Γενικά
Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση “Σάρισα 2016” (βίντεο+φωτο)
Κατά τη διάρκεια της ΤΑΜΣ «ΣΑΡΙΣΑ – 2016», υπήρξε ευρεία χρησιμοποίηση των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΜΕΑ) του Στρατού Ξηράς.
Εντυπωσιακές εικόνες από την συμμετοχή της πολεμικής αεροπορίας στην διακλαδική άσκηση ευρείας κλίμακας “Σάρισα 2016”, η οποία ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, έδωσε στη δημοσιότητα το γενικό επιτελείο αεροπορίας.
Η άσκηση διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή Λαγκαδά-Σκεπαστού-Σοχού-Σταυρού-Σκεπαστού, είχε ως βασικούς αντικειμενικούς σκοπούς την εξάσκηση στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων, την εφαρμογή διαδικασιών, την ενάσκηση διοίκησης και ελέγχου, την δοκιμή και αξιολόγηση οπλικών συστημάτων καθώς και την συνεργασία με συμμαχικές δυνάμεις.
Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την ανακατάληψη εθνικού εδάφους, που έχει καταληφθεί από στρατεύματα ξένης χώρας, με την χρήση μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών, επιθετικών ελικοπτέρων της αεροπορίας στρατού, αποβατική ενέργεια με πλωτά φουσκωτά, κάλυψη από δυνάμεις πυροβολικού, ρίψεις αλεξιπτωτιστών, διασώσεις στο πεδίο της μάχης, κ.α.
Στην άσκηση, στην οποία συμμετείχε μονάδα των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ(SEALS) πήραν μέρος συνολικά 1.892 άτομα και πραγματοποιήθηκαν 400 ώρες πτήσης της Αεροπορίας Στρατού, 150 ώρες πτήσης της Πολεμικής Αεροπορίας και αντίστοιχες ώρες πλεύσης του Πολεμικού Ναυτικού (αρματαγωγού και φρεγάτας), ενώ χρησιμοποιήθηκαν 22 χλμ. τηλεφωνικά καλώδια, πάνω από 600 ασύρματοι και 450 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 75 μηχανήματα όλων των τύπων του μηχανικού, συντηρήθηκαν 40 χλμ. δρομολογίων, διευθετήθηκαν για τις ανάγκες της άσκησης στα πεδία που έλαβε μέρος 250 στρέμματα γης.
Κατά τη διάρκεια της «ΣΑΡΙΣΑ - 2016», υπήρξε ευρεία χρησιμοποίηση των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΜΕΑ) του Στρατού Ξηράς.
Tα ΜΕΑ του 1ου Συγκροτήματος Επικοινωνιών Ηλεκτρονικού Πολέμου Πληροφορικής και Επιτήρησης (1ο ΣΕΗΠΠΕΠ), στο πλαίσιο της άσκησης, εκτέλεσαν πτήσεις στην ευρύτερη περιοχή της ασκήσεως και τακτικές αποστολές, που σύμφωνα με το σενάριό της, πρόεβλεπε:
– Μεταφορά, σε πραγματικό χρόνο, της εικόνας του πεδίου της μάχης στα Τακτικά Στρατηγεία και στα Κέντρα Επιχειρήσεων.
– Επιτήρηση και αναγνώριση.
– Συλλογή και μετάδοση πληροφοριών.
– Υποστήριξη Πυρών Πυροβολικού.
– Εκτίμηση καταστροφών.
– Υποστήριξη επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.
Ωστόσο, στις 19 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της συγκεκριμένης στρατιωτικής άσκησης είχε καταπέσει ελικόπτερο τύπου «Απάτσι» της Αεροπορίας Στρατού λίγα μέτρα από την παραλία Βρασνών στον Στρυμονικό Κόλπο. Οι δύο χειριστές του ελικοπτέρου βγήκαν σώοι και απεγκλωβίστηκαν από πεζοναύτες που συμμετείχαν στην άσκηση.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!