Οικονομία

28 Μαρτίου 2019 17:03

Βρυξέλλες: στον “αέρα” η δόση των 970 εκατομμυρίων ευρώ

Η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει ακόμη τις προϋποθέσεις για να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης, τονίζει αξιωματούχος της Ε.Ε.

Βρυξέλλες: στον “αέρα” η δόση των 970 εκατομμυρίων ευρώ
-

Της Μαρίας Αρώνη

Το ελληνικό ζήτημα και η αποδέσμευση προς την Ελλάδα των 970 εκατ. ευρώ θα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης στο άτυπο Eurogroup που θα γίνει στο Βουκουρέστι στις 5 Απριλίου. Αυτό δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών για να βρεθεί συμφωνία  για το νομοθετικό πλαίσιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Όπως σημείωσε, το βασικότερο “αγκάθι” είναι τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια.

Ο παράγοντας της ευρωζώνης εξέφρασε την ελπίδα ότι ως το Eurogroup της 5ης Απριλίου θα έχει βρεθεί η “χρυσή τομή”, ούτως ώστε οι Θεσμοί να είναι σε θέση να ενημερώσουν τους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι όλες οι προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της δεύτερης ενισχυμένης εποπτείας έχουν ολοκληρωθεί και να δοθεί το “πράσινο φως” για την εκταμίευση. Αν ωστόσο, ως τις 5 Απριλίου δεν έχει ακόμα επέλθει συμφωνία, τότε η απόφαση για την αποδέσμευση του 1 δισ. ευρώ θα μετατεθεί στο επόμενο Eurogroup του Μαΐου, του Ιουνίου, κ.οκ.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης άφησε να εννοηθεί ότι όσο πιο αργά, τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η απόφαση για την εκταμίευση, αφού κάθε εξάμηνο, θεωρητικά, οι χώρες της ευρωζώνης θα εξετάζουν την επιστροφή πρόσθετου ποσού περίπου 650 εκατ. ευρώ, εφόσον φυσικά η Ελλάδα πληροί τα συμφωνηθέντα.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)