Οικονομία

Σήμερα 09:31 Τελευταία ενημέρωση : Σήμερα 10:08

Επίδομα θέρμανσης - Σκυλακάκης: Το πόσο κρύο έκανε τον χειμώνα θα καθορίσει το τελικό ποσό ανά δικαιούχο

Για έως 25% υψηλότερο επίδομα σε όσους χρησιμοποιούν ρεύμα για την θέρμανση, έκανε λόγο στον ΑΝΤ1 ο ΥΠΕΝ. Τι διευκρίνισε για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Επίδομα θέρμανσης - Σκυλακάκης: Το πόσο κρύο έκανε τον χειμώνα θα καθορίσει το τελικό ποσό ανά δικαιούχο
-

***Κείμενο σε εξέλιξη

Στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε την Πέμπτη ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης για τα τιμολόγια του ρεύματος και το επίδομα θέρμανσης.

Όπως αποσαφήνισε ο κ. Σκυλακάκης, «τις επόμενες ημέρες θα υπογραφή η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης. Θα περιλαμβάνει επιδοτηση για όλες τις μορφές θέρμανσης: πετρέλαιο, φυσικο αέριο, ηλεκτρικό. Θα υπάρχει μεγαλύτερη επιδότηση σε όσους χρησιμοποιιούν ηλεκτρικό ρεύμα για την θέρμανση».

Ο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε πως οι δικαιούχοι θα κάνουν αίτηση μέσω της ίδιας πλατφόρμας, ότι το ποσό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 100 έως 1.000 ευρώ και θα ισχύσουν τα ίδια με πέρσι εισοδηματικά και άλλα κριτήρια για να καθοριστούν οι δικαιούχοι, σημειώνοντας ότι «ειδικά στο επίδομα θέρμανσης έχουμε πολύ μεγαλύτερα εισοδηματικά κριτήρια από οποιοδήποτε άλλο επίδομα και αυτά διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Δεν ειναι δική μου αρμοδιότητα. Κάθε τόσο πρέπει να υπάρχει και μια προσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά πότε αυτό γίνεται είναι αρμοδιότητα του Υπ. Οικονομικών».

Το τελικό ποσό, όπως εξήγησε ο Θόδωρος Σκυλακάκης θα προκύψει από τον υπολογισμό όλων των δεδομένων, βάσει και του ισχύοντος από πέρσι συστήματος χωρισμού της Ελλάδας σε 12.000 σημεία και τον ορισμό του πόσο κρύο ή ζέστη έκανε σε κάθε περιοχή.

«Θα υπάρχει περίπου 25% διαφορά μεταξύ του επιδόματος για ηλεκτρισμό και πετρελαίο», διευκρίνισε ο ΥΠΕΝ, ενώ σε ότι αφορά την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης τόνισε ότι θα γίνει σε δύο δόσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, «θα υπάρξει μια μεγάλη δόση στην αρχή, εντός του Δεκεμβρίου και όχι νωρίτερα, διότι ειδικά στο πετρέλαιο πρέπει να έχουμε και κάποιους λογαριασμούς. Τον Δεκέμβριο θα δοθεί περίπου το 60% του ποσού όλης της περιόδου. Η άλλη δόση, το άλλο 40% θα δοθεί στο τέλος και για πρώτη φορά θα λάβουμε υπόψη πόσο κρύο έκανε στην διάρκεια του χειμώνα σε κάθε περιοχή».

Για τα τιμολόγια ρεύματος

Ερωτηθείς για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και το φθηνότερο τιμολόγιο που θα ισχύει από την Πρωτοχρονιά τις μεσημβρινές ώρες, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «νυχτερινό ρεύμα είχαμε το καλοκαίρι από τις 23:00 έως τις 07:00 και τον χειμώνα από τις 02:00 έως τις 08:00».

Απαντώντας σε βροχή ερωτημάτων για το ότι το μεσημβρινό φθηνότερο τιμολόγιο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί απο πολλά νοικοκυριά και δη από τους εργαζόμενους, ο Θόδωρος Σκυλακάκης είπε αρχικώς ότι «το πλυντήριο είναι το 17% της ενέργειας που καταναλώνεται, ενώ το 40% της ενέργειας αφορά το μαγείρεμα. Δεν νομίζω ότι μαγείρευαν πολλοί στις 3 τη νύχτα...».

