Μέση Ανατολή

28 Μαρτίου 2015 22:56

Βυθίζεται στο απόλυτο χάος η Υεμένη

Εκρήξεις, βομβαρδισμοί, πυρά και λεηλασίες συνθέτουν το σκηνικό  στο Άντεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης.

-



Εκτός έλεγχου είναι η κατάσταση στην πόλη Άντεν της Υεμένης, που έχει βυθιστεί κυριολεκτικά στο χάος. Πυρά, εκρήξεις και αιματηρές συγκρούσεις συνθέτουν την εικόνα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την οποία προσπαθούν να καταλάβουν οι αντάρτες Χούτι.

Το απόγευμα όλη η πόλη ταρακουνήθηκε από τις ισχυρές εκρήξεις σε μια μεγάλη αποθήκη όπλων, σε μια σπηλιά στο όρος Τζέμπελ Χάντιντ. Παραδομένη από την Παρασκευή σε πλιατσικολόγους, αυτή η αποθήκη όπλων του στρατού έγινε θέατρο συγκρούσεων και αψιμαχιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο διευθυντής των υγειονομικών υπηρεσιών του Άντεν, Αλ Χέντερ Λασουάρ ανασύρθηκαν «14 απανθρακωμένα πτώματα» από το εσωτερικό της αποθήκης, ενώ πολίτες κατηγόρησαν τους Χούτι και ανθρώπους πιστούς στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ ότι προκάλεσαν την έκρηξη στην αποθήκη.

Ο απολογισμός των τριήμερων συνεχών συγκρούσεων στην Υεμένη αυξήθηκε σήμερα στους 75 νεκρούς, ενώ σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, οι κάτοικοι στο Άντεν κλείστηκαν στα σπίτια τους.

Τα εμπορικά καταστήματα ήταν κλειστά στη συντριπτική τους πλειονότητα και οι κυριότεροι οδικοί άξονες διεκδικούνταν από αντίπαλες ομάδες ενόπλων. Μέσα σε αυτό το φόντο, ομάδες νεαρών εθελοντών σχηματίζουν επιτροπές αυτοάμυνας για να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες Χούτι. 

Νωρίτερα, το πολεμικό ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας απομάκρυνε δεκάδες ξένους διπλωμάτες από την Υεμένη, ενώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απέσυρε τους ξένους εργαζομένους του από τη χώρα, μετά την τρίτη νύχτα αεροπορικών βομβαρδισμών από τη συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία, που έχει στόχο να ανακόψει την προέλαση των Χούτι, μιας δύναμης που πολλοί θεωρούν ότι είναι προσκείμενη στο Ιράν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στον Κόλπο, η στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμη και έξι ή περισσότερους μήνες. Ένας αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας υποστήριξε τό βράδυ του Σαββάτου, ότι στους βομβαρδισμούς που έχουν γίνει, καταστράφηκαν οι περισσότεροι βαλλιστικοί πύραυλοι που είχαν πέσει στα χέρια των Χούτι όταν κατέλαβαν εγκαταστάσεις του στρατού.

«Πιστεύουμε ότι καταστρέψαμε τα περισσότερα από αυτά τα μέσα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία, ο ταξίαρχος Άχμεντ Ασέρι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ριάντ. Από πλευράς του, ο Υεμενίτης υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ Γιασίν, σημείωσε ότι μπορεί να χρειαστεί και εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων στην επέμβαση εναντίον των Χούτι. Ακόμη, ο Γιασίν τόνισε ότι ο πρόεδρος της Υεμένης, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, θα παραμείνει στο εξωτερικό έως ότου οι συνθήκες επιτρέπουν την επιστροφή του στην Υεμένη.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)