Οικονομία

13 Σεπτεμβρίου 2024 18:21

Επίδομα ανεργίας: Οι αλλαγές, οι κλίμακες και τα κριτήρια για δικαιούχους

Τι προβλέπει ο ανασχεδιασμός του επιδόματος ανεργίας, πόσο αυξημένο θα είναι το ποσό και ποιες βασικές αλλαγές επέρχονται στην φιλοσοφία του.

Επίδομα ανεργίας: Οι αλλαγές, οι κλίμακες και τα κριτήρια για δικαιούχους
-

Του Νίκου Ρογκάκου

Αλλάζει η αρχιτεκτονική του επιδόματος ανεργίας.

Θα προβλέπεται υψηλότερο ποσό επιδόματος κατά τους πρώτους μήνες, με σταδιακή μείωσή του στη συνέχεια, ώστε να παρέχει κίνητρα στους ανέργους να επανενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας.

Το νέο επίδομα θα καταβληθεί σε όσους θα μείνουν άνεργοι μετά την θεσμοθέτηση των αλλαγών και όχι σε αυτούς που είναι ήδη άνεργοι.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός φθινοπώρου και το νέο επίδομα θα δοθεί πιλοτικά σε 10.000 ανέργους τους επόμενους μήνες και το 2025 θα υπάρξει καθολική εφαρμογή.

Πλέον το επίδομα θα αποσυνδεθεί από τον κατώτατο μισθό και θα συναρτάται από τον μέσο μισθό και τα έτη απασχόλησης του εργαζόμενου, πριν βρεθεί στο φάσμα της ανεργίας.

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι το επίδομα για εργαζόμενο με μισθό 1.000 ευρώ ο οποίος απολύεται, θα μπορεί να φτάνει και στα 700 ή 750 ευρώ τον μήνα, από 509 ευρώ που είναι σήμερα.

Το επίδομα θα είναι υψηλότερο κατά τους πρώτους 2-4 μήνες παροχής, ώστε να μην είναι τόσο απότομη η μείωση εισοδήματος, καθώς αυτήν τη στιγμή το επίδομα ανέρχεται στο 55% του βασικού ημερομισθίου.

Τα έτη εργασίας, τα ένσημα και οι εισφορές, είναι μερικά από τα κριτήρια που θα κρίνουν ποιοι νέοι άνεργοι θα δικαιούνται το υψηλότερο επίδομα, αλλά και το ακριβές ποσό αυτού.

Αυτό σημαίνει πως θα δημιουργηθούν «κλίμακες» στο επίδομα, το οποίο αυτήν τη στιγμή είναι ισόποσο για όλους τους ανέργους ανεξάρτητα από τα χρόνια εργασίας και τις εισφορές που έχουν καταβάλει.

Παράλληλα, θα υπάρξει η καταβολή ενός «μπόνους» ποσού για τους νέους άνεργους που εργάζονταν για πολλά συνεχόμενα χρόνια, το οποίο θα συνδέεται με τα έτη προϋπηρεσίας και τον τελευταίο μισθό.

Ειδήσεις σήμερα:

Το νερό, η τιμή και το αδιέξοδο

Γραφείο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή: Φωνές και ένταση, εμπόδισαν υπάλληλο να μπει

Νέα Σμύρνη - Μαχαίρωμα: Τι δείχνει το πόρισμα του ιατροδικαστή

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)