Κόσμος

Σήμερα 11:58

Σολτς - Ερντογάν: Τα Eurofighter και οι υψηλές προσδοκίες της Άγκυρας

Τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται εμμέσως και αμέσως στην "καυτή" ατζέντα της συνάντησης του Τούρκου Προέδρου με τον Γερμανό Καγκελάριο, στην Κωνσταντινόπολη.

Σολτς - Ερντογάν: Τα Eurofighter και οι υψηλές προσδοκίες της Άγκυρας
-

Από χθες αργά το βράδυ βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος στις 13:30 θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Προέδρο, Ταγίπ Ερντογάν, στο Ντολμά Μπαχτσέ.

Στις 15:30 έχει οριστεί η κοινή συνέντευξη Τύπου των ηγετών. 

Στην ατζέντα των συνομιλιών είναι οι εξοπλισμοί, το μεταναστευτικό, η Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα  Eurofighter αναμένεται να είναι κυρίαρχα στην ημερήσια διάταξη και υποστηρίζουν ότι ο Γερμανός καγκελάριος θα εγκρίνει κατ' αρχήν την αγορά. . Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να απέκτησαν πιο σοβαρό χαρακτήρα μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο μήνα.

Αναφέρουν ακόμη ότι, πριν από την επίσκεψη Σολτς στην Τουρκία, διατυπώθηκαν ισχυρισμοί ότι αυτά τα αεροπλάνα θα μπορούσαν να δοθούν με την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας στο Αιγαίο και του PKK στη Συρία. Ωστόσο, το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι προβλήθηκαν προϋποθέσεις.

Κυβερνητικές πηγές, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, υποστηρίζουν ότι αυτές οι καταγγελίες γίνονται από ομάδα που προσπαθεί να δημιουργήσει αρνητική αντίληψη στη Γερμανία.

Στην Άγκυρα φαίνεται να υπάρχει μεγάλη προσδοκία ότι το ζήτημα με τα Eurofighter θα επιλυθεί πριν από το νέο έτος, προκειμένου να αποφευχθεί να γίνει πολιτικό ζήτημα κατά την εκλογική διαδικασία στη Γερμανία.

Σολτς - Ερντογάν

Τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία εγκρίνουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, αλλά η πώληση αυτή «κολλάει» στην άρνηση της Γερμανίας. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την αγορά σε πρώτη φάση τουλάχιστον 20 μαχητικών Eurofighter, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, αλλά συνολικά σχεδιάζει να προμηθευτεί 40 ευρωπαϊκά μαχητικά 5ης γενιάς.

Εάν επιτευχθεί συμφωνία, θα αγοραστούν έως και 40 αεροσκάφη. Αυτά τα αεροσκάφη, που θα φτάσουν σε παρτίδες, θα παραχθούν στην Αγγλία σε πρώτο στάδιο και θα σταλούν στην Τουρκία. Ο μέγιστος αριθμός αεροσκαφών που θα αγοραστούν θα είναι 40.

Αναφέρεται ότι εάν εγκριθεί σήμερα, η πρώτη παρτίδα  Eurofighter μπορεί να αγοραστεί εντός 2-3 ετών και οι πιλότοι θα είναι έτοιμοι εντός 1 έτους. Τα  Eurofighter θα έχουν συνολικό κόστος 5-6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Tο Βερολίνο φέρεται να έχει εγκρίνει επίσης την πώληση όπλων αξίας 336 εκατ. ευρώ, κυρίως για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Σε ρεπορτάζ αναφέρεται ότι μεταξύ των οπλικών συστημάτων που έχουν εγκριθεί για εξαγωγή, περιλαμβάνονται και 100 κατευθυνόμενοι πύραυλοι που παράγει η εταιρεία MBDA και 28 τορπίλες τύπου SeaHake της εταιρείας ThyssenKrupp για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Η τιμή των πυραύλων ανέρχεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή των τορπιλών στα 156 εκατ. ευρώ. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται επίσης ότι δόθηκε άδεια σε κοινοπραξίες, στις οποίες συμμετέχουν γερμανικές βιομηχανίες, να παράσχουν πακέτα αμυντικού υλικού για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών υποβρυχίων τύπου 209. Ο σχετικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 79 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παράδοση εξαρτημάτων για κινητήρες, που προορίζονται για τουρκικές κορβέτες και φρεγάτες, αξίας 1,9 εκατ. ευρώ. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγρμμα κατασκευή έξι υποβρυχίων τύπου 214 για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό σε συμπαραγωγή με τη γερμανική ThyssenKrupp.

Σολτς - Ερντογάν

Η πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και οι εξαγωγές όπλων είναι από τα πιο κρίσιμα θέματα που επίσης θα συζητηθούν μεταξύ των δύο ηγετών στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων.

Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί η Τουρκία, η οποία είναι χώρα διέλευσης, να ενισχύσει τα μέτρα για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και να επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία όσων τα αιτήματα ασύλου δεν γίνονται δεκτά στη Γερμανία.

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου φέτος, υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία συνολικά 21.590 Τούρκοι πολίτες. Οι Τούρκοι κατέχουν την τρίτη θέση στις αιτήσεις ασύλου μετά τους Σύρους και τους Αφγανούς. Πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες ανέφεραν ότι το Βερολίνο ετοιμάζεται να απελάσει έως και 14.500 Τούρκους πολίτες που βρίσκονται παράνομα στη Γερμανία. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία φέρεται να υποσχέθηκε να επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης βίζας στους Τούρκους πολίτες.

Ειδήσεις σήμερα:

Τζορτζ Μπάλντοκ: Συγκίνηση στο “αντίο” από Σέφιλντ και Λιντς (εικόνες)

Microsoft Office Specialist: Ο Χρήστος Βέκιος είναι στους κυρυφαίους του κόσμου (εικόνες)

Δούκας στον ΑΝΤ1: Για τον γάμο δεν έχω κάνει πολλά, την Δευτέρα θα είμαι στο Δημαρχείο (βίντεο)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)