Κόσμος

Σήμερα 13:33 Τελευταία ενημέρωση : Σήμερα 14:19

ΥΠΕΞ Τουρκίας και Ιράν: Το Ισραήλ αναγκάζει την Τεχεράνη σε βήματα αυτοάμυνας

Κοινή επίθεση κατά του Ισραήλ από την Τουρκία, όπου βρέθηκε ο ΥΠΕΞ του Ιράν.

ΥΠΕΞ Τουρκίας και Ιράν: Το Ισραήλ αναγκάζει την Τεχεράνη σε βήματα αυτοάμυνας
-

Με τον Ιρανό ομόλογό του Αμπάς Αρακσί συναντήθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να δώσει τέλος στις επιθετικές του ενέργειες αναφέροντας ότι «το Ισραήλ πρέπει να δώσει τέλος στις ενέργειες και τη ρητορική που παραβιάζουν ανοιχτά το διεθνές δίκαιο. Δεν πρέπει να υποτιμηθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου σε ολόκληρη την περιοχή».

Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε: «Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση τα θετικά μηνύματα της νεοσύστατης κυβέρνησης του Ιράν ως προς τη διμερή και περιφερειακή συνεργασία. Συμμεριζόμαστε το όραμα του Ιράν που δίνει προτεραιότητα στις σχέσεις με τους γείτονές του. Βασικός μας στόχος είναι να συμβάλουμε στην ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα της περιοχής».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της τρομοκρατίας στην περιοχή, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε:

«Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να καταπολεμήσουμε από κοινού και αποφασιστικά είναι το ζήτημα της τρομοκρατίας. Αγωνιζόμαστε για χρόνια κατά του PJAK και του PKK και πρέπει να πολεμήσουμε μαζί».

Αναφέροντας ότι στοχεύουν να κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις σε υποδομές και να μετατρέψουν την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των παραμεθόριων επαρχιών, σε ένα κοινό εμπορικό πεδίο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι πρέπει να ανοίξουν νέες συνοριακές πύλες.

«Το Ισραήλ το οποίο εξακολουθεί να διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, συνεχίζει να ποτίζει με αίμα και τον Λίβανο. Ο Νετανιάχου ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα στην περιοχή. Προσπαθεί να τραβήξει το Ιράν σε αυτόν τον πόλεμο. Απειλεί να πλήξει τις πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Η επιθετική στάση του Ισραήλ αναγκάζει το Ιράν να κάνει βήματα αυτοάμυνας», ανέφερε.

Τονίζοντας την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε τα εξής: «Βρισκόμαστε μέσα σε μια ένταση που μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι περιφερειακές χώρες και οι εξωπεριφερειακοί παράγοντες πρέπει να αποφύγουν να προβούν σε μη αναστρέψιμο βήμα. Εμείς ως Τουρκία, δεν θέλουμε πόλεμο στην περιοχή μας. Σε αυτό το θέμα υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει κοινή λογική και ψυχραιμία. Πρέπει να κηρυχθεί επειγόντως κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για να μειωθεί η τρέχουσα ένταση. Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις του στο Λίβανο και να εγκαταλείψει κάθε είδους επιθετική συμπεριφορά».

Από την πλευρά του ο Ιρανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ έχουν μετατρέψει την περιοχή σε πυριτιδαποθήκη που θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια: «Η εξάπλωση του πολέμου στην περιοχή αποτελεί σοβαρή απειλή. Εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης, αλλά είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο».

Ο Ιρανός Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην υποστήριξη που παρέχεται στο Ισραήλ και επισήμανε ότι αυτό ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Καταδίκασε έντονα την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας κατά την οποία δολοφονήθηκε ο Γιάχια Σινουάρ, ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς.

Αξιολογώντας την κατάσταση στην περιοχή, ο Ιρανός Υπουργός δήλωσε τα εξής: «Το ισραηλινό καθεστώς δεν γνωρίζει όρια στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει. Εμείς υποστηρίζουμε μια μόνιμη και άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο».

Ειδήσεις σήμερα:

Αλλαγή ώρας: Γυρίζουμε μπροστά ή πίσω τους δείκτες των ρολογιών;

Τέμπη: Δέντρο έπεσε στον δρόμο (εικόνες)

Δούκας στον ΑΝΤ1: Για τον γάμο δεν έχω κάνει πολλά, την Δευτέρα θα είμαι στο Δημαρχείο (βίντεο)


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)