνο μετά ένα τρίτο το οποίο θα προσθέσει στο υδατικό δυναμικό των δύο πρώτων».

Οι  ειδικοί τονίζουν ότι θα έπρεπε να υπάρξει εκπαίδευση για τη διαχείριση του νερού η οποία θα αρχίζει μέσα στις σχολικές τάξεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Γκάζι: Μηχανοδηγός φρέναρε τρένο για να... επιπλήξει ελεγκτή (βίντεο)

Γλυφάδα - Ξυλοδαρμός 14χρονης: Εισαγγελική παρέμβαση μετά τα βίντεο στα social media

Δίπλωμα οδήγησης: Ηλεκτρονικό ραντεβού για εξετάσεις και επέκταση

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)