Κόσμος

11 Οκτωβρίου 2024 23:14

Τουρκία και Σερβία ενισχύουν την αμυντική συνεργασία τους

Τι ανέφεραν οι ηγέτες των δύο χωρών κατά την διάκρεια της επίσημης επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στο Βελιγράδι. Γιατί ο κ .Βούτσιτς χαρακτήρισε την Τουρκία μεγαλύτερη δύναμη των Βαλκανίων.

Τουρκία και Σερβία ενισχύουν την αμυντική συνεργασία τους
-

Της ανταποκρίτριας του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Άννας Ανδρέου

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Σέρβος ομόλογός του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρώτου στο Βελιγράδι.

Αναλυτικά ο κ. Ερντογάν επισήμανε:

«Βιώνουμε μια χρυσή εποχή στις σχέσεις μας με τη Σερβία. Ο όγκος των συναλλαγών μας ξεπέρασε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια για δύο συνεχόμενα χρόνια. Συνεχίζουμε να κάνουμε κοινά βήματα με αποφασιστικότητα για την επίτευξη του κοινού μας στόχου των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο και γεωγραφικά ολοκληρωμένο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με βάση τα σύνορα του 1967. Από τις 7 Οκτωβρίου, 9 χώρες έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης. Εδώ, υπενθυμίζω για άλλη μια φορά την έκκλησή μας να αναγνωρίσουμε το παλαιστινιακό κράτος προς τις χώρες που ακόμα δεν το έχουν κάνει. Η διεθνής κοινότητα έχει την πρωταρχική ευθύνη να στείλει τα σωστά μηνύματα στο Ισραήλ και να τερματίσει τη σφαγή.

Ειδικά στη διμερή μας συνάντηση, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας σε πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό, εμπορικό, τουρισμό, καθώς και αμυντική βιομηχανία, με βάση το αμοιβαίο όφελος.

Εμείς, ως Τουρκία και Σερβία, πρέπει να κάνουμε ένα βήμα χέρι-χέρι. Αλλά αυτό το βήμα είναι η δημιουργία μιας αμυντικής βιομηχανίας ανάμεσά μας που βασίζεται στη διασφάλιση της διατήρησης της ειρήνης. Ενώσαμε τα χέρια στη διμερή μας συνάντηση. Αναθέσαμε στους φίλους μας. Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να καθορίσει τι πρέπει να συμπεριληφθεί στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και της Σερβίας εκτός από εμάς. Υπάρχουν ευκαιρίες που έχουμε, υπάρχουν ευκαιρίες που έχει η Σερβία». 

Από την πλευρά του ο κ. Βούτσιτς σημείωσε:

«Στις συναντήσεις μας, εστιάζαμε πάντα στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια. Ο Ερντογάν κατανοεί πολύ καλά τα προβλήματα στα Βαλκάνια. Μιλήσαμε επίσης για το πώς μπορούμε να επιτύχουμε διαρκή ειρήνη. Αποφασίσαμε ότι έπρεπε να δώσουμε διαφορετικά μηνύματα για αυτό το θέμα.

Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη δύναμη και ρόλο στα Βαλκάνια. Ως εκ τούτου, αναμένουμε την υποστήριξη της Τουρκίας σε αυτές τις διαδικασίες (ειρήνη και σταθερότητα).

Η Τουρκία είναι μια χώρα στην οποία αποδίδουμε σημασία στη δημιουργία φιλικών σχέσεων. Η συνεργασία μας θα πρέπει να αυξηθεί, ιδιαίτερα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Η συνεργασία μας πρέπει να αναπτυχθεί σε κάθε τομέα.

Υπάρχει πάντα μια γέφυρα μεταξύ Άγκυρας και Βελιγραδίου».

Ειδήσεις σήμερα:

Δούκας στον ΑΝΤ1: Πιστεύω στην ανατροπή - Ήθελα πολύ το ντιμπέιτ

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Επέμεινε η πλειοψηφία για αποκλεισμό Κασσελάκη

ΗΠΑ - Συνομωσιολόγοι: Τον Μίλτον τον προκάλεσαν… οι μετεωρολόγοι

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)