Οικονομία

Σήμερα 15:46

Σχέδιο ΑΑΔΕ για αυτόματη απόδοση ΦΠΑ

Τι προβλέπει στο σχέδιο της ΑΑΔΕ για την αυτόματη απόδοση ΦΠΑ. Πώς θα καταβάλλεται αυτόματα το ψηφιακό τέλος συναλλαγών.

-

Του Νίκου Ρογκάκου

Αυτόματο προσδιορισμό, βεβαίωση και είσπραξη ΦΠΑ με την συναλλαγή μελετά η ΑΑΔΕ, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν θα μπορούν οι επιτήδειοι να κλέβουν τον κρατικό φόρο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της για το διάστημα 2025-2029 προβλέπεται πως η διαδικασία αυτή θα συμβαίνει αυτόματα για το ψηφιακό τέλος συναλλαγών, σε πρώτη φάση, και των φόρων μεταβίβασης ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων σε επόμενες φάσεις από τη Φορολογική Διοίκηση τη στιγμή της πραγματοποίησης της κάθε συναλλαγής επί της οποίας οι συγκεκριμένοι φόροι επιβάλλονται.

Προϋπόθεση, βεβαίως, για να εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό είναι όλες πλέον οι συναλλαγές που υπόκεινται σε ΦΠΑ και λοιπούς φόρους συναλλαγών να γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών.

Με αυτό τον τρόπο, θα εισπράττει άμεσα, πολύ νωρίτερα από ό,τι τώρα, όλους τους φόρους που επιβαρύνουν τις πάσης φύσεως συναλλαγές των πολιτών.

Η εφαρμογή του φιλόδοξου αυτού σχεδίου προαναγγέλλεται στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, για την περίοδο 2025-2029, το οποίο τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, μια από τις πιο σημαντικές δράσεις που προγραμματίζει η Ανεξάρτητη Αρχή για την περίοδο αυτή είναι ο προσδιορισμός, ο καταλογισμός και η είσπραξη του φόρου σε πραγματικό χρόνο μέσω της χρήσης ψηφιακών εφαρμογών (my Data, myProperty, διασύνδεση ταμειακών με POS).

Ειδήσεις σήμερα:

Καναδάς: Παιδί πέθανε από λύσσα - Βρέθηκε νυχτερίδα στο δωμάτιό του

Κρήτη: Ήπιαν σφηνάκια και βρέθηκαν διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ

Περιστέρι: Άγριος καυγάς ιερέα με συγγενή την ώρα της κηδείας

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)