Έρευνες

Σήμερα 18:15

Ο Έλληνας της εισβολής στο Καπιτώλιο

Ο Χάρης Καρανίκας γράφει για τον “Greek” που σύμφωνα με μαρτυρίες και επίσημες καταθέσεις είχε ενεργό ρόλο στα γεγονότα που συντάραξαν τις ΗΠΑ και όλον τον πλανήτη.

Ο Έλληνας της εισβολής στο Καπιτώλιο
-

Του Χάρη Καρανίκα

Στις 6 Ιανουαρίου του 2021, το κτήριο του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον, δέχτηκε επίθεση από όχλο υποστηρικτών του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε μια απόπειρα πραξικοπήματος, δύο μήνες μετά από την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020.

Ο όχλος επεδίωκε να αποτρέψει συνεδρίαση για την καταμέτρηση ψήφων και την επισημοποίηση του αποτελέσματος, που αναδείκνυε εκλεγμένο πρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν. Η επίθεση ήταν τελικά ανεπιτυχής.

Στα επεισόδια του Καπιτωλίου, έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι μέσα σε 36 ώρες, ενώ τουλάχιστον 174 τραυματίστηκαν.

Η διακομματική επιτροπή που ερεύνησε το περιστατικό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ένα σχέδιο που εκτείνονταν σε επτά ημέρες, με σκοπό να ανατρέψει τις εκλογές. Με την παρακίνηση του Τραμπ, από την προηγούμενη ημέρα της επίθεσης, χιλιάδες οπαδοί του είχαν συγκεντρωθεί στην Ουάσινγκτον για να υποστηρίξουν ψευδείς ισχυρισμούς του ότι οι εκλογές του 2020 είχαν “κλαπεί από την ριζοσπαστική αριστερά των Δημοκρατών”.

Ξεκινώντας το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου, ο Τραμπ έδωσε μια ομιλία στην οποία επανέλαβε δήθεν “εκλογικές παρατυπίες” και είπε, “αν δεν πολεμήσεις κολασμένα, δεν θα έχεις πια χώρα”. Μεταξύ των κύριων πρωταγωνιστών στα επεισόδια που ακολούθησαν ήταν αρχηγοί και ανώτερα στελέχη δύο ακροδεξιών ομάδων προσκείμενων στον Τραμπ: οι Proud Boys (Περήφανα Αγόρια) και οι Oath Keepers (Φύλακες του Όρκου).

AP - ΗΠΑ - Καπιτώλιο - επεισόδια

Κατά τη διάρκεια της διερεύνησης του περιστατικού και της εξεταστικής διαδικασίας από την διακομματική Επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου, κάποιοι μάρτυρες που είχαν παραστεί στα επεισόδια παρουσιάστηκαν χωρίς συνηγόρους. Ανάμεσά τους ήταν και ο Τζορτζ Μέτζα, μέλος των Περήφανων Αγοριών. Στην κατάθεσή του στην εξεταστική γίνεται για πρώτη φορά λόγος για ένα άλλο μέλος της ομάδας, ο οποίος μαζί με τον Μέτζα παρείχαν υπηρεσίες “προστασίας” σε παρευρισκόμενα μέλη των ομάδων όχι μόνο στα επεισόδια, αλλά και σε άλλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οπαδών του Τραμπ που είχαν διοργανωθεί μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου. Το παρατσούκλι του μέλους ήταν “The Greek”.

Από την έρευνα του ant1news.gr, φαίνεται ότι ο “Greek” είναι Έλληνας, ομογενής ο οποίος ζει στο Μαϊάμι και βρισκόταν πολύ κοντά στον διοργανωτή των επεισοδίων της 6ης Ιανουαρίου, Ενρίκε Τάριο, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 22 χρόνων για τις πράξεις του όσον αφορά την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Σε φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί σε φόρουμ, εικονίζεται μαζί με τον Τάριο να επιβαίνουν, μαζί με ακόμη μερικούς από την ομάδα των Proud Boys σε ιδιωτικό τζετ, το οποίο φέρεται να είχε μισθωθεί ειδικά για την μετάβασή τους από το Μαϊάμι στην Ουάσινγκτον, τον Νοέμβριο του 2020, σε διαδήλωση υπέρ του Τραμπ, μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές. Σε εκείνη την διαδήλωση, το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου, κυμάτιζαν αμερικανικές σημαίες και οι συγκεντρωμένοι φώναζαν “Ο Θεός να ευλογεί τις ΗΠΑ”, ενώ ακούγονταν και διαμαρτυρίες ότι οι εκλογές είχαν “κλαπεί από τον Τραμπ”. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος είχε περάσει με αυτοκινητοπομπή από τον τόπο της συγκέντρωσης χαιρετίζοντας τους εξηγηρμένους οπαδούς του.

Εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο

Λίγες ώρες μετά, στις 8 το βράδυ, ξεκίνησαν συμπλοκές μεταξύ των “Περήφανων Αγοριών” και μαυροφορεμένων αντιφασιστών, σε απόσταση πέντε τετραγώνων από τον Λευκό Οίκο, όπου βρισκόταν ο Τραμπ. Σύμφωνα με αναφορές, οι υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου κρατούσαν ρόπαλα. Οι συμπλοκές σταμάτησαν με το που έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή.

Σε βίντεο που περιήλθε σε γνώση του ant1news.gr o “Greek”  μαζί με τον Μέτζα και κάποια ακόμα Proud Boys που ταξίδευαν με το ιδιωτικό τζετ, εμφανίζονται εντός της καμπίνας του σκάφους να κρατούν μπίρες και να κάνουν πρόποση ανακράζοντας “Uhuru”, το οποίο στα Σουαχίλι σημαίνει “Ελευθερία” ή “Ανεξαρτησία”.

Αμέσως μετά ο “Greek” γυρίζει προς την κάμερα και λέει: «Στην υγεία των Proud Boys! Κλωτσήσαμε μερικούς πισινούς και επιστρέφουμε όλοι σπίτι ασφαλείς, δόξα τω Θεώ. Στην επόμενη μάχη, στην επόμενη μάχη, προχωράμε». Γυρίζοντας το κεφάλι του να κοιτάξει τα υπόλοιπα μέλη των Proud Boys, στον σβέρκο του διακρίνεται ένα φουλάρι. Σε άλλη φωτογραφία, η οποία φέρεται να τραβήχτηκε στις 14 Νοεμβρίου, ο “Greek” εμφανίζεται με το ίδιο φουλάρι στο πλευρό του Τάριο, σαν να είναι μέλος της προσωπικής φρουράς του αρχηγού των Proud Boys.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του Τζορτζ Μέτζα από την επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου, που ερευνούσε την εισβολή στο Καπιτώλιο, το μέλος των Proud Boys ρωτήθηκε αν γνωρίζει κάποιον με το όνομα Α.Μ. (σημ: τα αρχικά του ονοματεπώνυμου του “Greek”), αλλά εκείνος το αρνήθηκε. Όταν του έδειξαν μία φωτογραφία του Έλληνα ομογενή στην οποία φορούσε φουλάρι, ο Μέτζα αποκρίθηκε ότι γνώριζε τον εικονιζόμενο με το παρατσούκλι “The Greek”.

Καπιτώλιο - εισβολή - ΗΠΑ

Η “επόμενη μάχη” που έλεγε ο “Greek” κατά της διάρκεια της πρόποσης μέσα στο ιδιωτικό τζετ, θα δινόταν στις 6 Ιανουαρίου. Ο Ενρίκε Τάριο, ο αρχηγός των Proud Boys που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 22 χρόνων, είχε δημιουργήσει μερικές ημέρες πριν ένα φόρουμ το οποίο ονόμαζαν “Υπουργείο Αυτοάμυνας” (Ministry of Self-Defense”) για να συντονίσει την ηγεσία των Proud Boys στο πλαίσιο του σχεδίου για την επικείμενη εισβολή στο Καπιτώλιο. Ο ίδιος δεν θα μπορούσε να παρευρεθεί στις συγκεντρώσεις, καθώς, κατόπιν έρευνας του FBI και απόφασης δικαστή της Ουάσινγκτον, του είχε απαγορευθεί η είσοδος στην πολιτεία, και έτσι συντόνιζε εξ αποστάσεως το εγχείρημα, από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην Βαλτιμόρη. Ο Μέτζα ήταν μέλος της ομάδας του “Υπουργείου Αυτοάμυνας”.

