Υγεία

20 Αυγούστου 2024 21:59

Ιός Δυτικού Νείλου: Τρία νέα κρούσματα στην Αλεξανδρούπολη

Ποια η εξέλιξη των κρουσμάτων του ιού τις τελευταίες ημέρες. Ποιες είναι οι αναλυτικές οδηγίες προστασίας από τον ιο, τις οποίες έχει δημοσιεύσει ο ΕΟΔΥ.

Ιός Δυτικού Νείλου: Τρία νέα κρούσματα στην Αλεξανδρούπολη
-

Την ύπαρξη τριών (εργαστηριακά επιβεβαιωμένων) κρουσμάτων του Ιού Δυτικού Νείλου στην Αλεξανδρούπολη έκανε γνωστή ο ΕΟΔΥ.

Για τον εντοπισμό των τριών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Αλεξανδρούπολη ενημερώθηκε σχετικά ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Ζαμπούκης έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με την Προϊσταμένη του Τμήματος Νοσημάτων ΕΟΔΥ και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.

Ο Ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα ( Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχο της νόσου.

Ο ΕΟΔΥ συνιστά να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

  • «Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
  • Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).
  • Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, τηρείτε τα μέτρα αυτά με ιδιαίτερη συνέπεια, καθώς κινδυνεύετε περισσότερο να αρρωστήσετε σοβαρά».

Παράλληλα συνεχίζεται από τα συνεργεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών.

Ειδήσεις σήμερα:

Χαλκιδική - Θάνατος 19χρονου: Το λούνα παρκ λειτουργούσε χωρίς άδεια

Φωτιά στην Αττική: Το σχέδιο 10 σημείων για την επόμενη ημέρα στις πληγείσες περιοχές

Δήμαρχος Τήλου στον ΑΝΤ1: Υποδεχθήκαμε 2000 μετανάστες μέσα σε λίγους μήνες

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)