Κοινωνία

Σήμερα 18:56 Τελευταία ενημέρωση : Σήμερα 20:00

Γρεβενά - Λούνα παρκ: “Μπαλάκι” ευθυνών για την λειτουργία του

Απαντήσεις για την λειτουργία του λούνα πάρκ στα Γρεβενά, ζητούν γονείς παιδιών που έπαιζαν στο πάρκο, ενώ δεν υπήρχε πιστοποίηση για την ασφάλεια των μηχανημάτων.

Γρεβενά - Λούνα παρκ: “Μπαλάκι” ευθυνών για την λειτουργία του
-

Σάλος στα Γρεβενά για την λειτουργία λούνα παρκ χωρίς "ενεργά" πιστοποιητικά λειτουργίας. Όπως μεταδίδει η Πωλίνα Κολοκοτρώνη, ενώ οι γονείς είναι ανάστατοι, καθώς λειτουργούσε επί ημέρες το λουνα παρκ, εξελίσσεται ένα "μπαλάκι ευθυνών" ανάμεσα σε φορείς, μετά από τις καταγγελίες του πατέρα του 19χρονου Γιάννη, που σκοτώθηκε στο λουνα παρκ στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής.

Το μπαλάκι ευθυνών

Οι γονείς δεν ξέρουν τελικά σε ποιον να πρωτο-ρίξουν την ευθύνη για το γεγονός ότι τα παιδιά τους έμπαιναν σε παιχνίδια που οι πιστοποιήσεις ασφαλείας ήταν στον αέρα. Το γνωστό ελληνικό μπαλάκι τους κάνει να ανησυχούν ακόμη πιο πολύ γιατί είναι υπεύθυνοι μόνο στα χαρτιά και με μεγάλη καθυστέρηση. Και όλα αυτά ενώ έχουμε έναν νεαρό μόλις 19 ετών που πριν από 2 μήνες έχασε την ζωή του σε λούνα παρκ…

Η είδηση, ότι τα παιχνίδια ήταν επί της ουσίας, χωρίς πιστοποίηση, αφού οι άδειες ανακλήθηκαν, θορύβησε έντονα τους γονείς.

Επί πέντε ημέρες λειτουργούσε το λούνα παρκ, όπως μας είπε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, επί πέντε ημέρες, παιδιά ανέβαιναν στα παιχνίδια για να διασκεδάσουν.

Ο Δήμαρχος Γρεβενών, επιμένει ότι έπρεπε να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Ανάπτυξης που εποπτεύει τον φορέα πιστοποίησης για τα λούνα πάρκ, προκειμένου να βάλει “λουκέτο” σε αυτό που είχε αδειοδοτήσει στην περιοχή του, κάτι που έγινε μόνο όταν υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση.

Και το ελληνικό μπαλάκι ευθυνών συνεχίζεται…

Όπως αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΕΣ, “η αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών αφορά τις παιδικές χαρές και όχι τα λούνα παρκ ή τους παιδότοπους. Ζητήθηκε από το Ε.ΣΥ.Δ. να διευκρινιστεί αν η ανάκληση της άδειας της συγκεκριμένης εταιρείας αφορά και τις παιδικές χαρές. Αμέσως μόλις μας ενημέρωσαν ότι αφορά και τις παιδικές χαρές, ενημερώσαμε όλους τους δήμους της χώρας για την ανάκληση της διαπίστευσης της συγκεκριμένης εταιρείας”.

Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε μόλις σήμερα σχετικό έγγραφο προς τους Οργανισμούς τοπικης αυτοδιοικησης για την ανάκληση της άδειας πιστοποίησης του φορέα ελέγχου για την ασφάλεια των λούνα παρκ και των παιδικών χαρών.

Το ερώτημα παραμένει:
-Τελικά είναι ποιος είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση των δήμων για την ασφάλεια των λούνα παρκ;

Μετά το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, τις σχετικές ανακοινώσεις προώθησε στους δήμους και η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, αναφέρει η Λίλιαν Τσουρλή στο ρεπορτάζ της για τον ΑΝΤ1.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ αναφέρει: “Το σύστημα διαύγεια λειτουργεί περιπου με 350 ξεχωριστά δίκτυα είναι πάρα πολύ δύσκολο να το παρακολουθεί επι τοπου κάποιος για τον λόγο αυτό όταν γίνεται κάτι σημαντικό γίνεται ενημέρωση”.

Ο ΑΝΤ1 έχει αποταθεί και στο υπουργειο Αναπτυξης και αναμένει την απαντηση των αρμοδίων.

