Κόσμος

Χθες 23:13

Μέση Ανατολή: Η έκκληση του πρωθυπουργού του Λιβάνου, η στάση Μπάιντεν και η απάντηση του Ισραήλ (εικόνες)

Τι λέει το Ισραήλ για τις επόμενες κινήσεις του. Ποια η στάση που κρατά ο Τζο Μπάιντεν.

Μέση Ανατολή: Η έκκληση του πρωθυπουργού του Λιβάνου, η στάση Μπάιντεν και η απάντηση του Ισραήλ (εικόνες)
-

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι περίπου 140 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν σήμερα από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ.

Ειδικότερα, 40 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν το μεσημέρι εναντίον της περιοχής Σάφεντ, 70 στόχευαν κοινότητες κοντά στη Χάιφα και 30 εκτοξεύτηκαν εναντίον οικισμών και κοινοτήτων πολύ κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση.

Η αντιπυραυλική άμυνα αναχαίτισε τις περισσότερες ρουκέτες, ενώ ορισμένες έπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές. Αναφέρθηκε ένας τραυματισμός στο δυτικό τμήμα της Γαλιλαίας.

Στόχος των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στον Λίβανο είναι να απωθήσει τους μαχητές της Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορα, προκειμένου να επιτρέψει σε περίπου 60.000 εκτοπισμένους να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

Ανταλλαγή κρατουμένων - ΗΠΑ - Ρωσία

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εκφράζει την αντίθεσή του σε επίθεση του Ισραήλ εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε σήμερα την αντίθεσή του σε ισραηλινή επίθεση εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν, την επομένη της εκτόξευσης σχεδόν 200 ιρανικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ.

«Η απάντηση είναι όχι», είπε ο Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε εάν θα υποστήριζε μια τέτοια ενέργεια από το Ισραήλ. «Και οι επτά από εμάς (σ.σ. οι ηγέτες της G7) συμφωνούμε ότι οι Ισραηλινοί έχουν το δικαίωμα να αντιδράσουν, αλλά θα πρέπει να αντιδράσουν αναλόγως», είπε ο αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στους άλλους ηγέτες της Ομάδας των Επτά.

Το Ιράν εκτόξευσε χθες Τρίτη περισσότερους από 180 βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σε μια επίθεση που ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «αναποτελεσματική».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως το Ιράν έκανε «μεγάλο λάθος» το οποίο «θα πληρώσει». Ορισμένοι αναλυτές εκτίμησαν ότι ενδεχομένως το Ισραήλ να επιχειρούσε να πλήξει πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράν, εν είδει αντιποίνων για τη δεύτερη πυραυλική επίθεση που δέχθηκε μέσα σε λίγους μήνες από την Τεχεράνη.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε σε δημοσιογράφους ότι θα επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και ότι θα είχε σύντομα νέα επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. «Προφανώς, το Ιράν έχει παρεκτραπεί», είπε ο Μπάιντεν πριν από την επιβίβασή του στο Air Force One.

Λίβανος - πόλεμος - ισραηλινή εισβολή

Ιράν και Ισραήλ ανταλλάζουν απειλές προειδοποιώντας με αντίποινα αν δεχτούν επίθεση

Το Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ, και το Ιράν αντάλλαξαν απειλές σήμερα προειδοποιώντας με αντίποινα αν δεχτούν επίθεση, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εν μέσω του φόβου για έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Το Συμβούλιο συνεδρίασε αφού το Ισραήλ σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον νότιο Λίβανο εναντίον της σιιτικής οργάνωσης που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη. Χθες, το Ιράν εξαπέλυσε μαζική πυραυλική επίθεση εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

«Το Ισραήλ θα αμυνθεί. Θα αναλάβουμε δράση. Και, σας διαβεβαιώνω, οι συνέπειες που θα αντιμετωπίσει το Ιράν για τις ενέργειές του θα είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ όσο θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν», είπε στο Συμβούλιο ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάνι Ντάνον.

Ο πρεσβευτής του Ιράν Αμίρ Σαγιέντ Ιραβανί είπε ότι η πυραυλική επίθεση της Τρίτης έγινε «για να αποκατασταθεί η ισορροπία και για λόγους αποτροπής». Πρόσθεσε ότι η περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν το Ισραήλ σταματούσε τον πόλεμο στη Γάζα και τις επιθέσεις στον Λίβανο.

«Το Ιράν είναι πλήρως προετοιμασμένο να λάβει περαιτέρω αμυντικά μέτρα, αν χρειαστεί, για να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά του και να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία του απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια στρατιωτικής επίθεσης και παράνομης χρήσης βίας», πρόσθεσε.

Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ ζήτησαν να επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν.

Ισραήλ - Επίθεση από Ιράν

Τρεις νεκροί και τέσσερις τραυματίες από ισραηλινό πλήγμα στη Δαμασκό

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα, από ισραηλινό βομβαρδισμό, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στη συνοικία Μεζά της Δαμασκού, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, στόχος ήταν ένα διαμέρισμα, σε μια πολυκατοικία της συνοικίας αυτής, όπου σύχναζαν ηγετικά στελέχη της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Οι δύο από τους τρεις νεκρούς δεν είναι Σύροι πολίτες. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Μια στρατιωτική συριακή πηγή, την οποία επικαλείται το επίσημο πρακτορείο της Συρίας SANA, είπε ότι «ο ισραηλινός εχθρός πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση (…) με στόχο μια πολυκατοικία στη συνοικία Μεζά της Δαμασκού». Το πρακτορείο έκανε επίσης λόγο για υλικές ζημίες σε ιδιωτικές κατοικίες γύρω από τον στόχο της επίθεσης.

Το κτίριο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από εκείνο που μπήκε στο στόχαστρο το πρωί της Τρίτης και όπου σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, τρεις πολίτες και τρεις μαχητές φιλοϊρανικών οργανώσεων.

Στη συνοικία Μεζά στεγάζονται πολλές διπλωματικές αποστολές και τα γραφεία του ΟΗΕ στη Συρία.

Λίβανος - πόλεμος - ισραηλινή εισβολή

Ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Τελ Αβίβ

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, ο στρατιωτικός βραχίονας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση στο Τελ Αβίβ, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι και 16 τραυματίστηκαν.

Η ένοπλη επίθεση στη συνοικία Γιάφα σημειώθηκε χθες Τρίτη, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ, με τις προειδοποιητικές σειρήνες να ηχούν και εκρήξεις να ακούγονται σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, δράστες της επίθεσης ήταν οι Μοχάμεντ Μέσεκ και Άχμεντ Χιμούνι από τη Χεβρώνα.

Ειδήσεις σήμερα:

Λίβανος: Το πρώτο C-130 αναχωρεί από την Ελλάδα για τον απεγκλωβισμό Κυπρίων

Πατέρας Ιωνά Καρούση στον ΑΝΤ1: Ο μοναχογιός μου θυσιάστηκε στην τρέλα του πολέμου (βίντεο)

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο - Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Αντιδήμαρχος στο “κάδρο” των ερευνών ως υπαίτιος (βίντεο)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)