Πολιτική

Σήμερα 08:37 Τελευταία ενημέρωση : Σήμερα 16:20

Μέση Ανατολή - ΚΥΣΕΑ: Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη

Η συνεδρίαση προγραμματίστηκε αρχικώς για νωρίς το πρωί, ωστόσο μεταφέρθηκε για αργότερα, λόγω της απουσίας του Γιώργου Γεραπετρίτη στο εξωτερικό.

Μέση Ανατολή - ΚΥΣΕΑ: Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη
-

Σήμερα Τετάρτη, στις 16.30, θα συνεδριάσει εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό θα γίνει την Τετάρτη, στον απόηχο της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ και των συνεπειών της, τον φόβο για νέα ευρύτερη ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή και τις γεωστρατηικές επιπτώσεις της στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και την επίδραση της τόσο στην οικονομία, αλλά και στην δημιουργία καινούριων μεταναστευτικών ροών από την Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη.


Παράλληλα, μια κρίσιμη παράμετρος αφορά τις ελληνικές κοινότητες σε Λίβανο και Ισραήλ. Για τον Λίβανο, ο οποίος βάλλεται εδώ και μέρες, υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης περίπου 3.500 κατόχων ελληνικών διαβατηρίων και άλλων περίπου 1.000 εξαρτώμενων μελών, συζύγων και παιδιών. Για το σχέδιο αυτό έχουν προβλεφθεί πολιτικά ή και στρατιωτικά αεροσκάφη, ενώ στην ευρύτερη περιοχή πλέει και η φρεγάτα ΕΛΛΗ του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία χθες ήταν προς ανεφοδιασμό στην Κύπρο.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, μέχρι χθες δεν υπήρχαν σχετικά αιτήματα στην εν λειτουργία πρεσβεία της Ελλάδας στη Βηρυτό, ενώ εκτελούνται ακόμα οι πτήσεις από και προς Αθήνα. Εν ισχύ είναι άλλωστε και η ισχυρή σύσταση προς τους Έλληνες της χώρας να αποχωρήσουν άμεσα.

Ως προς το Ισραήλ, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός μένει να αποκρυσταλλωθεί, διότι θεωρείται πιθανότερο να υπάρξουν αιτήματα από Έλληνες της χώρας, παρά την ύπαρξη του Iron Dome. Κρίσιμη παράμετρος θεωρείται και η άριστη διμερής σχέση με το Ισραήλ. Βεβαίως, αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν στο ότι τα σχέδια αυτά θα επιστρατευθούν σε περίπτωση που καταστούν απαραίτητα και όχι ούτως ή άλλως.

Κατά τα άλλα, μια κρίσιμη παράμετρος που θα συζητηθεί είναι και το μεταναστευτικό και κυρίως το ενδεχόμενο επαυξημένων μεταναστευτικών ροών από τον Λίβανο. Βεβαίως, πρώτος υποψήφιος προορισμός θα ήταν η Κύπρος λόγω εγγύτητας, κανείς όμως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα κινηθούν εκτοπισμένοι άνθρωποι, σε περίπτωση μαζικής μετακίνησης. Αντίστοιχη προετοιμασία είχε υπάρξει και προ μηνών, στις αρχές του πολέμου, για το ενδεχόμενο αυξημένων ροών Παλαιστινίων, οι οποίες όμως δεν καταγράφηκαν.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε μεταξύ άλλων, «συνιστά μια πολύ σοβαρή κίνηση κλιμάκωσης και προφανώς στεκόμαστε στο πλευρό του λαού του Ισραήλ που έχει ένα αυτονόητο δικαίωμα να ζει με ασφάλεια.  Ταυτόχρονα όμως η Ελλάδα έχει μια ισόρροπη εξωτερική πολιτική και ο στόχος των ενεργειών μας είναι η αποκλιμάκωση. Ως προς τα δικά μας ζητήματα και πώς επηρεάζει αυτή η κατάσταση-, και αυτός είναι και ο λόγος που συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ-, σίγουρα υπάρχει ένα σχέδιο ετοιμότητας εκκένωσης Ελλήνων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αίτημα αλλά εφόσον τεθεί κάποιο τέτοιο θέμα, θα παρουσιαστεί αυτό σήμερα από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς. Αυτά σήμερα στο ΚΥΣΕΑ θα παρουσιαστούν έτσι ώστε να δούμε τις σχετικές ασκήσεις που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που χρειαστεί και ζητηθεί είτε στον Λίβανο είτε σε κάποιες περιοχές του Ισραήλ. Ένα άλλο ζήτημα που σίγουρα θα συζητηθεί είναι το ζήτημα των ενδεχόμενων περισσότερων μεταναστευτικών ροών. Ούτε σε αυτό υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος παρών κίνδυνος. Αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, η Ελλάδα λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, της γεωγραφίας που μας έχει κατατάξει σε αυτή τη θέση, πρέπει να είναι σε ακόμη μεγαλύτερη ετοιμότητα. Η επιτυχής αντιμετώπιση άλλων κρίσεων μας δείχνει τον δρόμο αλλά από εκεί και πέρα σίγουρα δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».

