Κοινωνία

21 Ιουλίου 2024 20:08

Μάτι - Αυτοψία του ΑΝΤ1: Οι αλλαγές που θα γίνουν σε κτήρια και δρόμους (βίντεο)

Ο ΑΝΤ1 έκανε αυτοψία στο Μάτι έξι χρόνια μετά την φονική πυρκαγιά και κατέγραψε τι έχει αλλάξει στην περιοχή και τι αναμένεται να αλλάξει.

Μάτι - Αυτοψία του ΑΝΤ1: Οι αλλαγές που θα γίνουν σε κτήρια και δρόμους  (βίντεο)
-

Της Κέλλυς Χεινοπώρου 

Έξι χρόνια μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ολοκληρώθηκαν οι δαιδαλώδεις διαδικασίες, για ένταξη της πληγείσας περιοχής στο σχέδιο πόλης και την οριστικοποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής, για το οποίο αναμένεται ΦΕΚ, στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Η Εύη Λειβαδινού, εργαζόμενη Μάτι λέει στον ΑΝΤ1 ότι «δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή, οι δρόμοι έχουν παραμείνει ίδιοι, το μόνο πράγμα που έχει αλλάξει είναι μικρές πινακίδες που δείχνουν κατεύθυνση προς θάλασσα, αφορούν στενούς δρόμους προς παραλία που και αυτοί δεν άλλαξαν, η οποία αλλαγή βλέπεις είναι από τη φύση όχι από τους ανθρώπους»

Η Ευη Λειβαδινού μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα συμπύκνωσε ό,τι έχει γίνει έως σήμερα στην πληγείσα περιοχή, 6 χρόνια μετά την φονική πυρκαγιά. Εκτός από κάποιες πινακίδες στο παραλιακό μέτωπο και 11 σκάλες διαφυγής στην πλαγιά του Νέου Βουτζά, η φύση που επέστρεψε απλώς σκέπασε όσα ακόμη δεν έχουν γίνει.

Ο Πέτρος Φράγκος, εκπρόσωπος της  επιτροπής πληγέντων Ραφήνας τονίζει ότι «αυτό είναι το σχέδιο, και αυτή η περιοχή αναμένεται να αλλάξει ριζικά, βλέπουμε την Λεωφόρο .Δημοκρατίας η οποία από 6 μέτρα θα γίνει 12».

Με έναν χάρτη της περιοχής στα χέρια, ο Πέτρος Φράγκος από την επιτροπή πληγέντων Ραφήνας μας δείχνει την διαπλάτυνση των κεντρικών αρτηριών και των  δρόμων προς την θάλασσα που φέρνει το νέο ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής.

Αυτοψία ΑΝΤ1 - Μάτι

ΚΤΙΡΙΑ

  • 85% αποκαταστάθηκαν ή σε τελική φάση χρηματοδότησης
  • 15% σε αρχική φάση χρηματοδότησης ή αποχαρακτηρίστηκαν ως «δασικά»

 Όπως μας εξηγεί, το 85% τον καμένων κτιρίων έχει αποκατασταθεί ή βρίσκεται στην τελική φάση χρηματοδότησης – τα υπόλοιπα ή βρίσκονται στα πρώτα στάδια χρηματοδότησης ή βρίσκονταν σε σημεία που τώρα αποχαρακτηρίστηκαν ως δασικά,  ενώ χρειάστηκαν 6χρόνια για να νικήσουν την ελληνική γραφειοκρατία.

Στόχος να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις σε δασικούς χάρτες και χάρτες χρήση γης, να ολοκληρωθούν οι εκατοντάδες ενστάσεις από κατοίκους, για να φτάσουμε σήμερα στο τελικό ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής.

Ο Πέτρος Φράγκος εξηγεί ότι «αυτός δρόμος δηλαδή από 6 θα γίνει 12, θα πρέπει να γίνουν κατεδαφίσεις, να γκρεμιστούν μάντρες, θα συμφωνήσουν οι κάτοικοι; Θα βγει ΦΕΚ και θα υποχρεωθούν

Σύμφωνα με το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής, εκτός από μάντρες που πρέπει να γκρεμιστούν, θα πρέπει και οικόπεδα κατοίκων να παραχωρηθούν για να γίνουν χώροι συγκέντρωσης κατοίκων σε περίπτωση πυρκαγιάς». 

Αυτοψία ΑΝΤ1 - Μάτι

Συνεχίζει λέγοντας «εδώ θα συγκεντρώνονται οι κάτοικοι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, [11] δηλαδή ο ιδιοκτήτης αυτού του οικοπέδου θα πρέπει να το παραχωρήσει [12] , δηλαδή όταν υπογραφεί σχέδιο αυτό θα ανήκει στους κοινόχρηστους χώρους +8:! και μέσω των διόδων θα βγαίνουν προς τη θάλασσα. Οι μάντρες από αριστερά και δεξιά πρέπει να γκρεμιστούν για να ανοίξουν οι δρόμοι αυτοί, μόλις βγει ΦΕΚ είναι καθορισμένο και θα εκτελεστεί από δήμο και περιφέρεια»

Κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, από τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα έως και τον Κόκκινο Λιμανάκι, θα δημιουργηθεί πεζόδρομος χωρίς εμπόδια, αφού – όπως μας εξηγεί ο δήμαρχος Μαραθώνα- μια ζώνη πλάτους 30μέτρων από την θάλασσα κηρύσσεται μη οικοδομήσιμο.  Στην ζώνη αυτή όμως υπάρχουν ήδη κτίσματα και ξενοδοχεία. Αυτά θα κατεδαφιστούν;

Ο Στέργιος Τσόιρκος, δήμαρχος Μαραθώνα λέει ότι «το πράσινο που βλέπετε πεζόδρομος, αλλά από μπλε γραμμή και πίσω, δεν χτίζει κάνεις. Όσα κτίρια/ξενοδοχεία είναι μέσα στη ζώνη θα γκρεμιστούν ; όχι είναι νόμιμα, αλλά δεν θα μπορούν να χτιστούν άλλα»

Ειδήσεις σήμερα:

Μύκονος: Τσουνάμι από πλοίο της γραμμής - Τραυματίστηκαν λουόμενοι (βίντεο)

Κεφαλονιά: Ατύχημα με C-130 στο αεροδρόμιο (βίντεο)

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Κάλεσαν για εφημερία 80χρονο γιατρό

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)