Κόσμος

04 Αυγούστου 2024 23:37

Μεσανατολικό: Η διεθνής κοινότητα ζητάει αυτοσυγκράτηση

Ενώ η ένταση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ συνεχίζει να ανεβαίνει η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, ελπίζοντας να αποφευχθεί η κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή.

Μεσανατολικό: Η διεθνής κοινότητα ζητάει αυτοσυγκράτηση
-

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, που συνεδρίασαν μέσω βιντεοσύνδεσης για να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κάλεσαν όλες τις πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση, ανέφερε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Αντόνιο Ταγιάνι.

«Με τους εταίρους μας, εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για τα πρόσφατα γεγονότα που απειλούν να οδηγήσουν σε ευρύτερη επέκταση της κρίσης στην περιοχή, αρχής γενομένης από τον Λίβανο» ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ταγιάνι, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.

«Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα παρεμπόδιζε την οδό του διαλόγου και της μετριοπάθειας και θα ενθάρρυνε μια νέα κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Στην ανακοίνωση της G7 ζητείται επίσης να επιτευχθεί μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται εκεί ενώ επαναλαμβάνεται η δέσμευση των χωρών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ ζήτησαν σήμερα να αποφευχθεί «με κάθε τρόπο» μια στρατιωτική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή και υπογράμμισαν την ανάγκη να αποφευχθεί μια στρατιωτική κλιμάκωση με κάθε τρόπο» αναφέρεται στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Οι δύο ηγέτες κάλεσαν όλες τις πλευρές να απορρίψουν τη λογική των αντιποίνων, να ασκήσουν τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και να επιδείξουν τη μέγιστη υπευθυνότητα για την ασφάλεια των πληθυσμών», πρόσθεσαν.

Λίβανος: Πολίτες εγκαταλείπουν τη χώρα - Ουρές στο αεροδρόμιο της Βηρυτού 

Εντωμεταξύ συνωστισμός επικρατεί στο αεροδρόμιο της Βηρυτού από πολίτες που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την χώρα. 

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι οικογένειες των υπαλλήλων της στην πρεσβεία της Βηρυτού έφυγαν από τον Λίβανο, λόγω της ρευστής κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή και επανέλαβε την έκκληση προς τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη χώρα αυτή, δεδομένου ότι υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

«Ανησυχούμε βαθιά για την ρευστή κατάσταση ασφαλείας στον Λίβανο» είπε ένας εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις, αναφέροντας ότι έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή περισσότεροι προξενικοί αξιωματούχοι, συνοριοφύλακες και στρατιωτικό προσωπικό. «Αποσύραμε επίσης προσωρινά τις οικογένειες των αξιωματούχων που εργάζονται στην πρεσβεία της Βηρυτού (…) Όλοι οι Βρετανοί υπήκοοι θα πρέπει να φύγουν από τον Λίβανο τώρα, όσο υπάρχουν ακόμη εμπορικές πτήσεις», πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Ολυμπιακοί Αγώνες - Πετρούνιας: “Χάλκινος” Ολυμπιονίκης ο “βασιλιάς των κρίκων” στο Παρίσι

Πυροσβεστική: 60 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

Βρετανία: Συνεχίζονται οι αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις (βίντεο)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)