Οικονομία

30 Σεπτεμβρίου 2024 20:12

Μειώσεις ενοικίων πανδημίας: “Όχι” του ΣτΕ σε επιπλέον αποζημίωση των ιδιοκτητών

Τι ανέφερε η δικαστική απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου. Τι ακριβώς ζητούσαν οι ιδιοκτήτες, εταιρίες και ιδιώτες από κοινού.

Μειώσεις ενοικίων πανδημίας: “Όχι” του ΣτΕ σε επιπλέον αποζημίωση των ιδιοκτητών
-

Έχασαν τη δικαστική μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι εταιρίες οι οποίες εκμίσθωναν επαγγελματικούς χώρους (καταστήματα, κ.λπ.) και οι ιδιώτες οι οποίοι εκμίσθωναν κατοικίες, κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid19, φορείς δηλαδή οι οποίοι από κοινού ζητούσαν να τους επιστραφούν τα ποσά τα οποία είχαν χάσει με νομοθετική ρύθμιση, από τη μείωση των ενοικίων (από 40% έως 100%). Βεβαίως το 2021 στις εταιρίες είχε επιστραφεί από το υπουργείο Οικονομικών το 60% των απωλειών τις οποίες είχαν από τα μισθώματα το επίμαχο χρονικό διάστημα, και στους ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων το 80% των απολεσθέντων μισθωμάτων. Οι επιστροφές αυτές ήταν αφορολόγητες και ακατάσχετες. Έτσι οι ιδιώτες ζητούσαν και το υπολειπόμενο 20%, ενώ οι εταιρίες συνολικά το 40%, εκ των οποίων το 20% ως μη καταβληθέν και το άλλο 20% προς επίρρωση της συνταγματικής αρχής της ισότητας με τους ιδιώτες προσφεύγοντες.

Οι εταιρίες ζητούσαν από τους Συμβούλους Επικρατείας να τους αναγνωρίσουν ότι το Δημόσιο οφείλει στις εταιρίες, ως ιδιοκτήτριες ακινήτων, οι οποίες εκμισθώνουν επαγγελματικούς χώρους σε τρίτους (καταστήματα, κ.λπ.), αλλά και σε ιδιώτες οι οποίοι εκμισθώνουν κατοικίες και άλλα ακίνητα, να καταβάλει τα ποσά των ενοικίων τα οποία απώλεσαν λόγω εφαρμογής του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων σε ποσοστό 40% από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2020 και 100% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2021. Υποστήριζαν ότι οι μειώσεις αυτές ως μέτρο στήριξης των ενοικιαστών είναι αντίθετες σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Παράλληλα, 96 φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες κατοικιών από όλη την χώρα, είχαν κάνει παρέμβαση στο ΣτΕ υπέρ των θέσεων των αυτών 10 εταιριών.

Οι 96 ιδιώτες ιδιοκτήτες οι οποίοι παρενέβησαν στην δίκη έχουν καταθέσει αντίστοιχες αγωγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι αγωγές αυτές εκκρεμούν προς εκδίκαση, καθώς οι Πρωτοδίκες ανέμεναν την εν λόγω πιλοτική απόφαση του ΣτΕ. Δηλαδή, η απόφαση του ΣτΕ θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις όμοιες εκκρεμείς υποθέσεις στο Πρωτοδικείο.

Η επταμελής σύνθεσης του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ με πρόεδρο την Σύμβουλο Επικρατείας και Αντιπρόεδρο του δικαστηρίου Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Χρήστο Λιάκουρα, απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων εταιριών. Οι δικαστές έκριναν ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω των Διοικητικών Δικαστηρίων δεν θεμελιώνουν δικαίωμα καταβολής αποζημίωσης σύμφωνα με το άρθρο 105 Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα (ΕισΝΑΚ), το οποίο αναφέρει ότι «για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του δημοσίου κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας που τους έχει ανατεθεί, το δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση», καθώς η αξίωση κατά του Δημοσίου για την αποκατάσταση της ζημίας (περιουσιακής και μη περιουσιακής - ηθικής) την οποία οι ενάγουσες εταιρίες αναφέρουν ότι έχουν υποστεί, κατά τους ισχυρισμούς τους, από νομοθέτηση κατά παράβαση διατάξεων υπέρτερης τυπικής ισχύος δεν μπορεί να θεμελιωθεί στη διάταξη αυτή.

Ειδήσεις σήμερα:

Γκάζι: Μηχανοδηγός φρέναρε τρένο για να... επιπλήξει ελεγκτή (βίντεο)

Γλυφάδα - Ξυλοδαρμός 14χρονης: Εισαγγελική παρέμβαση μετά τα βίντεο στα social media

Δίπλωμα οδήγησης: Ηλεκτρονικό ραντεβού για εξετάσεις και επέκταση

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)