Πολιτική

15 Μαΐου 2024 18:00 Τελευταία ενημέρωση : 15 Μαΐου 2024 19:59

Κόντρα Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για Συμφωνία των Πρεσπών και ευρωεκλογές

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση με θέματα την άμυνα στις ενέργειες της Βόρειας Μακεδονίας, το ΕΣΥ και το φορολογικό σύστημα.

Κόντρα Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για Συμφωνία των Πρεσπών και ευρωεκλογές
-

Σε μείζον ζήτημα ανταλλαγής πυρών μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδειχθεί το ζήτημα της τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία, στο έδαφος μάλιστα και των τελευταίων εξελίξεων με την ευθεία παραβίαση της συμφωνίας από τη νεοεοκλεγείσα πρόεδρο της χώρας Γκιορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Προηγήθηκαν οι δηλώσεις του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλου Μαρινάκη την Τετάρτη το πρωί στην καθημερινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» ότι η συμφωνία «βρίσκεται σε μεταίχμιο»: «Υπάρχουν δύο μέρη σε αυτήν την Συμφωνία. Η Ελλάδα δεν είχε να κάνει πάρα πολλά. Είχε να ψηφίσει στην Βουλή αυτά τα μνημόνια. Η άλλη πλευρά είχε να κάνει πάρα πολλά. Δικαιώνεται η συνειδητή επιλογή μας να μην ψηφιστούν τα μνημόνια από την Ελλάδα. Σκεφθείτε η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας να μην δέχεται ούτε το πρώτο σημείο της Συμφωνίας που είναι το όνομα και εμείς να είχαμε φθάσει στο τέλος της διαδρομής», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Ακολούθησαν ιδιαίτερα σκληρές αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος με ανακοίνωσή του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ανάγει σε πολιτική γραμμή την «κωλυσιεργία», ενώ λίγο αργότερα ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος, ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποβάλει στη Βουλή προς ψήφιση την κύρωση των 3 μνημονίων συνεργασίας τα οποία προβλέπει η συμφωνία, κάνοντας λόγο για «εθνική επιτακτική ανάγκη».

Η πολιτική αντιπαράθεση στην πορεία γενικεύτηκε επεκτεινόμενη και σε άλλα ζητήματα ενόψει ευρωεκλογών, όπως στην εικόνα και τις δυνατότητες της χώρας εντός ΕΕ, καθώς επίσης την κατάσταση στο ΕΣΥ και το επίπεδο δίκαιης φορολόγησης στην Ελλάδα. Ακολουθούν οι τρεις δημόσιες τοποθετήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

ΣΥΡΙΖΑ: «Ελλάδα με ΝΔ δεν μπορεί να είναι ισχυρή»

«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ακόμη αναζητά, δίχως να το κατορθώνει, ένα συνεκτικό πολιτικό αφήγημα με αρχή, μέση και τέλος, ενόψει και των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέδωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά ενδυνάμωσης της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές, για την απρόσκοπτη υλοποίηση της πολιτικής της, τώρα εγκαλεί την αντιπολίτευση πως επιχειρεί να μετατρέψει τις Ευρωεκλογές σε “δημοψήφισμα”. Είναι ενδεικτικό πως ο κ. Μητσοτάκης ονειρεύεται ότι η Ελλάδα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνησή του, εκείνη η Ελλάδα που καταδικάστηκε για ζητήματα κράτους δικαίου από το Ευρωκοινοβούλιο, έχει πιθανότητες “να συνδιαμορφώσει τις νέες ευρωπαϊκές ισορροπίες” και θα είναι ισχυρή στην Ευρώπη, εάν ψηφιστεί η ΝΔ! 

Όσο για την επιτυχία της επιστολικής ψήφου, ας κάνει λίγο υπομονή πριν «ευλογήσει τα γένια του» για θεσμικά ζητήματα εκλογικής φύσης και τάξης. Η ΝΔ και η κυβέρνηση έχουν “κρυφό καμάρι” όσα ο κόσμος έχει «τούμπανο» για την λεηλασία των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων, υπέρ των κομματικών σκοπιμοτήτων της ΝΔ.  

Ωστόσο, η τέλεια διαστρέβλωση της πραγματικότητας αφορά στα όσα είπε  ο κ. Μητσοτάκης για την υγεία: το πρόβλημα έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, που λόγω της κυβερνητικής πολιτικής στην υγεία έχει ξεπεράσει κάθε όριο, το χαρακτήρισε «παθογένεια του παρελθόντος» και εμφάνισε μια εικόνα συνεχόμενων βελτιώσεων, όταν ο κόσμος έρχεται σε απόγνωση με τα απογευματινά χειρουργεία “με το αζημίωτο”, με το αδιαχώρητο στα νοσοκομεία που εφημερεύουν, αλλά και με την προτροπή να τηλεφωνεί στον κ. Γεωργιάδη, μήπως μεσολαβήσει για φάρμακα και θεραπείες.

