Οικονομία

Χθες 21:07

Επίδομα θέρμανσης: Αύξηση στα 1200 ευρώ - Μεγαλύτερο το ποσό για το ρεύμα

Αύξηση του μέγιστου ύψους του επιδόματος κατά 200 ευρώ θα προβλέπει η ΚΥΑ. Πόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσό για όσους ζεσταίνονται με ρεύμα, έναντι όσων χρησιμοποιούν πετρέλαιο.

-

Του Νίκου Ρογκάκου

Μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης θα λάβουν φέτος όσοι επιλέξουν για θέρμανση τον ηλεκτρισμό έναντι του πετρελαίου σε μια προσπάθεια του υπουργείου Ενέργειας να ωθήσει περισσότερα νοικοκυριά στη χρήση μέσων θέρμανσης πιο φιλικών προς το περιβάλλον .

Το μέγιστο ύψος του επιδόματος αυξάνεται από τα 1.000 ευρώ πέρυσι σε 1.200 ευρώ και περίπου 800.000 νοικοκυριά θα μοιραστούν συνολικά φέτος επιδοτήσεις 260 εκατ. ευρώ. Τα συναρμόδια υπουργεία Ενέργειας -Περιβάλλοντος και Οικονομικών έχουν ήδη οριστικοποιήσει τη σχετική υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες ώστε από τον Νοέμβριο να αρχίσουν οι αιτήσεις και τον Δεκέμβριο να ξεκινήσουν οι πληρωμές.

Οι βασικές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι αφορούν:

  • Αύξηση του μέγιστου ύψους του επιδόματος από τα 1.000 ευρώ πέρυσι στα 1.200 ευρώ φέτος.
  • Το επίδομα για χρήση ρεύματος θα είναι υψηλότερο κατά 20% σε σχέση με το επίδομα για χρήση πετρελαίου ή άλλων μορφών καυσίμων.
  • Θα υπάρξει μπόνους αυξημένου επιδόματος -χωρίς να ξεπερνά τα 1.200 ευρώ- για περιοχές με πάρα πολύ κρύο.
  • Η καταβολή του επιδόματος θα γίνει σε δύο δόσεις. Μία τον Δεκέμβριο στο 60% της προβλεπόμενης συνολικής επιδότησης με βάση τα δεδομένα κρύου (βαθμοημέρες) ανά γειτονιά, την προηγούμενη χειμερινή περίοδο και μία τον Απρίλιο με την εξόφληση να σταθμίζει εκ νέου τα δεδομένα επιδότησης με βάση τα δεδομένα της νέας χειμερινής περιόδου.

Τα κριτήρια

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα:

  • Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.  Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 29.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. 
  • Επιπλέον εφόσον πρόκειται για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων τέκνων, δεν πρέπει να  υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι  αιτήσεις

Στην πλατφόρμα myΘέρμανση, η οποία θα ανοίξει τον Νοέμβριο από την ΑΑΔΕ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να  υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου - υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
  • το ονοματεπώνυμό του,
  • ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
  • η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
  • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
  • η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
  • τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης,
  • το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας,
  • τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Για τα λοιπά καύσιμα, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, υποβάλλεται επιπρόσθετα ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων ή κατανάλωσης θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης το ποσό/αξία της συναλλαγής, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και η επωνυμία της επιχείρησης - πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης ή της θερμικής ενέργειας.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρίζεται, επιπρόσθετα των ανωτέρω, και ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης), ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρείας διαχείρισης της πολυκατοικίας, καθώς και το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

Παράλληλα οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
  • τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
  • τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία,
  • τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
  • το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων προβαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής.

Τα πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στο TAXISnet, για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική αίτηση, δηλώνουν τον Α.Φ.Μ. και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας εκ των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας.

 Το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης πρέπει να εκδοθεί στον Α.Φ.Μ. του αιτούντος, δηλαδή στον Α.Φ.Μ. που αντιστοιχεί στους κωδικούς ΤΑΧΙSnet με τους οποίους θα υποβληθεί η ηλεκτρονική αίτηση. Στην περίπτωση πολυκατοικίας το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης πρέπει να εκδοθεί είτε στον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εάν αυτός υφίσταται, είτε στον Α.Φ.Μ. που αντιστοιχεί στους κωδικούς ΤΑΧΙSnet με τους οποίους δημιουργήθηκε το προφίλ της πολυκατοικίας και στο οποίο έχει υποβληθεί η αίτηση.

 Με την είσοδο στην εφαρμογή και πριν από την υποβολή της αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι πιστοποιούν την ακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται και συναινούν στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της Α.Α.Δ.Ε., καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων, προ-κειμένου να διενεργηθεί αυτοματοποιημένος έλεγχος προϋποθέσεων χορήγησης επιδόματος θέρμανσης.

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΟΔΥ – κορονοϊός: Δεκάδες θάνατοι και εκατοντάδες εισαγωγές σε νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδα

Βάσω Παπανδρέου: Ποια ήταν η “σιδηρά κυρία” του ΠΑΣΟΚ

Ελληνικό FBI: Ξεκινά και επίσημα η λειτουργία του

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)