Οικονομία

Χθες 21:23

Ακρίβεια - ΙΕΛΚΑ: Ποια προϊόντα ακριβαίνουν και ποια φθηναίνουν (βίντεο)

Οι τιμές μειώθηκαν σε τριπλάσια προϊόντα, σε σχέση με αυτά που ανατιμήθηκαν, σύμφωνα με την Ένωση Σουπερ Μάρκετ Ελλάδας. Ωστόσο καταναλωτές λένε οτι οι μειώσεις δεν φτάνουν στις τσέπες τους, αν υπολογίσει κάποιος το συνολικό κόστος.

Ακρίβεια - ΙΕΛΚΑ: Ποια προϊόντα ακριβαίνουν και ποια φθηναίνουν (βίντεο)
-

Της Ηρώς Ράντου 

Σε σύγχυση βρίσκονται οι καταναλωτές αφού δεν μπορούν να καταλάβουν, κάθε φορά που επισκέπτονται το σούπερ μάρκετ, ποια προϊόντα ακριβαίνουν και ποια φθηναίνουν.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, τον Αύγουστο καταγράφηκαν τόσο μειώσεις όσο και αυξήσεις τιμών σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων σε σχέση με πέρυσι, με τον πληθωρισμό να είναι αρνητικός για 4ο συνεχόμενο μήνα.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ (Πηγή: ΙΕΛΚΑ)

Απορρυπαντικά/ είδη καθαρισμού -6,7%

Χαρτικά/ είδη προσωπικής υγιεινής -5,2%

Βρεφικές/ παιδικές τροφές -4,3%

Φρούτα/ λαχανικά -2,8%

Τροφές για κατοικίδια -4,8%

Προϊόντα - Αυξήσεις - Μειώσεις

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ (Πηγή: ΙΕΛΚΑ)

Φρέσκα ψάρια/ θαλασσινά +5%

Τρόφιμα παντοπωλείου +3,5%

Ορεκτικά/αλίπαστα +5,5%

Μπισκότα/ σοκολάτες +3,4%

Προϊόντα - Αυξήσεις - Μειώσεις

 Ο Απόστολος Πεταλας, Γενικός διευθυντής ένωσης σούπερ μάρκετ Ελλάδας αναφέρει ότι «με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, παρατηρείται μια σταθερότητα στις τιμές σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Υπάρχουν βέβαια και αρκετοί κωδικοί που έχουν πτωτική πορεία ενώ άλλοι, σε κατηγορίες που επηρεάζονται από την κλιματική κρίση, έχουν ανοδική πορεία. Οι κωδικοί πάντως που μειώνονται οι τιμές είναι τριπλάσιοι από αυτούς που έχουν ανοδική πορεία».

Οι προσφορές δε, παρότι τους συμφέρουν, δημιουργούν επιπλέον μπέρδεμα αφού ρίχνουν τις τιμές για λίγες μόνο ημέρες. 

Για αυτό και ζητούν το αυτονόητο: Ενημέρωση για την πορεία της τιμής κάθε προϊόντος στα σούπερ μάρκετ. 

Ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος ένωσης εργαζομένων και καταναλωτών τονίζει ότι «στη Γερμανία εδώ και χρόνια αυτό που κάνουν στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ στα προϊόντα είναι να αναγράφεται στο κάτω μέρος στο ταμπελάκι πόσες ημέρες, πόσες εβδομάδες έχει σταθερή τιμή το προϊόν.  Το ίδιο πράγμα έχουν κάνει και στη Γαλλία, το ίδιο πράγμα θα μπορούσε να κάνει και η χώρα μας».

Έτσι οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν μόνο τα προϊόντα με μειωμένη ή σταθερή τιμή, επιβραβεύοντας τις εταιρίες που βάζουν πλάτη εν μέσω της ακρίβειας αλλά και τιμωρώντας εκείνες που κερδοσκοπούν στις πλάτες τους.

Μοναδικά όπλα των καταναλωτών για την ώρα… η καλή μνήμη, η επιτόπια έρευνα αγοράς από το ένα κατάστημα στο άλλο αλλά και η πλατφόρμα - e-Καταναλωτής που τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους καλάθι και να βρουν ποια αλυσίδα σούπερ μάρκετ το προσφέρει φθηνότερα. 

Ειδήσεις σήμερα:

Λίβανος: Νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από τη νέα έκρηξη βομβητών (εικόνες)

Ιταλία: Θρίλερ με εξαφάνιση ιδιωτικού αεροσκάφους

Κεραμεικός: Ντοκουμέντο από την συμπλοκή με πυροβολισμούς και τραυματισμό 36χρονου (βίντεο)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)