Κόσμος

23 Αυγούστου 2024 23:59 Τελευταία ενημέρωση : 24 Αυγούστου 2024 00:08

Χούθι - “Sounion”: Βίντεο από την επίθεση στο ελληνόκτητο τάνκερ

Οι αντάρτες Χούθι, σε μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος, δημοσίευσαν υλικό από την επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα, κατά του ελληνικών συμφερόντων πλοίου "Sounion".

Χούθι - “Sounion”: Βίντεο από την επίθεση στο ελληνόκτητο τάνκερ
-

Σε μια προφανή επίδειξη ισχύος, αλλά και σαφή προειδοποίηση προς πολλούς αποδέκτες, οι αντάρτες Χούθι έδωσαν στην δημοσιότητα προπαγανδιστικό βίντεο από την επίθεση κατά του ελληνόκτητου πετρελαιοφόρου "Sounion" στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Στο βίντεο έχει αποτυπωθεί μια ιδαίτερα ισχυρή έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο, το οποίο ήταν έμφορτο με 150.000 τόνους αργού πετρελαίου.

Στις εικόνες που έχουν καταγραφεί και δόθηκαν στην δημοσιότητα, το πλοίο φλέγεται, ενώ έχει εγκαταλειφθεί από το πλήρωμα του, σε απόσταση 77 ναυτικών μιλίων (σημ: 142 χιλιομέτρων) ανοιχτά των ακτών της Υεμένης.

Η επίθεση στο πλοίο έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επίθεση στο δεξαμενόπλοιο ήταν διπλή, ενώ αυτό έπλεε 70 και πλέον ναυτικά μίλια δυτικά του λιμανιού Χοντέιντα της Υεμένης.

Οι 25 ναυτικοί διασώθηκαν από γαλλικό πολεμικό πλοίο, το οποίο επιχείρησε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» και σε δεύτερο χρόνο, μετά απο την αρχική επίθεση, κατέστρεψε ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV), το οποίο βρισκόταν στο σημείο.

Ερυθρά Θάλασσα - Μη επανδρωμένο σκάφος - εξουδετέρωση

Ερυθρά Θάλασσα - Μη επανδρωμένο σκάφος - εξουδετέρωση

Ερυθρά Θάλασσα - Μη επανδρωμένο σκάφος - εξουδετέρωση

Αυτό ήταν το τρίτο πλοίο της ίδιας ναυτιλιακής εταιρείας που δέχεται επίθεση από τους Χούθι στο διάστημα από τις αρχές Αυγούστου έως σήμερα.

Την 9η Αυγούστου, το «Delta Blue» είχε δεχτεί διαδοχικά τέσσερις επιθέσεις από ενόπλους, από βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα πλωτά μέσα ενώ έπλεε ανοικτά του λιμανιού Μόκα της Υεμένης. Τρεις ημέρες αργότερα, το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε με στόχο το δεξαμενόπλοιο «Delta Atlantica». Και σε αυτή την περίπτωση εκδηλώθηκαν πολλαπλές επιθέσεις (κυρίως από μη επανδρωμένα πλωτά μέσα) κατά του τάνκερ, ενώ έπλεε στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Από την έναρξη της δράσης των Χούθι τη 19η Νοεμβρίου, με το ρεσάλτο στο «Galaxy Leader», μέχρι τη 15η Αυγούστου, οι αντάρτες της Υεμένης έχουν εξαπολύσει επιθέσεις κατά συνολικά 92 φορτηγών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν, με τα περισσότερα από τα πλοία-στόχους να εκτιμάται πως σχετίζονται μέσω εμπορικών συναλλαγών με το Ισραήλ.

Ειδήσεις σήμερα:

Ρόδος: Δικαστήριο απέρριψε αγωγή λόγω… greeklish στο αποδεικτικό υλικό

Ιταλία: ομολόγησε ότι σκότωσε ηλικιωμένους που φρόντιζε για να... μην βασανίζονται!

Πομάσκι: Ο Μίλτος Τεντόγλου “εκτελεί”... εκεί που λυγίζουν τα γόνατα όλων!

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)