Κόσμος

06 Αυγούστου 2024 16:36 Τελευταία ενημέρωση : 06 Αυγούστου 2024 20:28

Μέση Ανατολή: Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση με drones στο βόρειο Ισραήλ (εικόνες)

Όλα τα σενάρια είναι πιθανά στη Μέση Ανατολή, με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να κάνουν λόγο, για δύο κύματα επιθέσεων κατά του Ισραήλ το προσεχές διάστημα, η μια από το Ιράν και η άλλη από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Μέση Ανατολή: Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση με drones στο βόρειο Ισραήλ (εικόνες)
-

Στο χείλος ενός πολέμου αγνώστων διαστάσεων βρίσκεται η Μέση Ανατολή, όπου εκτός από τα αναμενόμενα από το Ιράν αντίποινα στο Ισραήλ, κρίσιμη κρίνεται και η στάση της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) κατά στρατιωτικών στόχων σήμερα, Τρίτη 06/08 στο βόρειο Ισραήλ.

Πηγή από την οργάνωση δήλωσε στο Reuters ότι δεν πρόκειται για αντίποινα στη δολοφονία του από το Ισραήλ του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα.

Σε ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ είπε ότι εκτόξευσε μια σειρά από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο αρχηγείο της ισραηλινής ταξιαρχίας Golani, μιας ταξιαρχίας πεζικού και το αρχηγείο της μονάδας Egoz, μιας επίλεκτης μονάδας καταδρομέων, που βρίσκεται στους στρατώνες Shraga κοντά στα σύνορα με το Λίβανο.

Οι επιθέσεις «χτύπησαν με ακρίβεια τους στόχους τους και είχαν απώλειες», είπε η οργάνωση, προσθέτοντας ότι η απάντησή της για τη δολοφονία του Σουκρ «δεν έχει έρθει ακόμη».

Η Χεζμπολάχ έχει ορκιστεί να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του, δημιουργώντας ανησυχίες ότι μια μεγάλη κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε μια ολοκληρωτική σύγκρουση στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Λιβάνου προσπαθεί να αποτρέψει μια απάντηση της Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ που θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν ευρύτερο πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ σε συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Στην πρώτη δήλωσή του για την επίθεση της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ, ο Ισραηλινός Στρατός ανέφερε ότι πολλά άγνωστα αντικείμενα πέρασαν από τον Λίβανο.

Όπως είπε, ένα drone αναχαιτίστηκε, ενώ σημειώθηκε πρόσκρουση νότια της Ναχαρίγια και αρκετοί άμαχοι τραυματίστηκαν. Στην περιοχή ήχησαν σειρήνες προειδοποίησης για την πιθανή πτώση θραυσμάτων εξαιτίας της αναχαίτισης, ωστόσο στη συνέχεια διευκρινίστηκε ότι επρόκειτο για ψευδή συναγερμό.

Ανησυχία για γενικευμένο πόλεμο

Όλα τα σενάρια είναι πιθανά στη Μέση Ανατολή, με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να κάνουν λόγο, για δύο κύματα επιθέσεων κατά του Ισραήλ το προσεχές διάστημα, η μια από το Ιράν και η άλλη από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες για την κατάσταση, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, ωστόσο αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι ποιός θα χτυπήσει πρώτος και τι θα περιλαμβάνουν οι επιθέσεις.

Παγκόσμια είναι η ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή, παρά τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για αυτοσυγκράτηση. Το Ιράν τις τελευταίες ημέρες μετακινεί εκτοξευτές πυραύλων και πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις. Αυτό μπορεί να σηματοδοτεί ότι ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει επίθεση τις επόμενες ημέρες, αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται. Οι Φρουροί της Επανάστασης, με ανακοίνωσή τους, γνωστοποιούν πως έχουν τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στην Ιρανική πόλη Μπαντάρ Αμπάς και περιμένουν το πράσινο φως από τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ για να τους εκτοξεύσουν. Παράλληλα, η Τεχεράνη έχει αρχίσει να ζητά από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας της, ανέφεραν τη Δευτέρα οι New York Times. Πηγές σημείωσαν επίσης ότι η Μόσχα άρχισε να προμηθεύει το Ιράν με προηγμένο εξοπλισμό ραντάρ και αεράμυνας. Χθες βρέθηκε  στο Ιράν ο επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Μοχάμεντ Μπαγκερί, δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι για πλήρη συνεργασία με το Ιράν σε περιφερειακά ζητήματα».

Ερωτηματικό παραμένει η έκταση του ρόλου της Χεζμπολάχ σε μια πιθανή ιρανική απάντηση στη δολοφονία Χανίγια στην Τεχεράνη, η οποία ήρθε λίγες ώρες μετά τον θάνατο του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της λιβανέζικης τρομοκρατικής οργάνωσης Φουάντ Σουκρ σε ισραηλινή επίθεση στην Βηρυτός.

Από την πλευρά του το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ισραήλ, Kan, μετέδωσε ότι αξιωματούχοι χωρών που ετοιμάζονται να βοηθήσουν το Ισραήλ σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από το Ιράν, έχουν προειδοποιήσει το Τελ Αβίβ να μην απαντήσει με μεγάλη ισχύ.«Μην το παρατραβήξετε» φέρεται να ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι δυτικοί αξιωματούχοι στην κυβέρνηση Νετανιάχου προσθέτοντας «σκεφτείτε σοβαρά πριν να αντεπιτεθείτε. Ο στόχος στο τέλος της ημέρας είναι να μην οδηγηθούμε σε έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας».

Ειδήσεις σήμερα:

MyData: Σε εφαρμογή το ψηφιακό δελτίο αποστολής

Κυνηγετική περίοδος: Πότε ξεκινά και πόσο θα διαρκέσει

Ασπρόπυργος: 10χρονη πήγε στο Α.Τ και κατήγγειλε τους γονείς της

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)