Γενικά

26 Οκτωβρίου 2017 11:30

Φιλοδώρημα του Αϊνστάιν δημοπρατήθηκε για μια… περιουσία (βίντεο)

Ο Νομπελίστας φυσικός το είχε προβλέψει και ο υπάλληλος τον είχε ακούσει….

Φιλοδώρημα του Αϊνστάιν δημοπρατήθηκε για μια… περιουσία (βίντεο)
-

Ήταν το 1922 όταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν βρέθηκε στο Τόκυο, όπου διανυκτέρευσε σε κάποιο ξενοδοχείο. Τότε, «στρυμωγμένος» οικονομικά δεν είχε χρήματα για φιλοδώρημα στον υπάλληλο του ξενοδοχείου κι έτσι του έγραψε μερικά σοφά λόγια σε ένα σημειωματάριο και του τα έδωσε σε μια κόλλα χαρτί.

Πριν από λίγες μέρες αυτό το σημείωμα δημοπρατήθηκε για ποσό που ο κορυφαίος των επιστημόνων ίσως να μην είχε βγάλει σε όλη του τη ζωή.

Σε δημοπρασία που έγινε στην Ιερουσαλήμ, το σημείωμα αγόρασε κάποιος για 1,3 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Αϊνστάιν βρισκόταν στο δρόμο προς την Ιαπωνία το 1922, όταν ανακοινώθηκε ότι ίσως βραβευτεί με το Νόμπελ Φυσικής για το 1921, σύμφωνα με τον Οίκο Δημοπρασίας. Κατά την άφιξή του στο Τόκυο, νοίκιασε δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο και εκεί επιχείρησε να βάλει τις σκέψεις του σε μια σειρά.

Όταν ένας υπάλληλος πήγε στο δωμάτιό του, για να του παραδώσει την παραγγελία του, ο Φυσικός δεν είχε χρήματα να του δώσει κι έτσι του έγραψε το σημείωμα, στα γερμανικά.

«Η ηρεμία και η ταπεινότητα στη ζωή μπορεί να φέρουν περισσότερη ευτυχία από το συνεχές κυνήγι της επιτυχίας και την αδιάκοπη κούραση που έρχεται μαζί τους», έγραψε ο Αϊνστάιν.

Δημοπρασία - σημείωμα - Αϊνστάιν

Σύμφωνα με τον Οίκο Δημοπρασίας, ο Αϊνστάιν συμβούλεψε τον ξενοδοχοϋπάλληλο να κρατήσει το σημείωμα, λέγοντάς του ότι μια μέρα η αξία του θα ξεπεράσει κατά πολύ αυτήν ενός απλού φιλοδωρήματος.

Σχεδόν 100 χρόνια αργότερα, ο Αϊνστάιν αποδείχθηκε σωστός. Ο ανιψιός του υπαλλήλου επικοινώνησε με τον Οίκο Δημοπρασίας και το έθεσε προς πώληση.

Η ταυτότητα του αγοραστή δεν αποκαλύφθηκε. 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)