«Κανουμε το μέτρο για να πετύχουμε γενικότερα φθηνές τιμές ρεύματος και αυτό μπορούμε να το κάνουμε μετατοπίζοντας την ζήτηση σε εκείνες τις ώρες. Υπάρχουν πολλά νοικοκυριά που έχουν πάντοτε ένα άτομο στο σπίτι, όπως τα νοικοκυριά με άτομα με αναπηρία, 150.000 νοικοκυριά με μωρά έως 2 ετών, τα νοικοκυριά των συνταξιούχων... Οι εργαζόμενοι έχουν και το Σαββατοκύριακο», προσθέτοντας ότι «Το φθηνό ρεύμα δίνεται όταν ειναι φθηνό το ρεύμα, αν δίνουμε φθηνό όταν είναι ακριβό, κάνουμε παράλογα πράγματα και δεν μπορεί να κάνουμε παράλογα πράγματα».

Εξήγησε ακόμη ότι «η αποθήκευση ρεύματος ήταν πανάκριβη πριν από δύο χρόνια. Αν βάζαμε μαζικά αποθήκευση θα ήταν ακριβότερο το ρεύμα για όλους».

ηλεκτρικό ρεύμα - μετρητής - πυλώνας - τιμολόγιο

Ερωτηθείς από τον Γιώργο Παπαδάκη για το ποιο χρώμα τιμολογίου πρέπει να επιλέξει και για το αν υπάρχει «τιμώρια» των καταναλωτών που δεν θα μπορούν να υπαχθούν στο πορτοκαλί τιμολόγιο, αν δεν διαθέτουν έξυπνο μετρητή, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «ο καθένας έχει το δικό του προφίλ, εγώ πέρσι πήρα πράσινο. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν περίπου το 50% της κατανάλωσης. Προτεραιοποιήθηκαν αυτές να αποκτήσουν έξυπνο μετρητή, γιατί όταν αυτές μειώσουν την κατανάλωση, θα αλλάξουν οι τιμές για όλους μας. Είχαμε καθυστέρηση 2,5 ετών, καθώς υπήρξαν δικαστικές εμπλοκές. Έχουν αρχίσει και μπαίνουν έξυπνοι μετρητές και σε οικιακούς καταναλωτές: θα μπαίνουν 500.000 τον χρόνο και θα μπορούν να επιλέξουν και αυτοί το πορτοκαλί τιμολόγιο».

«Το πράσινο τιμολόγιο μας εξασφάλιζε να εξοικειωθούμε με την ανταγωνιστικότητα», είπε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι «στους επόμενους μήνες και χρόνια, καθώς αυξάνεται η είσοδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα έχουμε μείωση των τιμών. Αν διαλέξετε μπλε σε περίοδο με χαμηλές τιμές και χαμηλό τιμολόγιο αυτό σας διασφαλίζει. Σε περίπτωση μείωσης των τιμών, το μπλε θα είναι λίγο ακριβότερο. Εγώ έχω πράσινο, αν δω ότι τα τιμολόγια  πέφτουν, μπορεί να επιλέξω ένα μπλε. Οι τιμές ειναι χαμηλότερες το φθινόπωρο και την άνοιξη από ότι το καλοκαίρι. Τότε πρέπει να διαλέγεται το τιμολόγιο».

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης, απευθυνόμενος στους καταναλωτές είπε ότι «αυτή η αγορά είναι κολασμένα σύνθετη. Φυσικό είναι να αισθάνονται προβληματισμένοι οι καταναλωτές, θέλει χρόνια να την καταλάβεις. Η προσπάθεια μας είναι να απλοποιήσουμε αυτή την διαδιασία».

Ειδήσεις σήμερα:

Συρμός του Προαστιακού μπήκε σε γραμμή του μετρό - Σωτήρια η αντίδραση του μηχανοδηγού

Ελληνικό FBI - Δημογλίδου: Η διαταγή “πέρασε” από πολλές υπηρεσίες, θα διερευνηθεί η διαρροή ονομάτων (βίντεο)

Υπερσυνταγογράφηση – Γιατρός στον ΑΝΤ1: Ήμουν ετοιμοθάνατος και γράφτηκαν 159 συνταγές από την IP μου

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)