Πολιτική

Σήμερα 09:17 Τελευταία ενημέρωση : Σήμερα 20:40

Κόκκινα δάνεια - Κακλαμάνης: Οι 11, οι νέες παρεμβάσεις και το “κάρφωμα” στον Χατζηδάκη (βίντεο)

“Πυρά” προς τον “τσάρο της οικονομίας” εξαπέλυσε μέσω του ΑΝΤ1 ο Νικήτας Κακλαμάνης. Τι αναφέρει η ερώτηση στην Βουλή από τους 11 βουλευτές και η απάντηση του Κωστή Χατζηδάκη, που δημιουργεί νέα δεδομένα στο εσωτερικό της ΝΔ.

Κόκκινα δάνεια - Κακλαμάνης: Οι 11, οι νέες παρεμβάσεις και το “κάρφωμα” στον Χατζηδάκη (βίντεο)
-

Στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε την Πέμπτη ο Νικήτας Κακλαμάνης, ένας από τους 11 βουλευτές της ΝΔ που δημιουργούν νέα δεδομένα στο εσωτερικό της Κυβέρνησης και του κόμματος της συμπολίτευσης, μετά από την ερώτηση τους στην Βουλή, για το καθεστώς προστασίας των δανειοληπτών από τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Αρχικώς ο κ. Κακλαμάνης προανήγγειλε πως θα υπάρξουν κι άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες βουλευτών της ΝΔ, με τις οποίες όπως είπε «προσπαθούμε να ανακόψουμε την πτωτική πορεία της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις».

Ερωτηθείς για την απάντηση του Κωστή Χατζηδάκη, ο βουλευτής της ΝΔ είπε αρχικώς ότι «Χαρήκαμε όλοι που σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε 24 ώρες, απάντησε ένας υπουργός. Μέχρι τώρα απαντούσαν μέσα στον μήνα, στο παρελθόν κάποιοι υπουργοί δεν απαντούσαν και ποτέ, όχι μόνο της ΝΔ και άλλων κομμάτων, το ξέρουν αυτό και οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες».

«Στην ουσία της απάντησης, αυτή ξεκινάει με το πως διασώθηκαν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια, ενώ εμείς ρωτούσαμε για τον κόσμο. Είχαμε κάνει 5 συγκκεριμένα ερωτήματα στα οποία δεν πήραμε απάντηση», είπε ο κ. Κακλαμάνης.

«Καρφώνοντας» κι άλλο τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής είπε πως «έγινε και μια πολιτική απρέπεια του φίλου μου του Κωστή Χατζηαδάκη, που μας παρέπεμπε σε μια ανακοίνωση που έβγαλε μια Γενική Γραμματέας. Στους βουλευτές δεν απαντούν οι Γραμματείς, απαντούν οι Υπουργοί βάζοντας την υπογραφή τους απο κάτω».

«Σήμερα τα 4 από τα 5 σπίτια βρίσκονται εν κινδύνω, δεν μπορείς να τους βρεις καν», είπε ο κ. Κακλαμάνης αναφερόμενος στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, επικαλούμενος και μαρτυρία δημοσιογράφου που είχε λάβει καταναλωτικό δάνειο ότι «επί δύο μήνες προσπαθούσε να πάρει μια βεβαίωση».


Η ερώτηση των 11 βουλευτών της ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια

Αναφερόμενοι στην προστασία των δανειοληπτών από τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, οι 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στην ερώτηση τους στην Βουλή, με τίτλο «Απροστάτευτη η περιουσία των δανειοληπτών, εγγυητών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων» τονίζεται ότι «η μεταβίβαση των δανείων εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων έλυσε το χρόνιο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, δάνεια ύψους 86,96 δις ευρώ βρίσκονται πλέον σε funds. Ωστόσο, το ίδιο δεν συνέβη με τους δανειολήπτες, οι οποίοι έχοντας απέναντι τους πλέον κερδοσκοπικές ιδιωτικές επιχειρήσεις με έδρα εκτός Ελλάδας και όχι τις εγχώριες τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του πλειστηριασμού της περιουσίας τους και κυρίως της κατοικίας τους που δείχνει να είναι η βασική προτεραιότητα των funds για την απόκτηση κερδών».