Εν τω μεταξύ συγκλονίζει η μαρτυρία του πατέρα του 19χρονου Γιάννη που έχασε τη ζωή του στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι, ο οποίος «αδειάζει» τον δήμαρχο Γρεβενών Κυριάκο Ταταρίδη και απειλεί με μήνυση για παράβαση καθήκοντος.

Ο ίδιος ζήτησε να παρέμβει και να μιλήσει στον ραδιοφωνικός σταθμό της Θεσσαλονίκης Status FM και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Βενιέρη και Βιργινία Δημαρέση όταν άκουσε τα όσα ισχυριζόταν ο δήμαρχος Γρεβενών Κυριάκος Ταταρίδης.
Ο Γιώργος Καμπαϊλής πριν από λίγες μέρες παρενέβη προκειμένου να μην λειτουργήσει λούνα παρκ στην περιοχή των Γρεβενών, του οποίου η πιστοποίηση προερχόταν από φορέα του οποίου η άδεια ανακλήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Τους κάλεσα από το μνήμα του παιδιού μου

Συγκεκριμένα, όταν ενημερώθηκε για τη λειτουργία του λούνα παρκ στα Γρεβενα, ο κ. Καμπαϊλής κάλεσε την αστυνομία, η οποία ενημέρωσε τον δήμαρχο Γρεβενών. Όπως καταγγέλει ο τραγικός πατέρας, ο δήμαρχος απάντησε στην αστυνομία πως καλώς έδωσε άδεια στο λούνα παρκ καθώς είχε όλες τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις και δεν είχε κάνει ούτε τη σχετική έρευνα, ούτε είχε την απαιτούμενη ενημέρωση σχετικά με την ανάκληση της άδειας της εταιρείας που έδινε τις πιστοποιήσεις από τις 10 Σεπτεμβρίου. «Από τις 10 Σεπτεμβρίου έβγαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης απόφαση ανάκλησης της άδειας και δεν το ήξεραν, αυτοί δεν ακούνε, όλη η Ελλάδα ακούει και αυτοί θέλουν ειδική πρόσκληση στον Δήμο Γρεβενών», ξεσπά. «Από το μνήμα του παιδιού μου τους κάλεσα», λέει ο τραγικός πατέρας. Τελικά το λούνα παρκ έκλεισε όταν ενημερώθηκε ο εισαγγελέας από την αστυνομία.
Ο ίδιος καταγγέλει –και γίνεται και φανερό από δηλώσεις του δημάρχου Γρεβενών στον Status FM- πως η δημοτική αρχή δεν γνώριζε καν πως άλλαξε ο νομος και οταν μετακινείται ένα λούνα παρκ πρέπει να γίνεται εκ νέου έλεγχος αν το μηχάνημα έχει τοποθετηθεί σωστά, έχει ηλεκτροδοτηθεί σωστά, αν πληρoί της προδιαγραφές. «Ο νόμος ορίζει ότι κάθε 8 μήνες θα πρέπει να περνά εξονυχιστικό έλεγχο με βάση τις προδιαγραφές του κατασκευαστή», τονίζει ο κ. Καμπαϊλής.
«Δεν ξέρουν τι τους γίνεται», δηλώνει ο κ. Καμπαϊλής ο οποίος φαίνεται αποφασισμένος να τα βάλει με τους φορείς αυτοδιοίκησης που εκτελούν πλημελώς τα καθήκοντά τους. «Και θα σταματησει με θράσος από την μεριά μου, γιατί όλοι θέλουν να κερδίσουν τον μισθό τους, την αναγνώριση και γενικά να καλύψουν τα εγώ τους.(...)Το σωστό είναι να αναλαμβάνει ο καθενας την ευθύνη του, αυτό είναι το τίμιο».

Καταγγελίες και για τη Δήμαρχο Κασσάνδρας

«Είναι σα να χασαμε τον Γιάννη χτες», λέει ο χαροκαμμένος πατέρας. Για εκείνον ο χρόνος σταμάτησε όταν ο 19χρονος γιος του Γιάννης έχασε τη ζωή του τόσο άδικα στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι. «Μου διαλύσανε το παιδί μου και θα τους διαλύσω εγώ τώρα. Είναι ντροπή να κάνει πολιτική στα παιδάκια τα δικά μου και τα δικά σας. Όσο ζω θα τους διαλύω. Στο ένα λούνα παρκ του απατεώνα στο Πευκοχώρι πέρασαν 300.000 παιδιά, από πέντε ευρώ, ο τύπος έβγαλε 1.500.000 και έκλεβε νερό, έκλεβε ρεύμα. Και εξαφανίστηκαν. Κι έμεινε πίσω η μάνα με τα δυο παιδιά με το ανοιγμένο κρανίο. Έχω 57 μέρες που παίζουν πολιτική στο νεκρό παλικάρι αλλα δεν ξερουν τι τους περιμένει», λέει.
Μάλιστα ο κ. Καμπαϊλής καταγγέλει πως η Δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά προσέλαβε άτομο το οποίο είναι μέσα στη δικογραφία. «Αυτή είναι η κατάντια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ας μου κάνουν μήνυση ειναι παντελώς άσχετοι, ζουν μέσα στην ανομία. Όταν ένας δήμος δεν εφαρμόζει τους νόμους για τους πολίτες του είναι άνομος», καταλήγει ο τραγικός πατέρας.

