Παράξενα

Χθες 23:34

Φωτογράφος διαζυγίων: Το νέο επάγγελμα που ξεκίνησε από την Κίνα

Μια φωτογράφος διαζυγίων περιγράφει τις παράξενες ιστορίες που ζει από αυτό το νέο επάγγελμα που έκανε την εμφάνισή του.

Φωτογράφος διαζυγίων: Το νέο επάγγελμα που ξεκίνησε από την Κίνα
-

Ως φωτογράφος γάμου, η ζωή της Ταν Μενγμενγκ απαθανατίζει, τη χαρά και την ευτυχία ενός νιόπαντρου ζευγαριού στην Κίνα.

Όμως, καθώς το ποσοστό γάμων στην χώρα μειώνεται σταθερά, η 28χρονη Ταν, που διευθύνει ένα στούντιο φωτογραφίας στην κεντρική επαρχία Χενάν, ένιωσε την ανάγκη να εκμεταλλευτεί την αύξηση των διαζυγίων, διασφαλίζοντας τα έσοδα από το επαγγελμά της.

Έτσι, τώρα, εκτός από τους εραστές που ανταλλάσσουν όρκους, φωτογραφίζει ζευγάρια που θέλουν να τιμήσουν την κοινή ζωή τους γιορτάζοντας το τέλος του γάμου τους.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά γάμου στην Κίνα πέφτουν κατακόρυφα. Από περίπου 13 εκατομμύρια που ήταν το 2013 έπεσαν σε κάτω από 7 εκατομμύρια το 2022, το χαμηλότερο από το 1985 όταν ξεκίνησε η επίσημη καταγραφή, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής της Κίνας.

Η χώρα σημείωσε ελαφρά άνοδο πέρυσι, στα 8 εκατομμύρια, αλλά οι αρχές εξακολουθούν να ανησυχούν για την πτωτική τάση.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των διαζυγίων έχει αυξηθεί, αγγίζοντας το υψηλό ρεκόρ των 4,7 εκατομμυρίων το 2019, τέσσερις φορές υψηλότερο από ό,τι πριν από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να αναστρέψει την άνοδο, επιβάλλοντας έναν νέο νόμο το 2021 που απαιτεί από τα ζευγάρια να περάσουν μια περίοδο 30 ημερών πριν χωρίσουν. Αυτό, οδήγησε σε προσωρινή μείωση, αλλά ο αριθμός των διαζυγίων εκτοξεύτηκε ξανά, αυξημένος κατά 25% το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία.

Η Ταν λέει ότι έστρεψε τις φωτογραφικές της υπηρεσίες στους διαζευγμένους αφού είδε τις μεγάλες ουρές έξω από τα κυβερνητικά γραφεία που διαχειρίζονται υποθέσεις διαζυγίων.

Από πέρυσι, η Tan έχει φωτογραφίσει περίπου 30 ζευγάρια, απαθανατίζοντας στιγμές χαράς καθώς διακόπτουν τους συζυγικούς δεσμούς.

«Αυτή είναι μια καλή επιχείρηση. Άλλωστε, η χαρά και η λύπη αξίζει να καταγραφούν», είπε η Ταν.

Οι φωτογραφίες που κοινοποιήθηκαν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης Xiaohongshu δείχνουν μερικά ζευγάρια να υπογράφουν τα χαρτιά διαζυγίου τους, ενώ άλλα ποζάρουν με το πιστοποιητικό διαζυγίου τους.

«29 ετών. Ευτυχισμένο διαζύγιο», έγραψε ένας χρήστης δίπλα σε μια φωτογραφία με τα πιστοποιητικά γάμου και διαζυγίου της δίπλα δίπλα.

Ένα ζευγάρι που προσέλαβε την Ταν επέλεξε ένα εστιατόριο όπου είχαν το πρώτο τους ραντεβού. Το ζευγάρι καθισμένοι ο ένας απέναντι από τον άλλον, παρήγγειλε μερικά νοσταλγικά πιάτα. «Στο τέλος της φωτογράφισης, και οι δύο έκλαψαν», είπε ο Tan.

Κάποιοι χωρισμοί, φυσικά, είναι λιγότερο αμοιβαίοι.

Η Ταν είπε ότι ένας άντρας κάποτε πέρασε όλη τη φωτογράφιση μιλώντας στο κινητό του τηλέφωνό. Η γυναίκα άρχισε να κλαίει.

Η φωτογράφος, σκέφτεται ήδη πώς να αναπτύξει την επιχείρησή της. Το τελευταίο της σχέδιο είναι να δελεάσει χωρισμένα ζευγάρια που θέλουν να ξαναπαντρευτούν.

«Θα τους κάνω έκπτωση 18% ξαναπαντρευτούν και μου ζητήσουν να βγάλω φωτογραφίες», είπε.

Απαλαχθείτε από τα ενθύμια γάμου


Αλλες εταιρείες προσφέρουν επίσης τώρα υπηρεσίες για να απαλλαγούν από τα παλιά αναμνηστικά γάμου ενός διαζευγμένου και τυχόν άλλα ανεπιθύμητα αναμνηστικά.

Σε ένα εργοστάσιο 60 μίλια έξω από την κινεζική πρωτεύουσα Πεκίνο, ο Λιου Γουέι και η ομάδα του διαχειρίζονται μια επιχείρηση που βοηθά τα χωρισμένα ζευγάρια να καταστρέψουν τις αναμνήσεις από το γάμο τους.

Τα πρόσωπα στις παλιές φωτογραφίες του γάμου είναι βαμμένα με σπρέι, για να διασφαλιστεί το σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, προτού καταστραφούν μαζί με άλλα δείγματα αναμνήσεων.

Μάλιστα για αρκετούς, η όλη διαδικασία κινηματογραφείται.

Ο Λιου είπε ότι μερικές φορές αισθάνεται σαν γιατρός, που πρέπει να διαχειριστεί τους χωρισμούς χωρίς να γίνει πολύ συναισθηματικός.

«Ένα διαζύγιο μπορεί να μην είναι απαραίτητα κακό. Θα μπορούσε να είναι καλό. Οπότε δεν χρειάζεται να νιώθουμε λύπη για αυτό», είπε ο Liu στο CNNi.

Οι υπηρεσίες του, που κοστίζουν μεταξύ 8 και 28 δολαρίων, είχαν τόσο μεγάλη ζήτηση που η επιχείρησή του γνωρίζει μεγάλη άνθηση, είπε ο ίδιος. Από τότε που άνοιξε το εργοστάσιό του το 2021, έχει ήδη καταστρέψει φωτογραφίες γάμου για περίπου 2.500 ζευγάρια.

Ειδήσεις σήμερα:

Καταυλισμοί Ρομά: Η κάμερα του ΑΝΤ1 καταγράφει τις παράνομες συναλλαγές (βίντεο)

Πτήση τρόμου στην Κολομβία: “Παναγία μου, θα πεθάνουμε” (βίντεο)

Βόρεια Ελλάδα: Καθηγητής Πανεπιστημίου εκβίαζε ερευνητές προγραμμάτων

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)