Κλίμα

Χθες 20:06

Πλημμύρες: Αυτοψία του ΑΝΤ1 στα ρέματα της Αττικής (βίντεο)

Αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε ο ΑΝΤ1 στα ρέματα της Αττικής, που γίνονται παγίδες στο ενδεχόμενο πλημμυρών.

Πλημμύρες: Αυτοψία του ΑΝΤ1 στα ρέματα της Αττικής (βίντεο)
-

Αυτοψία σε ρέματα της Αττικής έκανε η Γεωργία Λαγού με την κάμερα του ΑΝΤ1, διαπιστώνοντας ότι, βρίσκονται σε κατάσταση που αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της περιοχής σε περίπτωση βροχής.

Στο ρέμα της Εσχατιάς η εικόνα είναι αποκαλυπτική για το ρέμα το οποίο περνάει από πέντε δήμους και καταλήγει στο Κηφισό, το οποίο έχει μεταμορφωθεί πραγματικά σε μία απέραντη ζούγκλα.

Μέσα στο ρέμα υπάρχουν μπάζα, τηλεοράσεις, ποδήλατα, αυτοκίνητα και δέντρα, ενώ ο καθένας πετάει ό,τι βρει.

Κορμοί δέντρων…λάστιχα θαμμένα …. μεγάλου όγκου κατασκευές από τσιμέντο που έχουν παρασυρθεί από τα νερά……Σπίτια αιωρούνται ακριβώς πάνω στο ρέμα. Όλα αυτά συνθέτουν το παζλ της επικινδυνότητας των πλημμυρικών φαινομένων.

Το ρέμα της Xελιδονούς θυμίζει αυτοσχέδια χωματερή. Aυτό καταγγέλλουν οι κάτοικοι στην κάμερα του ΑΝΤ1 μπορείτε να δείτε μπάζα σκουπίδια που σε περίπτωση επίμονης βροχόπτωσης τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά.

Στη λεωφόρο Κύμης, η εικόνα στο ρέμα είναι από αποκαρδιωτική, φερτά υλικά που συσσωρεύτηκαν με τον καιρό μπάζα αλλά και τσιμεντένιες κατασκευές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 και το ρέμα της Εσχατιάς, αλλά και το ρέμα του Ερασινού στην Βραυρώνα ο καθαρισμός ανήκει στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όχι στην Περιφέρει όπως πολλοί πιστεύουν.

Το ρέμα της Αγίας Παρασκευής στα Μέγαρα, το ρέμα Σούρες, από το οποίο προήλθαν οι μεγάλες καταστροφές στη Μάνδρα, το ρέμα της Ραφήνας, ο Κηφισός, το Σκόρπιο Ποτάμι στον Μαραθώνα, ο Ποδονίφτης, το Χαϊδαρορέμα, και του Σαρανταπόταμου στον Ασπρόπυργο, της Εσχατιάς και της Καναπίτσας κάθε χρόνο γίνονται ο «εφιάλτης» των κατοίκων.

Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε εγρήγορση, με τον περιφερειάρχη να καλεί σε έκτακτη σύσκεψη όλους τους φορείς για την αξιολόγηση της αντιπλημμυρικής προστασίας.

«Λογικές, του τύπου "το έργο δεν είναι δικό μου", "δεν είναι αρμοδιότητα δική μου, είναι του δήμου", "είναι του Υπουργείου" ή οποιουδήποτε άλλου, προφανώς τις ακούμε, όμως δεν θα κρυφτούμε πίσω από αυτό το "γαϊτανάκι" διαφορετικών υπευθύνων. Όπου μπορούμε να παρέμβουμε, θα παρεμβαίνουμε», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ποιος είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό των ρεμάτων; Για το καθαρισμό μόνο στις σχάρες των φρεατίων, την ευθύνη φέρουν οι Δήμοι. Για τα σώματα και τους αγωγούς, ό,τι δηλαδή υπάρχει από κάτω, η ΕΥΔΑΠ και το υπουργείο υποδομών - αναλόγως ποιος κατασκεύασε τί. Για τα μεγάλα αντιπλημμυρικά που ντόρος γίνεται κάθε φορά που πλημμυρίζει μέρος της πόλης, την ευθύνη για τη κοίτη του ρέματος εντός του αστικού ιστού την έχει η περιφέρεια, ενώ για τα ρέματα εκτός σχεδίου πόλης, η γενική διεύθυνση δασών που ανήκει στο υπουργείο περιβάλλοντος.

Ειδήσεις σήμερα:

ΣΥΡΙΖΑ: Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και τα “καρφιά”

Χολαργός: Καταδίωξη “μαϊμού” λογιστών που εξαπάτησαν 95χρονη (εικόνες)

Δήμος Αθηναίων για ποντίκια στο Σύνταγμα: Δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)