Κόσμος

06 Σεπτεμβρίου 2024 11:24 Τελευταία ενημέρωση : 06 Σεπτεμβρίου 2024 11:27

Γαλλία - Μπαρνιέ: Με πρόταση μομφής απειλεί η Αριστερά

Αντιδρά η Αριστερά για τον διορισμό του Μπαρνιέ ως πρωθυπουργού. Στάση αναμονής από τον Εθνικό Συναγερμό

Γαλλία - Μπαρνιέ: Με πρόταση μομφής απειλεί η Αριστερά
-


Στη Δεξιά στράφηκε ο Εμανουέλ Μακρόν δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, όπου η αριστερά συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου έκοψε πρώτη το νήμα, για να διορίσει πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην επίτροπο της Γαλλίας στην ΕΕ.

Μια επιλογή που υπαγορεύτηκε από την ανάγκη εξόδου από την πολιτική κρίση μετά το αδιέξοδο της αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης με τους Σοσιαλιστές, που ο Μακρόν δεν κατάφερε να αποσπάσει από τον αριστερό συνασπισμό, αλλά και από την εγγύτητα των πολιτικών -φιλοευρωπαϊκών και υπέρ των επιχειρήσεων - απόψεων του Μπαρνιέ με εκείνες του Γάλλου προέδρου, την ικανότητα του 73χρονου – και ως εκ τούτου γηραιότερου από τους 26 πρωθυπουργούς της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας – να συνάπτει συμμαχίες, τις άριστες σχέσεις του με τον έμπιστο του Μακρόν, ΓΓ του μεγάρου του Ελιζέ Αλεξίς Κολέρ, την παντελή έλλειψη προεδρικών φιλοδοξιών του Μπαρνιέ και την διακαή επιθυμία του Μακρόν ο διάδοχος του Γκαμπριέλ Ατάλ να μην ανατρέψει κάποια από τα αμφιλεγόμενα μέτρα του, όπως η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, που εξόργισε την αριστερά και ο νόμος για το μεταναστευτικό.

«Με τον Μισέλ Μπαρνιέ στο [πρωθυπουργικό μέγαρο] Ματινιόν ο πρόεδρος διατηρεί σαφώς την εξουσία. Δεν αμφισβητείται από τον πρωθυπουργό του. Ο εξαιρετικά μετριοπαθής και συμφιλιωτικός χαρακτήρας του πρωθυπουργού του μετρά στα συν για τον πρόεδρο, όχι απαραίτητα για τους Γάλλους, που ψήφισαν την Αριστερά και αισθάνονται προδομένοι», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Ντομινίκ Μουαζί. Η ικανοποίηση για τον διορισμό ως πρωθυπουργού του προερχόμενου από τις τάξεις της Μπαρνιέ είναι δικαιλογημένη στη γκωλική Δεξιά των Ρεπουμπλικανών, που τερμάτισαν πέμπτοι στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου κι εξέλεξαν μόλις 47 βουλευτές, σχολιάζει η εφημερίδα Le Monde.

Εμμανουέλ Μακρόν

«Είναι καλή είδηση για τη Γαλλία και τη Δεξιά. Για μας είναι η ευκαιρία να δείξουμε ότι μπορούμε να ανακαταλάβουμε πολιτικό χώρο δώδεκα χρόνια αφότου αποχωρήσαμε από το Ματινιόν», σχολίασε ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, Αντουάν Βερμορέλ-Μαρκ. «[Ο Μπαρνιέ] είνια ένας άνθρωπος υψηλή ποιότητας που διαθέτει όλα τα ατού για να πετύχει σε αυτή τη δύσκολη αποστολή που του ανατέθηκε», σχολίασε ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, Λοράν Βοκιέ.

Ειδικοί εκτιμούν ότι με την επιλογή του Μπαρνιέ ο Μακρόν ίσως ενίσχυσε αναπόφευκτα την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, δίνοντας στην Εθνική Συσπείρωση ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων στην Εθνοσυνέλευση, αλλά δεν πρέπει να παραβλεφθεί η σημασία της Αριστεράς. «Σήμερα έχουμε τρεις μεγάλους παίκτες στην πολιτική σκηνή: τον Μακρόν, τον Ζαν Λικ Μελανσόν της ακροαριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας και την Μαρίν Λεπέν. Κι υπάρχουν δύο που θεωρούνται ότι φέρνουν τα πάνω κάτω. Είναι ένα πρόσθετο βήμα, που συμβάλει στο να δώσει περισσότερη αξιοπιστία στην ακροδεξιά», σχολιάζει ο πολιτικός επιστήμων και δημοσκόπος Εμανουέλ Ριβιέρ.

ΓΑΛΛΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ

Η συμμαχία του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου, που επικράτησε στις εκλογές χωρίς, ωστόσο, να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, ετοιμάζεται για «ανένδοτο αγώνα» κατά του Μπαρνιέ και θεωρείται βέβαιο ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής του.

«Οι εκλογές εκλάπησαν από τους Γάλλους», σχολίασε χθες ο επικεφαλής της αριστερής συμμαχίας Μελανσόν. «Πρόκειται για έναν πρωθυπουργό ο οποίος διορίστηκε με την άδεια και ίσως κατόπιν υπόδειξης της Εθνικής Συσπείρωσης. Καλώ σε μαζική κινητοποίηση εναντίον του διορισμού του», ανέφερε σε βίντεο ο νεοκομμουνιστής ηγέτης της Ανυπόταχτης Γαλλίας. Η αριστερή συμμαχία έχει προγραμματίσει για αύριο Σάββατο διαδηλώσεις σε γαλλικές πόλεις κατά του «αυταρχισμού» του Μακρόν καλώντας φοιτητικά σωματεία, οργανώσεις νεολαίας και συνδικάτα να κατεβούν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία.

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Σοσιαλιστών - συνιστώσας του Νέου Λαϊκού Μετώπου - Ολιβιέ Φορ χαρακτήρισε την απόφαση Μακρόν «δημοκρατική εκτροπή, με έναν πρωθυπουργό προερχόμενο από το τέταρτο σε δύναμη κόμμα της εθνοσυνέλευσης, το οποίο δεν συμμετείχε καν στο δημοκρατικό μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς. Η Γαλλία εισέρχεται σε καθεστωτική κρίση». Οι Σοσιαλιστές ανακοίνωσαν χθες ότι θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση Μπαρνιέ, «η οποία δεν διαθέτει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση».

Ειδήσεις σήμερα:

Ράλλυ Ακρόπολις - Σείριος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό για την υπερειδική διαδρομή

Κένυα: Ύαινα σκότωσε πεντάχρονο

Ο Ρονάλντο έφτασε τα 900 γκολ! Δείτε τα όλα... (βίντεο)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)