Ισραήλ - Επίθεση από Ιράν

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει «Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση του πολέμου του Ισραήλ κατά του Λιβάνου οδηγεί στη δημιουργία των προϋποθέσεων για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή με ανεξέλεγκτες συνέπειες και θύματα τους αμάχους. Η απόλυτα καταδικαστέα αντίδραση του Ιράν, με την εκτόξευση εκατοντάδων πυραύλων κατά του Τελ Αβίβ, συνεχίζει τον φαύλο κύκλο της βίας, επιβεβαιώνοντας την εκτίμησή μας, όταν, με αφορμή τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς του Λιβάνου, προειδοποιούσαμε ότι ένας “νέος περιφερειακός πόλεμος χωρίς κανόνες με μεγάλο θύμα τον άμαχο πληθυσμό είναι προ των θυρών με επιπτώσεις που υπερβαίνουν τα γεωγραφικά όρια της Μέσης Ανατολής”. Σήμερα επείγει να εισακουστεί η έκκληση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Α. Γκουτιέρεζ για να υπάρξει άμεσα εκεχειρία. Παράλληλα επείγει η δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση του διεθνούς δικαίου. Στην κατεύθυνση αυτή οφείλει να κινηθεί και η ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας, μαζί με άλλες κυβερνήσεις από την ΕΕ να αναλάβει άμεσα ειρηνευτικές πρωτοβουλίες σε όλα τα μέτωπα στη Μ. Ανατολή».

Σε ανακοίνωση του Δημήτρη Μάντζου, Υπεύθυνου ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αναφέρεται «Ο βομβαρδισμός του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και η χθεσινή καταδικαστέα τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ, που στοίχισε τη ζωή σε πολλούς αμάχους, ανάμεσά τους και Έλληνα πολίτη, αποτελεί απαράδεκτη κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Επιτείνει ραγδαία τον ήδη εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο γενίκευσης της σύρραξης στην περιοχή, με εμπλοκή περιφερειακών παραγόντων. Με την επιθετική ενέργεια του Ιράν, σε συνδυασμό με το διαρκές αδιέξοδο στην Παλαιστίνη, την ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα, με πάνω από 40.000 νεκρούς Παλαιστινίους και έναν ολόκληρο λαό να εκτοπίζεται από τις εστίες του, την εξακολούθηση της κράτησης των Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς, μετά την αποτρόπαιη τρομοκρατική επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023, την άμεση εμπλοκή Ισραήλ-Χεζμπολάχ, καθώς και τις σποραδικές επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης, διαμορφώνεται ένα σύνθετο και εκρηκτικό σκηνικό, που ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός και έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών. Μόνη ρεαλιστική, βιώσιμη και δίκαιη λύση παραμένει η άμεση και γενική κατάπαυση του πυρός και η έναρξη συνομιλιών για την αναγνώριση και ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους σε καθεστώς ειρηνικής συμβίωσης με το Κράτος του Ισραήλ, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την άμεση αποκλιμάκωση της κρίσης και τη μακροπρόθεσμη προάσπιση των πραγματικών συμφερόντων των λαών της περιοχής. Η Ελλάδα οφείλει να είναι ενεργητικά παρούσα σε κάθε προσπάθεια διαμεσολάβησης και ειρήνευσης, σε επίπεδο ΟΗΕ, ΕΕ ή και περιφερειακό. Η δική μας «πολιτική αρχών» οφείλει να προσανατολίζεται στη διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Οι διαχρονικοί ιστορικοί δεσμοί της χώρας με τους λαούς της περιοχής και το αληθές εθνικό συμφέρον επιβάλλουν την ενεργητική στάση της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις -μετά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ- μέσω της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής και του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, το οποίο πρέπει να συνεδριάσει για όλα τα εκκρεμή σοβαρά ζητήματα (Μέση Ανατολή, Τουρκία, Κυπριακό κ.α.)».

Λίβανος - πόλεμος - ισραηλινή εισβολή

Σε δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αναφέρεται «Στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το πιο σημαντικό ζήτημα θα πρέπει να είναι η επιστροφή της ελληνικής φρεγάτας από την Ερυθρά Θάλασσα, η απόσυρση κάθε στήριξης στο κράτος του Ισραήλ, με το άλλοθι που του δίνει για κλιμάκωση του δολοφονικού του έργου, η απεμπλοκή με κάθε τρόπο από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Σε αντίθετη περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες γιατί οδηγεί τον λαό μας σε πιο επικίνδυνες περιπέτειες και κάνει τον λαό μας στόχο αντιποίνων».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε «Η κυβέρνηση συνεχώς αυτό-γελοιοποιείται. Άλλωστε γι’ αυτήν από το σοβαρό έως το γελοίο η απόσταση είναι πολύ μικρή. Είναι μια κυβέρνηση, η οποία θέλει να κάνει σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ για τη Μέση Ανατολή,  την ώρα που, δίπλα στην Αθήνα, μια φωτιά επί τέσσερις ημέρες καίει περιουσίες, έκαψε ανθρώπους και δεν μπορούν να την σβήσουν.  Σε αυτή την περίπτωση ταιριάζει η ρήση ενός κορυφαίου Γάλλου συγγραφέως: “δεν γίνεται κανείς γελοίος με τις ιδιότητες που έχει, αλλά με τις ιδιότητες που προσποιείται ότι έχει”».

Ειδήσεις σήμερα:

Νέος Κόσμος: Τροχαίο με σχολικό λεωφορείο (εικόνες)

Μέση Ανατολή: “Τύμπανα” πολέμου από Ιράν και Ισραήλ

Μελίσσια: Αυτοκίνητο με νέο οδηγό “σάρωσε” σταθμευμένα οχήματα (βίντεο)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)