Παράλληλα, οι 11 βουλευτές Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγιακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάιος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Μάξιμος Χαρακόπουλος που υπογράφουν το κείμενο θέτουν τα εξής ερωτήματα προς τον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη:

  • Από τις ρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού πόσες αφορούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και πόσες εξ αυτών αφορούν οφειλέτες ευάλωτους και άτομα με αναπηρία;
  • Θα νομοθετηθεί το δικαίωμα του οφειλέτη να λαμβάνει γνώση της πρότασης και αντιπρότασης ρύθμισης των οφειλών του που σχεδιάζει το υπολογιστικό εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού;
  • Θα καταστήσετε υποχρεωτική την συμμετοχή των τραπεζών και servisers στις προβλεπόμενες διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών με εχέγγυα πραγματοποίησης ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες;
  • Θα καταστήσετε υποχρεωτική κάποια προδικασία πριν την επιβολή κατάσχεσης;
  • Θα ρυθμίσετε την προστασία πρώτης κατοικίας κατά τρόπο ώστε να προστατευτεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών;
  • Θα ελεγχθεί η καταγγελθείσα τακτική εκ μέρους των τραπεζών να εξασφαλίζουν τα κέρδη των funds αποκτώντας από τους πλειστηριασμούς τις κατοικίες των δανειοληπτών;
  • Προτίθεστε να προχωρήσετε στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου θα συμμετέχουν δεσμευτικά όλα τα funds και θα απαντούν υποχρεωτικά έναντι κυρώσεων, ακόμα και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, στους πολίτες για τα δάνεια τους που διαχειρίζονται;

Η ερώτηση των 11 βουλευτών:

Χατζηδάκης για κόκκινα δάνεια: Από 40% τα μειώσαμε σε 7,5%

Απαντώντας στην ερώτηση των 11 βουλευτών της ΝΔ, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι «η προστασία της κατοικίας των πραγματικά ευάλωτων είναι κοινή προτεραιότητα όλων μας».

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι έθεσε αμέσως το ζήτημα σε προτεραιότητα και υπενθυμίζει σειρά πρωτοβουλιών για το θέμα, χάρη στις οποίες το ποσοστό των κόκκινων δανείων στις τράπεζες που ξεπερνούσε το 40% το 2019, περιορίστηκε σε 7,5% το 2024. Σημειώνεται ότι «το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν περίπου στο 50% του συνολικού ύψους των δανείων της οικονομίας, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει σημαντικά, στο 32%».

Επίσης, στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού κινούνται πλέον σε επίπεδα ιστορικού υψηλού. Τον Αύγουστο του 2024 συνολικά καταγράφονται πλέον, 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,52 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, έχει καταγραφεί αύξηση των ρυθμίσεων κατά +50,36%».

Κόκκινα δάνεια - χρήματα

Αναλυτικά η απάντηση του Κωστή Χατζηδάκη στους 11 βουλευτές

«Σε απάντηση της υπ’ αρ, 6824/17.9.2024 Ερώτησης που κατέθεσαν οι ανωτέρω Βουλευτές σας γνωρίζουμε ότι:

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με προσοχή εξετάζει κάθε ερώτημα, πρόταση και διαμαρτυρία σε σχέση με την οικονομική πολιτική. Ο δημοκρατικός διάλογος και πολύ περισσότερο, η κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι ιδιαίτερης αξίας και μπορούν να διευκρινίσουν και να βελτιώσουν και πολιτικές. 

Σε σχέση με τη συγκεκριμένη ερώτηση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε το 2019 μια άνευ προηγουμένου κατάσταση -όχι μόνο για τα εθνικά, αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια ως αποτέλεσμα της δεκαετούς κρίσης που προηγήθηκε. Θέτοντας αμέσως το ζήτημα σε προτεραιότητα υιοθέτηση μια σειρά πρωτοβουλιών  (όπως ήταν οι νόμοι 4738/2020, 4818/2021, 4912/2022, 5024/2023, 5043/2023, 5072/2023) , για το ζήτημα αυτό μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς, με υιοθέτηση καλών διεθνών πρακτικών και με στήριξη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Χάρη σε αυτές τις πρωτοβουλίες, το ποσοστό των κόκκινων δανείων στις τράπεζες που ξεπερνούσε το 40% το 2019, περιορίστηκε σε 7,5% το 2024.  

