Οικονομική πολιτική

15 Οκτωβρίου 2014 08:43

Και οι «φιλοξενούμενοι» δικαιούνται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Ο υφυπουργός Εργασίας εξηγεί στο Πρωινό ΑΝΤ1  πώς, πότε και πού μπορούν να κάνουν αίτηση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα οι ωφελούμενοι.

-

«Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι η βάση πάνω στην οποία θα χτιστούν οι πολιτικές για τη στήριξη των αδύναμων πολιτών» εξηγεί ο Βασίλης Κεγκέρογλου στο Πρωινό ΑΝΤ1 και δίνει τα χαρακτηριστικά όσων των δικαιούνται, καθώς και τις λεπτομέρειες για το πώς θα το λάβουν οι ωφελούμενοι.

Το ελάχιστον εγγυημένο εισόδημα θα αποτελέσει μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο ο ωφελούμενος θα έχει και άλλες παροχές, όπως εκπτώσεις έχει πει και στο παρελθόν ο κ.Κεγκλέρογλου στον ΑΝΤ1. Μέρος αυτών των παροχών θα είναι και το οικογενειακό επίδομα, το οποίο σε αντίθεση με «ελάχιστο» που αφορά το 7% του πληθυσμού, θα αφορά το 30% των πολιτών.

Ο τρίτος πυλώνας του σχεδίου θα είναι η σύνδεση του ωφελούμενου με την αφορά εργασίας, με σκοπό την απαγκίστρωσή του από τα επιδόματα και την οικονομική του ανεξαρτησία.

Πώς υπολογίζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

«Για τον υπολογισμό του εισοδήματος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό εισόδημα σε πραγματικό χρόνο, μείον 20% του εισοδήματος. Δεν υπολογίζονται τυχόν υπόλοιπα εισοδήματα από επιδόματα. Δεν υπάρχουν τεκμαρτά εισοδήματα, αφαιρούνται τα ποσά που έχουν καταβληθεί  ως φόροι, θα αφαιρείται η εισφορά στα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν περιλαμβάνονται εισοδήματα από επιδόματα αναπηρίας ή διατροφές τέκνων» λέει ο υφυπουργός Εργασίας και επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για ένα ποσό που «συμπληρώνει το εισόδημα μέχρι ένα ύψος για να φτάσει σε ένα συγκεκριμένο ύψος».

Πώς θα κάνετε την αίτηση

Η αίτηση θα  γίνεται ηλεκτρονικά από τις 15 Νοεμβρίου και η διάθεση των χρημάτων θα είναι άμεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Αιτήσεις θα γίνονται και στα ΚΕΠ».

Η διαφορά, που προκάλεσε πολλά προβλήματα στην παροχή του «κοινωνικού μερίσματος», δηλαδή οι περιπτώσεις στις οποίες ενήλικες διαμένουν με τους γονείς τους, οι επονομαζόμενοι «φιλοξενούμενοι», αυτήν τη φορά δεν εξαιρούνται.

«Αν είναι εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι 24 εντάσσεται στην οικογένεια, ενώ αν είναι μεγαλύτερος και μένει με τους γονείς του, κάνει μόνος του αίτηση.Κι αν είναι κάτω των 25, αν κάνει μόνος του φορολογική δήλωση, μπορεί να κάνει αίτηση» σημειώνει ο κ. Κεκγέρογλου.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, στους 13 δήμους, θα εφαρμοστεί για έξι μήνες, μετά θα αφορά όλους του δήμους της χώρας.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)