Αυτή η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ισχυρή πουθενά και με κανέναν τρόπο. Σίγουρα δεν αξίζει στην πλειοψηφία των πολιτών. Στις 9 Ιουνίου δίνεται μια ευκαιρία, η ευκαιρία της επιλογής με κατεύθυνσή μια καλύτερη ζωή, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».

«Τα χρήματα της υπερφορολόγησης μοιράζονται σε ημέτερους»

«Τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1, για την αντιπολίτευση που μοιράζει λεφτά, παραβλέπουν το καίριο ζήτημα: πού μοιράζονται τα λεφτά, το αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας της χώρας, αλλά και της επιλεκτικής υπερφορολόγησης των πιο αδύναμων; Στους φίλους, τους ημέτερους, τους λίγους και εκλεκτούς των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, όπως είναι η σταθερή επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ τα τελευταία πέντε χρόνια ή στους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας, που υφίστανται εξακολουθητικά τις συνέπειες κάθε κρίσης τα τελευταία χρόνια;

Όσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, απέναντι στην όποια αμφισβήτηση της άλλης πλευράς η ελληνική κυβέρνηση προτάσσει την κωλυσιεργία ως απάντηση, με τη μη κύρωση των προβλεπόμενων τριών πρωτοκόλλων συνεργασίας!

Σε κάθε περίπτωση, στην οικονομία, την ακρίβεια, την φορολογία, την υγεία, την παιδεία, τα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα, το κράτος δικαίου,  ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιλέγει να στηρίξει την κοινωνική πλειοψηφία, με την πεποίθηση ότι είναι εφικτό και ό,τι της αξίζει, μια «Καλύτερη Ζωή Τώρα» και όχι θεωρητικά και στο απώτερο μέλλον. Γι’ αυτό καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, πλήρως τεκμηριωμένες. Στις επερχόμενες εκλογές της 9ης Ιουνίου αυτές οι προτάσεις μπορούν να τεθούν στο προσκήνιο και οι πολίτες να καταδικάσουν την αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης».

Νομοσχέδιο για κύρωση των 3 μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Η κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι επιτακτική ανάγκη εθνικού συμφέροντος.

Για το λόγο αυτό η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία και κατέθεσε στη Βουλή σήμερα τα 3 μνημόνια, ως προτάσεις νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο που είχαν κατατεθεί τον Σεπτέμβριο 2020 από τους τότε υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τα 3 μνημόνια αφορούν στην ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε της Βόρειας Μακεδονίας, στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και στον έλεγχο του FIR Σκοπίων.

Οι κυβερνήσεις του κυρίου Μητσοτάκη αρνούνται συστηματικά εδώ και 5 χρόνια την προώθηση και εμβάθυνση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Μιας συμφωνίας που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, αλλά και την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.

Αντί να προωθεί τη Συμφωνία, ο κ. Μητσοτάκης προτάσσει την τήρηση των ισορροπιών στο εσωτερικό του κυβερνητικού κόμματος και την επικοινωνιακή εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων.

Όμως η καθυστέρηση κύρωσης των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία σηματοδοτεί μία επικίνδυνη οπισθοδρόμηση, βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας και μάλιστα σε μια περίοδο που το διεθνές περιβάλλον καθίσταται αβέβαιο. Τροφοδοτεί την ένταση, την παραποίηση της αλήθειας και της ιστορίας και τις αλυτρωτικές φωνές, ακόμα και τα σχέδια άλλων δυνάμεων στα βόρεια σύνορά μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ του Αλέξη Τσίπρα με υπουργό Εξωτερικών τον Νίκο Κοτζιά, δεν υπολόγισε το “πολιτικό κόστος” αλλά προέταξε το συμφέρον της πατρίδας.

Προώθησε τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τότε ο κ. Μητσοτάκης, επιλέγοντας να ταυτιστεί με εθνικιστικές και ακροδεξιές φωνές, χαρακτήριζε αρνητική. Και τώρα καλεί τη γείτονα χώρα να την εφαρμόσει, μετά την απαράδεκτη επιλογή της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Για λόγους ευθύνης απέναντι στην ιστορία και το διεθνές δίκαιο.

Για λόγους ευθύνης απέναντι στην πατρίδα μας.

Για να αποτρέψουμε μία κρίση αστάθειας και αβεβαιότητας στα Βαλκάνια.

Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία και προτείνουμε την άμεση κύρωση των 3 μνημονίων συνεργασίας με τη Β. Μακεδονία».

Ειδήσεις σήμερα:

Βόρεια Μακεδονία - Μαρινάκης: Η Συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται σε “μεταίχμιο”

Πάρος: Πήγε για ψάρεμα και... έσωσε σκύλο που κολυμπούσε στα ανοιχτά! (βίντεο)

Βρέθηκε νεκρή  δίπλα στον ανήμπορο σύζυγο της - Την έβλεπε “να σβήνει” και δεν μπορούσε να την βοηθήσει

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)