Το 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε 92,2 δις ευρώ, ενώ το 2024 στο α’ τρίμηνο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς Τράπεζες και Servicers έχουν μειωθεί σε 70,4 δις ευρώ. Το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν περίπου στο 50% του συνολικού ύψους των δανείων της οικονομίας, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει σημαντικά, στο 32%. Η βελτίωση αυτή είναι πολύ σημαντική και αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με την οικονομία. Μετά τις εκλογές του 2023, η Κυβέρνηση, με τη στήριξη της Βουλής, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο το σχετικό οπλοστάσιό της με διάφορες επιπλέον πρωτοβουλίες μεταξύ των οποίων ήταν οι νέες υποχρεώσεις που επιβλήθηκαν στους servicers και η ενίσχυση του εξωδικαστικού μηχανισμού -όπου διευρύνθηκε η περίμετρός του, κατέστη κατ’ ουσίαν υποχρεωτικός για όλους προς όφελος των ευάλωτων συμπολιτών μας, καθώς επίσης υποχρεωτικός και ευνοϊκότερος για τα άτομα με αναπηρία). Ως αποτέλεσμα, οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού κινούνται πλέον σε επίπεδα ιστορικού υψηλού. Τον Αύγουστο του 2024 συνολικά καταγράφονται πλέον, 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,52 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, έχει καταγραφεί αύξηση των ρυθμίσεων κατά +50,36%. Ακόμη περισσότερο, υπενθυμίζεται πως το 2019, οι αντίστοιχες ρυθμίσεις το εξωδικαστικού μηχανισμού κυμαίνονταν σε απογοητευτικά επίπεδα των μόλις 2.200 ρυθμίσεων, συνολικά.

Σε σχέση με τα επιμέρους ερωτήματα της κοινοβουλευτικής Ερώτησης, παρατίθεται λεπτομερής απάντηση της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας. Σημειώνεται εδώ ότι διάφορες από τις προτάσεις της Ερώτησης ήδη εφαρμόζονται (όπως π.χ. η δημοσίευση στατιστικών στοιχείων, η προδικασία πριν την επιβολή κατάσχεσης, η υποχρεωτική λειτουργία πλατφόρμας προσωποποιημένης ενημέρωσης για τους δανειολήπτες). Η Ερώτηση, όμως, δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να υπενθυμίσει αυτές τις πολιτικές, προκειμένου να τις πληροφορηθούν όσοι δανειολήπτες δεν τις γνωρίζουν. Άλλες, επίσης, προτάσεις που έχουν ως πυρήνα την επιστροφή σε βασικές αρχές του λεγόμενου «Νόμου Κατσέλη» (όπως π.χ. ο μη αντικειμενικός προσδιορισμός του χρήζοντος προστασίας δανειολήπτη και οι καθυστερήσεις στη συζήτηση της υπόθεσης από τα δικαστήρια), θα παραγνώριζαν ή θα επανέφεραν τις στρεβλώσεις που η πείρα απέδειξε πως ορισμένες από αυτές τις ρυθμίσεις, προκάλεσαν σε όλο το σύστημα. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, θα έβλαπταν τους δανειολήπτες, διότι θα τους επιβάρυναν με περισσότερους τόκους.

Η προστασία της κατοικίας των πραγματικά ευάλωτων είναι κοινή προτεραιότητα όλων μας. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διεξήγε πρόσφατα σχετική ενημερωτική εκστρατεία, προκειμένου όλοι οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Η αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης – όχι μόνον σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά με σειρά πρωτοβουλιών, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά στην απάντηση της αρμόδιας Γενικής Γραμματέως. Στην ίδια απάντηση, παρατίθενται σε μεγάλη έκταση, στοιχεία για όλους τους προβληματισμούς των συναδέλφων βουλευτών, οι οποίοι συντελούν στο να διευκρινιστεί περαιτέρω το κοινωνικό αυτό ζήτημα».

Η αναλυτική απάντηση της Γ.Γ., Θεώνης Αλαμπάση, στην οποία παρέπεμψε τους βουλευτές ο κ. Χατζηδάκης:

Ειδήσεις σήμερα:

Όλγα Κεφαλογιάννη για τα χαλιά των 17980 ευρώ: Η ανανέωση του γραφείου άργησε 15 χρόνια

Πέτρου Ράλλη: Τροχαίο με νεκρό μοτοσικλετιστή

Λαμία: Ληστής “μπούκαρε” από το παράθυρο και γρονθοκόπησε τον ιδιοκτήτη που κοιμόταν

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)