Πολιτισμός

22 Αυγούστου 2024 07:37

Εορτολόγιο - 22 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Ποιους αγίους τιμά σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία. Σε ποιους πρέπει να πείτε χρόνια πολλά.

Εορτολόγιο - 22 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
-

Σήμερα, Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024, σύμφωνα με το εορτολόγιο, από την Ορθόδοξη Εκκλησία, τιμάται η μνήμη των παρακάτω αγίων:

  • Άγιος Αγαθόνικος και οι μαζί μ’ αυτόν Ζωτικός, Ζήνων, Θεοπρέπιος, Ακίνδυνος και Σεβηριανός οι Μάρτυρες
  • Η Εύρεση της Τιμίας Κάρας του Οσίου Συμεών του ηγούμενου της Ιεράς μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους
  • Η Οσία Ανθούσα και οι συν αυτή Μάρτυρες Αθανάσιος, Χαρίσιμος και Νεόφυτος.

Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι τα εξής: Αγαθόνικος, Ανθούσα, Θεοπρέπιος, Θεοπρεπής, Θεοπρεπία και Θεοπρεπή.

.Η ανατολή του ήλιου έγινε στις 06:46 κα η δύση του θα γίνει στις 20:08.

Η Σελήνη είναι 17 ημερών.

Ιστορική ημέρα της Χριστιανοσύνης

Στις 19 Απριλίου του 1594 μ.Χ. ο Όσιος Συμεών παρέδωσε το πνεύμα του, σε ηλικία υπεράνω των 100 ετών. Ο Πατριάρχης Ιερεμίας ο Β' (1586 - 1595 μ.Χ.), κλήρος και λαός, τον κήδευσαν στον ναό της Θεοτόκου της Χάλκης και ο τάφος του έγινε πηγή θαυμάτων. Δύο χρόνια μετά τον θάνατό του, μοναχοί από το μοναστήρι του Οσίου επισκέφτηκαν την Κωνσταντινούπολη για να κάνουν εκταφή και να μεταφέρουν τα ιερά του λείψανα στον τόπο της ασκήσεώς του. Τα κόκκαλά του ευωδίαζαν. Τα έπλυναν με κρασί και τα έβαλαν σε λάρνακα ενώ την αγία του κάρα την έθεσαν σε ειδικό πολύτιμο κουβούκλιο. Μετέφεραν τα λείψανα στο μοναστήρι, όπου και έγιναν μεγάλο προσκύνημα από τους σκλαβωμένους Έλληνες. Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1945 – 1949 μ.Χ.), δύο αντάρτες έκλεψαν το πολύτιμο κουβούκλιο με την κάρα του Οσίου καθώς και πολύτιμα κειμήλια. Τα έκρυψαν προσωρινά μέσα σε ένα βαρέλι κοντά στο μοναστήρι. Τον Αύγουστο του 1952 μ.Χ., οι δυο αντάρτες-κλέφτες, πήγαν να πάρουν τα κλοπιμαία. Για κακή τους τύχη, ένα σμήνος από σφήκες, που είχε μπει στο βαρέλι και έκανε φωλιά, όρμησε πάνω τους, τους τσίμπησε και τους δηλητηρίασε. Ο ένας κλέφτης, πέθανε σχεδόν ακαριαία. Ο άλλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά δεν βρήκε γιατρειά και πέθανε και αυτός. Λίγο πριν πεθάνει όμως, εξομολογήθηκε στον ηγούμενο του μοναστηριού, ιερομόναχο Δοσίθεο Μαχαιρίτσα, αναφέροντας και το σχετικό περιστατικό. Στις 22 Αυγούστου του 1952 μ.Χ., ημέρα Τρίτη, η κάρα του Οσίου, ξανατοποθετήθηκε στο μοναστήρι. Η μέρα αυτή τιμάται ιδιαιτέρως στην μονή.

Ειδήσεις σήμερα

Κακοκαιρία - Ιωάννινα: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η πόλη

Λάρισα: Νεαρή γυναίκα έπεσε από το μπαλκόνι

Γάζα: Το Ισραήλ ελέγχει πλέον τη Ράφα

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)