Οικονομία

Σήμερα 06:36

ΑΑΔΕ: Μείωση προστίμων για όποιον αποδεχθεί τον... έλεγχο της Εφορίας!

Τι προβλέπεται στο νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας για όσους θέλουν να αποφύγουν τις προσφυγές επί του αποτελέσματος του ελέγχου των εφοριακών.

ΑΑΔΕ: Μείωση προστίμων για όποιον αποδεχθεί τον... έλεγχο της Εφορίας!
-

Του Νίκου Ρογκάκου

Μείωση προστίμων και αποφυγή της ταλαιπωρίας των ελέγχων θα έχουν οι φορολογούμενοι που θα αποδεχθούν το αποτέλεσμα των ελέγχων της εφορίας. Το έντυπο της... ανακωχής των φορολογούμενων με τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες, ανάρτησε η ΑΑΔΕ, ενεργοποιώντας έτσι, το νέο πλαίσιο του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, για όσους θέλουν να αποφύγουν την ταλαιπωρία των προσφυγών, ειδικά αν η θετική έκβαση κρίνεται αμφίβολη.

Η διαδικασία εν πολλοίς είναι απλή: ο φορολογούμενος αποδέχεται το αποτέλεσμα του ελέγχου και η ΑΑΔΕ από τη μεριά της “κουρεύει” τα σχετικά πρόστιμα. Όσο πιο νωρίς ο φορολογούμενος αποδεχθεί το αποτέλεσμα του ελέγχου, τόσο μεγαλύτερο το “κούρεμα”.

Θεωρητικά κερδισμένοι είναι και δύο. Ο ελεγχόμενος- εκτός αν είναι βέβαιος για την ακρίβεια των όσων έχει δηλώσει- γλιτώνει ως και το 50% του προστίμου και η ΑΑΔΕ βάζει αμέσως στο ταμείο “ζεστό” χρήμα, το οποίο αλλιώς θα έμπαινε στο “ψυγείο” των προσφυγών.

Είναι ενδεικτικό ότι στην αρχή του έτους εκκρεμούσαν 3.585 ενδικοφανείς προσφυγές ενώπιον της ΔΕΔ, ενώ άλλες 1.155 κατέληξαν τελικά στα διοικητικά δικαστήρια.

Στο α' τρίμηνο του 2024 οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στα διοικητικά πρωτοδικεία ήταν 11.037, στα διοικητικά εφετεία “λίμναζαν” άλλες 5.045, ενώ ενώπιον του ΣτΕ εκκρεμούσαν 2.495 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 644 αφορούσαν σε διαφορές άνω των 500.000 ευρώ! Όσο για την εισπραξιμότητα όλων αυτών των προστίμων, η εμπειρία και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι είναι ζήτημα να καταλήγει στα κρατικά ταμεία πάνω από το 5-6%.

Χαρτονομίσματα - λεφτά - ευρώ

Όπως προβλέπει το νέο πλαίσιο, τα πρόστιμα που οφείλονται, μειώνονται, αν ο φορολογούμενος αποδεχθεί την κύρια οφειλή του. Το ποσοστό μείωσης διαμορφώνεται ως εξής:

  • μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και έως την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης από την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, τα πρόστιμα μειώνονται κατά 50%
  • μετά την κοινοποίηση οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Δ.Ε.Δ., τα πρόστιμα μειώνονται κατά 40%
  • μετά την κοινοποίηση της απόφασης της Δ.Ε.Δ. ή την πάροδο της προθεσμίας για τη σιωπηρή απόρριψη και ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής ενώπιον αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου πρώτου βαθμού, τα πρόστιμα μειώνονται κατά 30%
  • μετά την άσκηση δικαστικής προσφυγής και έως την προηγούμενη ημέρα της αρχικά ορισθείσας ημερομηνίας για την εισαγωγή της υπόθεσης προς συζήτηση ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου, τα πρόστιμα μειώνονται κατά 25%.

Η καταβολή του ποσού μετά το “κούρεμα”, μπορεί να ολοκληρωθεί ως και σε 12 δόσεις. Το δικαίωμα για “κούρεμα” ασκείται με ψηφιακή δήλωση του φορολογούμενου προς την ΑΑΔΕ και παράγει αποτελέσματα μόνο αν ο φορολογούμενος καταβάλει εντός 3 ημερών, ποσό που αντιστοιχεί στο 25% επί του κύριου φόρου. 

Το ποσό της οφειλής μετά την αφαίρεση της προκαταβολής του 25%, επιβαρύνεται με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τον χρόνο υποβολής της, προσαυξημένο κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες, ετησίως υπολογισμένο.

Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δόσης ή η μη εξόφληση στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής, συνεπάγεται άρση της έκπτωσης και καθιστά τη συνολική οφειλή, ως είχε πριν τη μείωση του αναλογικού προστίμου, ληξιπρόθεσμη, αφαιρουμένου τυχόν ποσού που καταβλήθηκε.

Ειδήσεις σήμερα:

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ σφυροκοπά ασταμάτητα τον Λίβανο

Κακοκαιρία “Cassandra”: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή

Εορτολόγιο - 4 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)