Υγεία

07 Αυγούστου 2024 21:22

Εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας: Για ποια παιδιά θα είναι δωρεάν

Για ποια παιδιά θα διατίθενται δωρεάν τα εμβόλιο της μηνιγγίτιδας και από πότε ξεκινάει.

Εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας: Για ποια παιδιά θα είναι δωρεάν
-

Της Κατερίνας Χαραλαμπάκου

Δωρεάν θα διατίθεται πλέον το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β για όλα τα παιδιά έως 18 μηνών, απαλλάσσοντας έτσι τους γονείς από το κόστος που καταβάλλουν χρόνια για το εμβόλιο.

Με απόφαση του υπουργείου Yγείας μετά από την εισήγηση της Eθνικής Eπιτροπής Eμβολιασμών το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας εντάσσεται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, που σημαίνει ότι θα συνταγογραφείται και θα διατίθεται δωρεάν για όλα τα παιδιά ηλικίας από 2 μηνών έως 18 μηνών. Η κάθε δόση του εμβολίου που έως σήμερα πλήρωναν οι γονείς κοστίζει 100 ευρώ και γ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα απαιτούνται 3 δόσεις.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 στα 10 άτομα που προσβάλλεται από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο καταλήγει, παρά τη θεραπεία και 1 στα 5, που επιβιώνει, έχει σοβαρές αναπηρίες. Βρέφη έφηβοι και νεαροί ενήλικες  διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης.

Αν εφαρμοστεί για όλα τα παιδιά που θα γεννηθούν από εδώ και πέρα και που θα φτάσουν στον 2ο  μήνα και θα κάνουν το εμβόλιο, όλα τα παιδιά της χώρας θα είναι εμβολιασμένα σε βάθος χρόνου. Θέλουμε να συγχαρούμε την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γ αυτή την απόφαση. Εμείς αυτό που θα θέλαμε να δούμε στη συνέχεια να γίνει μια επέκταση στη συνταγογράφηση και για νεαρούς ενήλικες και εφήβους γιατί είδαμε φέτος αρκετά περιστατικά στην Πάτρα.

Η δωρεάν χορήγηση του εμβολίου σύμφωνα με τους παιδιάτρους αναμένεται να ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα καθώς πρέπει να γίνουν πρώτα οι διαδικασίες ένταξής του, στο σύστημα συνταγογράφησης.

Ειδήσεις σήμερα:

Αντώνης Αντύπας: “Έφυγε” από τη ζωή ο σκηνοθέτης

Βάρη: Το βίντεο με τον εμπρηστή του Ιουνίου

Τουρκία κατά Ισραήλ: υποβλήθηκε η αίτηση για γενοκτονία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)