Κλίμα

21 Αυγούστου 2024 08:34 Τελευταία ενημέρωση : 21 Αυγούστου 2024 21:05

Κακοκαιρία: Καταιγίδες και χαλάζι σε Θεσσαλία και Μακεδονία (βίντεο)

Μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων από τις πλημμύρες αλλά και στις καλλιέργειες λόγω της σφοδρής χαλαζόπτωσης. Πού αναμένεται η σημερινή συνέχεια.

Κακοκαιρία: Καταιγίδες και χαλάζι σε Θεσσαλία και Μακεδονία (βίντεο)
-

Στον κλοιό της κακοκαιρίας εγκλωβίστηκαν την Τρίτη και όλη τη νύχτα προς Τετάρτη πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως στην Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία.  Ιδιαίτερα προβλήματα εκδηλώθηκαν σχετικά με την κυκλοφορία σε κεντρικούς δρόμους της Λάρισας και των Τρικάλων, ενώ το χαλάζι απείλησε καλλιέργειες και οικισμούς σε Πέλλα και Ημαθία.

Σημαντικά προβλήματα προκάλεσε η χθεσινή κακοκαιρία στη Λάρισα, τόσο σε καλλιέργειες αλλά και σε περιουσίες. Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή αργά το απόγευμα της Τρίτης, είχαν ως αποτέλεσμα να αποκολληθεί η σκεπή κτηνοτροφικής μονάδας που βρίσκεται κοντά στο κυνοκομείο του Δήμου Λαρισαίων, στον δρόμο που συνδέει την περιφερειακή οδό Τρικάλων με την Τερψιθέα. Τμήματα της σκεπής έφυγαν με δύναμη και έπεσαν στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Τμήμα της σκεπής, έπεσε πάνω και σε παρακείμενο φωτοβολταϊκό πάρκο.

Κακοκαιρία - Μακεδονία - Θεσσαλία

Τόνοι νερού από το Πήλιο στον Κραυσιδώνα

Στη Μαγνησία ο ποταμός Κραυσίδωνας δέχθηκε πίεση από τόνους νερού το οποίο "κατέβασε" το Πήλιο, ευτυχώς όμως δεν κινδύνευσε με υπερχείλιση διότι είχαν καθαριστεί επαρκώς οι κοίτες του.

Κακοκαιρία - Μακεδονία - Θεσσαλία

Το χαλάζι απείλησε τα ροδάκινα στην Ημαθία

Το μεσημέρι της Τρίτης ισχυρή χαλαζόπτωση με χαλάζι μεγέθους καρυδιού έπληξε περιοχές της Ημαθίας, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο περιλαμβάνουν τον Άγιο Γεώργιο, την Αγία Μαρίνα, το Μακροχώρι, τη Βέροια και τη Μέση. Οι καλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η χαλαζόπτωση κατέστρεψε μεγάλο μέρος της παραγωγής τους, ιδιαίτερα τα ροδάκινα, τα οποία είναι βασικό προϊόν της περιοχής.

Συγκεκριμένα, στον Άγιο Γεώργιο και τις γύρω περιοχές, η ζημιά στις καλλιέργειες είναι ανυπολόγιστη. Τα ροδάκινα, που βρίσκονταν στην κορύφωση της παραγωγής τους, καταστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να ανησυχούν για την οικονομική τους επιβίωση. Οι συνέπειες της χαλαζόπτωσης είναι εμφανείς και σε άλλες καλλιέργειες, όπως μήλα και αμπέλια, με τις απώλειες να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα. Ιδιαίτερα στο Ροδοχώρι, αν και η διάρκεια της χαλαζόπτωσης ήταν μικρή, οι παραγωγοί αναφέρουν ότι η ζημιά στα μήλα φτάνει έως και το 80%. Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους αγρότες, καθώς η απώλεια ενός τόσο μεγάλου ποσοστού της παραγωγής τους επηρεάζει άμεσα τα έσοδα και την οικονομική τους βιωσιμότητα. Οι τοπικές αρχές και οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ αναμένονται εκτιμήσεις από γεωπόνους και ειδικούς για την ακριβή έκταση των ζημιών και τα πιθανά μέτρα στήριξης για τους πληγέντες αγρότες.

Κακοκαιρία - Μακεδονία - Θεσσαλία

Μεγάλες καταστροφές στην Πέλλα

Τραγικές ήταν και οι εικόνες που συνάντησαν οι αγρότες της Αλμωπίας και του Αρχαγγέλου Πέλλας μετά την χαλαζόπτωση η οποία έπληξε την περιοχή το μεσημέρι της Τρίτης. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Αρχαγγέλου κάνει λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή στις πατάτες Αρχαγγέλου αλλά και στις κερασιές.

Κακοκαιρία - Μακεδονία - Θεσσαλία

Πλημμύρισαν τα Τρίκαλα

11 μόλις μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Daniel η πόλη των Τρικάλων ξαναζεί τον εφιάλτη. Χρειάστηκε μόλις 1 ώρα έντονης βροχόπτωσης για να μετατραπούν οι δρόμοι σε ποτάμια και κεντρικές αρτηρίες όπως η οδός Ηπείρου να κλείσουν εντελώς λόγω του ύψους του νερού. 

Επί ποδός πολέμου η Πυροσβεστική

Σε 55 ανήλθαν οι κλήσεις που έλαβε χθες από τις 18:00 έως τις 22:30 το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το Πυροσβεστικό Σώμα προχώρησε στις παρακάτω ενέργειες:

  • 34 κοπές δέντρων σε Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα και Καρδίτσα
  • 15 αντλήσεις υδάτων σε Λάρισα, Μαγνησία και Τρίκαλα καθώς και
  • 3 αφαιρέσεις αντικειμένων στη Λάρισα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε χθες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προβλέπονταν τοπικές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πηγές: onlarissa.gr  thenewspaper.gr, veriotis.gr, pellanews.gr, trikalavoice.gr 


Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία στη Θεσσαλία: Η Πυροσβεστική δέχθηκε 55 κλήσεις λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων

Κορονοϊός: Σημεία για rapid test δωρεάν την Τετάρτη

Καιρός: Νεφώσεις, βροχές και τοπικές καταιγίδες την Τετάρτη

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)