Γρεβενά Λούνα Πάρκ

Τι υποστηρίζει ο Δημαρχος Γρεβενών για τη λειτουργία του λούνα παρκ

«Έγιναν όλα όπως θα έπρεπε να γίνουν», δήλωσε στον Status FM ο Δήμαρχος Γρεβενών Κυριάκος Ταταρίδης. «Το λούνα παρκ το συγκεκριμένο ξεκίνησε από το Άργος και μετά την Κοζάνη ήρθε και στα Γρεβενά. Με τα έγγραφά του όλα εντάξει, τα οποία ελέγξαμε ως δήμος, με υπαλλήλους έμπειρους σε αυτά, τόσα χρόνια με τα πανηγύρια της περιοχής και φυσικά δώσαμε άδεια λειτουργίας και άρχισε να λειτουργεί. Στην πορεία βέβαια, μετά τις δύο πρώτες μέρες ήρθαν κάποιες πληροφορίες, από κάποιον δήμαρχο από το Σούλι, από εδώ κι εκεί, ότι το Υπουργείο έχει ανακαλέσει την ικανότητα να δίνει πιστοποιήσεις ο συγκεκριμένος φορέας Target. Που σημαίνει ότι εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η συγκεκριμένη εταιρεία που έδινε τις πιστοποιήσεις βρέθηκε εκτός πλέον διαδικασίας έκδοσης. Το Υπουργείο δεν ενημέρωσε τους δήμους για αυτή την εξέλιξη ώστε να ξέρουμε και εμείς ότι η άδεια που μας προσκόμησε η συγκεκριμένη εταιρεία είναι άκυρη. Εμείς βλέπουμε ότι είναι υπογεγραμμένη, είναι έγκυρη και με αυτόν τον τρόπο λειτουργήσαμε», δήλωσε ο δήμαρχος Γρεβενών.
Ο ίδιος δήλωσε άγνοια για το αν η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν η ίδια που πιστοποίησε το λούνα παρκ στη Χαλκιδική ενώ δήλωσε κατηγορηματικά πως «Κανένας πατέρας δεν κάλεσε στα Γρεβενά, ούτε στον δήμαρχο, ούτε στον αντιδήμαρχο ούτε σε κανέναν υπεύθυνο». «Η εταιρεία έχασε την ικανότητα πιστοποίησης τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη χωρίς να γνωρίζουμε το γεγονός και η εταιρεία αρνείται την απόφαση που έλαβε η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης».
«Όταν κάποια στιγμή άρχισε να οξύνεται το θέμα και ακούσαμε ότι θα έρθει ο πατέρας του παιδιού με μια παρέα να μας σταματήσει, εμφανίστηκε μετά εισαγγελέας να λάβει κι αυτή ενημέρωση. Εμείς επικοινωνήσαμε κατ’ επανάληψη με το υπουργείο και μας είπαν μέχρι το βράδυ θα μας απαντήσουν εγγράφως. Δεν μείναμε αδρανείς ή αδιάφοροι απέναντι σε ένα γεγονός που πήρε κάποιες διαστάσεις.
Σε ερώτημα σχετικά με το γεγονός ότι η άδεια της εταιρείας πιστοποίησης ανακλήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου ο κ. Ταταρίδης απάντησε: «Και ποιος το ξέρει αυτό; Στο Άργος Ορεστικό λειτούργησε 20 Σεπτεμβρίου, ακολούθησε η Κοζάνη. Πουθενά δεν έπαιξε η είδηση. Εμείς ξέρουμε ότι πήγε στο Άργος, πήγε στην Κοζάνη ήρθε και στα Γρεβενά. Γιατί δεν έκλεισαν εκείνοι; Εμείς τουλάχιστον το κλείσαμε. Δεν έχει καμία ευθύνη ο Δήμος». «Τα εγγραφα αυτά τα είχε εκδώσει πριν τις 10 Σεπτεμβρίου, πριν την απόφαση αναστολής», δήλωσε.
«Δεν πηγαίνει η εταιρεία κάθε φορά στο πανηγύρι. Η εταιρεία ελέγχει τα μηχανήματα, τα μηχανήματα δεν αλλάζουν. Τα ίδια μηχανήματα είναι στο Άργος τα ίδια και στα Γρεβενά. Είναι τα ίδια μηχανήματα, με τους ίδιους ρυθμούς λειτουργίας και την ίδια στατική επάρκεια σε ό,τι αφορά την ικανότητα να έχουν επάνω τους τα παιδάκια μας να χαίρονται με ασφάλεια. Δεν πιστεύω ότι κάφε φορά πάει από πίσω εταιρεία. Να το ελέγξετε αυτό αν απαιτείται και αν πρέπει να πηγαίνει η εταιρεία που πιστοποιεί την ικανότητα ενός λούνα παρκ κάθε φορά που έχει πανηγύρι όπου αυτό προκύπτει», είπε ο δήμαρχος.

