Κόσμος

Σήμερα 06:50

Σινουάρ: Το χρονικό του θανάτου του και οι αιχμές ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός (εικόνες)

Πώς δισταυρώθηκε διεθνώς το συμπέρασμα ότι ο ηγέτης ήταν νεκρός. Τι ανέφεραν στις σχετικές δηλώσεις τους Τζο Μπάιντεν, Κάμαλα Χάρις αλλά και εκπρόσωπος του State Department.

Σινουάρ: Το χρονικό του θανάτου του και οι αιχμές ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός (εικόνες)
-

Μετά την επίσημη επιβεβαίωση ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στην Γάζα, το Ισραήλ ξεκαθαρίζει σε όλους του τόνους ότι ο πόλεμος στην Γάζα «δεν τελείωσε», αγνοώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ που βλέπει «ευκαιρία» για την πολιτική διευθέτηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Θάνατος Γιαχία Σινουάρ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσπαθήσουν να προωθήσουν μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Θάνατος Γιαχία Σινουάρ

Ο Μίλερ δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου ότι η Ουάσινγκτον, με τον Σινουάρ εκτός κάδρου, είδε μια ευκαιρία για τερματισμό του πολέμου. «Τις τελευταίες εβδομάδες, δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, γιατί ο Σινουάρ είχε αρνηθεί να διαπραγματευτεί«, δήλωσε ο Μίλερ.

Θάνατος Γιαχία Σινουάρ

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου τον οποίο και συνεχάρη για την επιτυχή επιχείρηση. Και οι δύο συμφώνησαν ότι υπάρχει περιθώριο πίεσης για την απελευθέρωση των ομήρων. Ο Μπάιντεν επισήμανε, δε, ότι ο ισραηλινός στρατός με τη βοήθεια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχει κυνηγήσει ηγέτες της Χαμάς, εντοπίζοντάς τους στις κρυψώνες τους και εξαναγκάζοντάς τους σε φυγή. «Απευθύνομαι στους Ισραηλινούς φίλους μου και λέω χωρίς καμία αμφιβολία ότι αυτή είναι μία σημαδιακή μέρα ανακούφισης, φέρνοντας στη συλλογική μνήμη τη στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα διέταξε την επιδρομή για τη δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011» πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Θάνατος Γιαχία Σινουάρ

Οι δηλώσεις Χαλεβί

Το Ισραήλ «ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του» με τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού, υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί. Ωστόσο και αυτός, όπως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου νωρίτερα, δήλωσε ότι ο πόλεμος «δεν θα σταματήσει» προτού συλληφθούν όλοι οι δράστες της αιματηρής αυτής επίθεσης που διαπράχθηκε στο νότιο Ισραήλ και επιστρέψουν «όλοι οι όμηροι» που κρατούνται στη Γάζα, δήλωσε ο Χαλεβί μετά την επίσκεψη στο μέρος όπου σκοτώθηκε ο Σινουάρ.

Νετανιάχου: Κάναμε αυτό που υποσχεθήκαμε

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρχαν αναφορές από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ, ότι ανώτερα μέλη της Χαμάς βρίσκονταν συγκεντρωμένα στην Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Η 828η Ταξιαρχίας (Μπίσλαχ), ανέλαβαν να περιπολούν στην περιοχή, επιχειρώντας να εντοπίσουν τα σημεία όπου μπορεί να κρύβονταν μαχητές και τα ανώτερα μέλη της Χαμάς. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, ισραηλινή περίπολος, που συνοδεύονταν από ένα άρμα μάχης Merkava, εντόπισε «ύποπτη κίνηση» στον όροφο ενός κτιρίου και το άρμα μάχης άνοιξε πυρ στην κατεύθυνση που εντοπίστηκε η «ύποπτη κίνηση». Όταν εξουδετερώθηκαν οι ένοπλοι της Χαμάς, ένα drone, μπήκε στα συντρίμμια σαρώνοντας την περιοχή, με αποτέλεσμα να αναγνωριστούν τα χαρακτηριστικά του Σινουάρ σε ένα από τα πτώματα.

Θάνατος Γιαχία Σινουάρ

Μέσω DNA η ταυτοποίηση

Οι εξετάσεις DNA που διεξήγαγε η ισραηλινή αστυνομία διαπίστωσαν ότι το σώμα ενός ατόμου που σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα ήταν του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, ανακοίνωσε η αστυνομία την Πέμπτη. «Το τμήμα εγκληματολογίας της αστυνομίας ολοκλήρωσε το τεστ DNA, το οποίο βρήκε επίσης ένα ταίριασμα για την επιβεβαιωμένη ταυτότητα του Γιαχία Σινουάρ», δήλωσε εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας. Η πρώτη ταυτοποίηση έγινε από τα οδοντιατρικά αρχεία, που είχαν στην διάθεσή τους οι ισραηλινές αρχές, από την εποχή που ο Σινουάρ ήταν κρατούμενος στις ισραηλινές φυλακές.

Θάνατος Γιαχία Σινουάρ

Οι ισορροπίες με τις αμερικανικές εκλογές

Ακόμη και με το θάνατο του Σινουάρ, δεν υπάρχει σχεδόν καμία προσδοκία ότι η ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα επιλυθεί πριν από την ημέρα των εκλογών στις 5 Νοεμβρίου, ιδιαίτερα καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να αντεπιτεθεί στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν από τις αρχές αυτού του μήνα.

Ωστόσο, οποιαδήποτε εξέλιξη θα μπορούσε να επιτρέψει τη μείωση των περιφερειακών θερμοκρασιών θα ήταν ευπρόσδεκτη, τόσο εντός του Λευκού Οίκου όσο και στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του Χάρις.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)