Ανήμερα της 6ης Ιανουαρίου ο Τάριο αναρτούσε μηνύματα όπως “Κάνετε αυτό που πρέπει να γίνει” και την ώρα της εισβολής σε κρυπτογραφημένη ομαδική συνομιλία παρότρυνε άλλα Proud Boys λέγοντάς τους “Κάν’το ξανά”. Οι εισαγγελείς που ασχολήθηκαν με την υπόθεση παρουσίασαν κατά τη δίκη του Τάριο αποδεικτικά στοιχεία ότι είχε συζητήσει με συνεργάτες του σχέδια για να εισβάλλουν σε μεγάλο πλήθος κυβερνητικών κτηρίων στην Ουάσινγκτον.

Σε φωτογραφίες που εντόπισε το ant1news.gr, οι οποίες τραβήχτηκαν την ημέρα της εισβολής στο Καπιτώλιο, ο “Greek” εμφανίζεται να φοράει αλεξίσφαιρο γιλέκο με θήκη όπου υπήρχε ασύρματος και λαστιχένια μαύρα γάντια. Σε κάποιες από αυτές έχει φορέσει μαύρο μαντίλι στο πρόσωπο για να καλύπτει τα χαρακτηριστικά του, ενώ στο φόντο διακρίνεται το Καπιτώλιο. Σε άλλες, λίγη ώρα μετά την επίθεση οπαδών του Τραμπ σε συνεργείο του Associated Press, κατά την οποία οι διαδηλωτές πέταξαν κάτω και έσπασαν τον εξοπλισμό τους, ο “Greek” εμφανίζεται να σκύβει πάνω από τα μηχανήματα, έχοντας το μαντίλι στο πρόσωπό του και λίγο μετά να φεύγει κρατώντας ένα λουρί. Ακόμη μία φωτογραφία, τον δείχνει πλάτη σε μία από τις πόρτες του Καπιτωλίου ενώ άλλα άτομα ετοιμάζονται να εισβάλλουν.

Καπιτώλιο - εισβολή - ΗΠΑ

Όπλα μέσα στο Καπιτώλιο

Καπιτώλιο - εισβολή - ΗΠΑ

Κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου, ο Μέτζα παραδέχθηκε ότι ήταν σε ομάδα “ασφαλείας” προσώπων που παρευρέθηκαν στο Καπιτώλιο και ότι στην ίδια ομάδα ήταν ο “Greek” και ένας ακόμα, ο Αλ. Όταν οι ανακριτές επέμειναν αν υπήρχαν άλλοι, ο Μέτζα ανέφερε ότι “ασφάλεια” ήταν μόνο οι τρεις τους, απ’ όσο γνώριζε, και ισχυρίστηκε ότι δεν χρησιμοποίησαν τους ασυρμάτους που είχαν μαζί τους.

Η Επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου που διερεύνησε τα περιστατικά που οδήγησαν στην επίθεση κατά του Καπιτωλίου αλλά και τι συνέβη την ίδια ημέρα της εισβολής, συγκροτήθηκε κατόπιν ψηφοφορίας την 1η Ιουλίου 2021. Λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα μετά, έλαβε χώρα το Συνέδριο Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών στο Ντάλας, όπου παρέστη ολόκληρο το φάσμα των Ρεπουμπλικανών και της υπερσυντηρητικής σκηνής των ΗΠΑ.

Ανάμεσά τους ήταν και δύο άντρες με καπέλα που έφεραν το διακριτικό σήμα των Proud Boys: ο “Greek” και ο Μέτζα. Όταν ρωτήθηκαν από δημοσιογράφο που κάλυπτε το συνέδριο γιατί είναι εκεί, εκείνοι απάντησαν ότι παρέχουν υπηρεσίες “ασφαλείας”, αρνούμενοι να κατονομάσουν πρόσωπα. O Μέτζα μάλιστα ανέφερε ότι οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες τους καλωσόρισαν στο συνέδριο λέγοντας «Ήρθαν και μας είπαν “είμαστε περήφανοι για αυτό που κάνετε”»…

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)