Κλίμα

24 Αυγούστου 2024 21:02

Καλοχώρι Θεσσαλονίκης: Στέρεψε η λιμνοθάλασσα και θυμίζει... στέπα (βίντεο)

Η λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου αποτελεί καταφύγιο σπάνιων πουλιών. Επιστήμονες εκπέμπουν SOS για την διάσωση του σημαντικού υγροβιότοπου, που στέρεψε από την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Καλοχώρι Θεσσαλονίκης: Στέρεψε η λιμνοθάλασσα και θυμίζει... στέπα (βίντεο)
-

Της Πωλίνας Κολοκοτρώνη, από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

Κάποτε ήταν ένας πλουσιος υδροφόρος ορίζοντας. Ο παράκτιος υδροβιότοπος, η λιμνοθάλλασα Καλοχωρίου, στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί σημείο συνάντησης και καταφύγιο φλαμίνγκο και σπάνιων πουλιών, έχει πλέον μετατραπει σε στέπα! 

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμη Λέκκα, για την σημερινή εικόνα στο Καλοχωρι ευθύνεται και ο ανθρώπινος παράγοντας. 

«Στο ¨Καλοχώρι έχουμε ένα ιδιαίτερο φαινόμενο, όπου εμπλέκονται οι φυσικές διεργασίες και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις. Το Καλοχώρι ήταν μία περιοχή στην οποία υπήρχαν πολλές γεωτρήσεις, υπήρχε ένας πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας, που μετά την άντληση του υδροφόρου ορίζοντα έχουμε τη σταδιακή καθίζηση της περιοχής κατά 1-2 μέτρα. Η καθίζηση συνετέλεσε στην δημιουργία μικρών λιμνών και στην ανάπτυξη ιδιαίτερης χλωρίδας και πανίδας στην περιοχή του Καλοχωρίου. Οι επιπτώσεις είναι και θετικές και αρνητικές, δύσκολο να σταθμίσει κανείς το τελικό αποτέλεσμα αν είναι θετικό ή αρνητικό», δηλώνει στον ΑΝΤ1 ο Ευθύμης Λέκκας. 

Πολλά στρέμματα γης που ήταν καλυμμένα με νερό έχουν ξεραθεί, δημιουργώντας προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή. 

Ο Δημήτριος Χαλκίδης, αντίδήμαρχος του Δήμου Δέλτα, λέει πως «το νερό έχει υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Είναι ένα υδροβιότοπος για μεταναστευτικά πουλιά. Η εικόνα φέτος είναι χειρότερη από άλλες χρονιές. Ο Δήμος θα κάνει ότι χρειαστεί».

Στόχος είναι να δημιουργηθουν εναλλακτικά σημεία συνάντησης των σπάνιων αποδημητικών πουλιών, για να μην σπάσει ο κύκλος της βιοποικιλότητας. 

Η βιολόγος της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας - ΟΦΥΠΕΚΑ, Λυδία Αλβανού δηλώνει στον ΑΝΤ1 πως «είναι τεχνητός υγροβιότοπος σημαντικός για την βιοποικιλότητα. Το καλοκαίρι χαμηλώνει η στάθμη, έχουμε ιστορικό χαμηλό. Το στοίχημα είναι να έχουμε εναλλακτικούς υγρότοπους και έχουμε».

Οι βροχές τον χειμώνα θα κρίνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, το εάν θα βελτιωθεί η κατάσταση και γίνει λιμνοθάλλασα και πάλι σημαντικός υγροβιότπος η περιοχή, καθώς και σημείο επισκεπτών, καθως απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη.

Ειδήσεις σήμερα:

Πατάτα Νάξου: Η λειψυδρία φέρνει μειωμένη παραγωγή, ακρίβεια και... νοθεία (βίντεο)

Χούθι - “Sounion”: Περιβαλλοντική "βομβα" το φλεγόμενο τάνκερ

Λάρισα: Σύλληψη τοκογλύφου που πήρε εξαπλάσιο το ποσό που “δάνεισε” και… ήθελε κι άλλα

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)