Πολιτισμός

23 Αυγούστου 2024 07:35

Εορτολόγιο - 23 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Ποιους αγίους τιμά σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία. Σε ποιους πρέπει να πείτε χρόνια πολλά.

Εορτολόγιο - 23 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
-

Σήμερα, Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024, σύμφωνα με το εορτολόγιο, από την Ορθόδοξη Εκκλησία, τιμάται η μνήμη των παρακάτω αγίων:

  • Αγίου Λούπου
  • Άγιου Ειρηναίου και Ποθεινού των Ιερομαρτύρων
  • Αγίου Καλλινίκου του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως
  • Σύναξις της Παναγίας του Χάρου στη Λειψώ της Δωδεκανήσου
  • Απόδοσις της εορτής Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι τα εξής: Ειρηναίος, Ειρηναία, Μαλαματή, Μάλα, Μαλαματένια, Ματίνα, Ποθεινός και Ποθεινή.

.Η ανατολή του ήλιου έγινε στις 06:47 κα η δύση του θα γίνει στις 20:07.

Η Σελήνη είναι 19 ημερών.

Ο βίος του Αγίου Καλλινίκου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως

Πρόκειται για τον Πατριάρχη Καλλίνικο τον Α’, ο οποίος διαδέχτηκε τον Παύλο τον Γ’. Ήταν προηγουμένως πρεσβύτερος της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, και σκευοφύλακας του ναού των Βλαχερνών. Ο Καλλίνικος ο Α’, είχε μεγάλα πλεονεκτήματα λόγου και ήθους, και γι’ αυτόν ο Εφραίμιος λέει ότι ήταν «ανήρ λόγω βίω τε και καλώς εμπρέπων». Στα χρόνια όμως της πατριαρχίας του βασίλευε ένας ασύνετος αυτοκράτορας, ο Ιουστινιανός ο Β’. Αυτός λοιπόν, για να κάνει μια πολυτελή βρύση κοντά στα ανάκτορα του, διάλεξε σαν τόπο το χώρο όπου βρισκόταν ο ναός της Θεοτόκου και απαίτησε από τον Καλλίνικο, να δώσει ευχή να γκρεμίσουν τον ναό! Ο Καλλίνικος απάντησε ότι, η Εκκλησία έχει ευχές για την ανέγερση ναών και όχι για τον κρημνισμό. Στην πίεση όμως του αυτοκράτορα, ο Καλλίνικος ξεφώνησε: «Ας είναι δόξα εις σε Χριστέ μου, ότι πάντοτε ανέχεσαι και υπομένεις». Ήταν δηλαδή μια ευχή εις βάρος του αυτοκράτορα. Πράγματι το 695 μ.Χ. ο Ιουστινιανός Β’ έπεσε από τον στρατηγό Λεόντιο, και μέσα στον Ιππόδρομο του έκοψαν τη μύτη και τον εξόρισαν στη Χερσώνα. Αργότερα το 705 μ.Χ., όταν με προδοσία μαζί με τους Βουλγάρους και Σλαύους μπήκε στη Κωνσταντινούπολη, το πρώτο του θύμα ήταν ο Πατριάρχης Καλλίνικος. Δηλαδή τον καταδίκασε χωρίς δίκη, τον τύφλωσε και τον εξόρισε στη Ρώμη. Ο Πατριάρχης Καλλίνικος ο Α’, πατριάρχευσε από το 693 ως το 705 μ.Χ.

Πηγή: ekklisiaonline.gr

Ειδήσεις σήμερα

ΣΥΡΙΖΑ - “87” σε Κασσελάκη: Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται

Χανιά: Νεκρός οδηγός μηχανής που “καρφώθηκε” σε κολώνα (εικόνες)

Νότια Κορέα: Φονική φωτιά σε ξενοδοχείο (βίντεο)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)