Το μπαλάκι ευθυνών

Οι γονείς δεν ξέρουν τελικά σε ποιον να πρωτο-ρίξουν την ευθύνη για το γεγονός ότι τα παιδιά τους έμπαιναν σε παιχνίδια που οι πιστοποιήσεις ασφαλείας ήταν στον αέρα. Το γνωστό ελληνικό μπαλάκι τους κάνει να ανησυχούν ακόμη πιο πολύ γιατί είναι υπεύθυνοι μόνο στα χαρτιά και με μεγάλη καθυστέρηση. Και όλα αυτά ενώ έχουμε έναν νεαρό μόλις 19 ετών που πριν από 2 μήνες έχασε την ζωή του σε λούνα παρκ…

Η είδηση, ότι τα παιχνίδια ήταν επί της ουσίας, χωρίς πιστοποίηση, αφού οι άδειες ανακλήθηκαν, θορύβησε έντονα τους γονείς.

Επί πέντε ημέρες λειτουργούσε το λούνα παρκ, όπως μας είπε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, επί πέντε ημέρες, παιδιά ανέβαιναν στα παιχνίδια για να διασκεδάσουν.

Ο Δήμαρχος Γρεβενών, επιμένει ότι έπρεπε να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Ανάπτυξης που εποπτεύει τον φορέα πιστοποίησης για τα λούνα πάρκ, προκειμένου να βάλει “λουκέτο” σε αυτό που είχε αδειοδοτήσει στην περιοχή του, κάτι που έγινε μόνο όταν υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση.

Και το ελληνικό μπαλάκι ευθυνών συνεχίζεται…

Όπως αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΕΣ, “η αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών αφορά τις παιδικές χαρές και όχι τα λούνα παρκ ή τους παιδότοπους. Ζητήθηκε από το Ε.ΣΥ.Δ. να διευκρινιστεί αν η ανάκληση της άδειας της συγκεκριμένης εταιρείας αφορά και τις παιδικές χαρές. Αμέσως μόλις μας ενημέρωσαν ότι αφορά και τις παιδικές χαρές, ενημερώσαμε όλους τους δήμους της χώρας για την ανάκληση της διαπίστευσης της συγκεκριμένης εταιρείας”.

Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε μόλις σήμερα σχετικό έγγραφο προς τους Οργανισμούς τοπικης αυτοδιοικησης για την ανάκληση της άδειας πιστοποίησης του φορέα ελέγχου για την ασφάλεια των λούνα παρκ και των παιδικών χαρών.

Το ερώτημα παραμένει:
-Τελικά είναι ποιος είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση των δήμων για την ασφάλεια των λούνα παρκ;

Μετά το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, τις σχετικές ανακοινώσεις προώθησε στους δήμους και η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, αναφέρει η Λίλιαν Τσουρλή στο ρεπορτάζ της για τον ΑΝΤ1.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ αναφέρει: “Το σύστημα διαύγεια λειτουργεί περιπου με 350 ξεχωριστά δίκτυα είναι πάρα πολύ δύσκολο να το παρακολουθεί επι τοπου κάποιος για τον λόγο αυτό όταν γίνεται κάτι σημαντικό γίνεται ενημέρωση”.

Ο ΑΝΤ1 έχει αποταθεί και στο υπουργειο Αναπτυξης και αναμένει την απαντηση των αρμοδίων.


Ειδήσεις σήμερα:

Κέρκυρα: Διάσωση τουρίστριας από πηγάδι (εικόνες)

Λάρισα: Έκρηξη σε κομμωτήριο – “Έσκασε” το γκαζάκι

Καταγγελία για “σκουπιδότοπο” στην περιοχή της Ακρόπολης (εικόνες)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)