Γενικά

06 Νοεμβρίου 2013 21:14

Μελέτη για τις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Η Endeavor Greece, γιορτάζοντας τον ένα χρόνο λειτουργίας της, παρουσίασε σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, μελέτη για τις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

-

Η Endeavor,  που σε παγκόσμιο επίπεδο επιλέγει καινοτόμες επιχειρήσεις που μπορούν να αναπτυχθούν και να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας, κατέγραψε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες προ κρίσης και πώς αυτές διαμορφώθηκαν από το 2012, εντοπίζοντας ποιες και πόσες από αυτές εστιάζουν σήμερα σε παραγωγικούς τομείς και μπορούν να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας,  το 2008  πριν  ξεκινήσει η κρίση, έκαναν την εμφάνισή τους 55.000  νέες επιχειρήσεις  κάθε χρόνο ( διπλάσιες από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο). Από αυτές το 97% ήταν πολύ μικρές  (έως εννέα εργαζόμενους). Το 93% εστίαζαν σε μη παραγωγικούς τομείς ( λιανεμπόριο, κατανάλωση, εσωστρεφές μοντέλο). Στην κρίση καταγράφηκε μείωση  των επιχειρήσεων της τάξης του 45%. Έχουν όμως δημιουργηθεί περισσότεροι από 50 οργανισμοί στήριξης επιχειρηματιών και υπάρχουν σημαντικά ποσά για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Η επιχειρηματικότητα το 2012 δηλώθηκε σε νούμερα με 42.000 νέες επιχειρήσεις. Από αυτές 9 στις 10 εξακολουθούν να  αναπαράγουν το παλιό μοντέλο και να εστιάζουν σε μη παραγωγικούς τομείς . Μία στις 10 (4.000 επιχειρήσεις ) εστιάζουν σε παραγωγικούς τομείς ( τρόφιμα , μεταποίηση, τομέα υγείας) και από αυτές μία στις 100, δηλαδή περίπου 40 εταιρίες κάθε χρόνο, είναι αυτές που μπορούν πραγματικά να αναμορφώσουν τους κλάδους στους οποίους ανήκουν και να απορροφήσουν σημαντικό μέρος του εργατικού δυναμικού τα επόμενα χρόνια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, πρέσβεις και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, όπως ο αντιπρόεδρος του Ομίλου ΑΝΤ1, κ. Θοδωρής Κυριακού.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)