Κόσμος

31 Ιουλίου 2024 10:45 Τελευταία ενημέρωση : 31 Ιουλίου 2024 14:03

Ισμαήλ Χανίγια: Αντιδράσεις για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς

Η μία μετά την άλλη οι αραβικές χώρες καταδικάζουν τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, ενώ δεν λείπουν και οι απειλές προς το Ισραήλ.

Ισμαήλ Χανίγια: Αντιδράσεις για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς
-

Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη νωρίς σήμερα το πρωί ήταν "ένα επικίνδυνο στοίχημα με στόχο να υπονομεύσει την αποτρεπτική πολιτική της Τεχεράνης", μετέδωσε το Nournews, δίκτυο που συνδέεται με το ανώτατο όργανο ασφαλείας του Ιράν, το Εθνικό Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας.

"Η υπέρβαση των κόκκινων γραμμών είχε πάντα κόστος για τον εχθρό", πρόσθεσε το Nournews.

Παράλληλα ο Μοχζέν Ρεζαϊέ, ένας πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, προειδοποίησε σήμερα ότι το Ισραήλ θα "πληρώσει βαρύ τίμημα" για τη δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα δήλωση του πρώην αξιωματούχου του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Φάταχ, ο Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε «σθεναρά», με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, την «άνανδρη δολοφονία» του επικεφαλής του (αντίπαλου της Φάταχ) μπαλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σύμφωνα με το κίνημά του σκοτώθηκε σε «σιωνιστική επιδρομή» στην Τεχεράνη.

Χεζμπολάχ: Καταδίκη και προειδοποίηση

Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου Χεζμπολάχ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια. Η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται όπως και η Χαμάς από το Ιράν, δεν κατηγόρησε συγκεκριμένα το Ισραήλ, αλλά σημείωσε ότι ο θάνατος του Χανίγια θα πυροδοτήσει περαιτέρω την αντίσταση στο Ισραήλ.

Ο Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί σε επιδρομή στο σπίτι του στην Τεχεράνη, ήταν "ένας από τους σπουδαίους ηγέτες της αντίστασης της εποχής μας, που ύψωσε θαρραλέα το ανάστημά του κατά της ηγεμονίας των ΗΠΑ και της σιωνιστικής κατοχής", αναφέρει η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ισμαήλ Χανίγια - Χαμάς

"Ήταν έτοιμος να μαρτυρήσει για τον σκοπό στον οποίο πίστευαν", προσθέτει.

Ο θάνατός του "θα αυξήσει την αποφασιστικότητα των μαχητών της αντίστασης (...) να συνεχίσουν το δρόμο του τζιχάντ (σ.σ.: ιερός πόλεμος) και θα κάνει την θέλησή τους ισχυρότερη στην αντιμετώπιση του Σιωνιστή εχθρού", υπογραμμίζει.

"Εμείς στην Χεζμπολάχ μοιραζόμαστε με τους αγαπημένους αδελφούς μας στο κίνημα Χαμάς τον πόνο για την απώλεια αυτού του σπουδαίου ηγέτη", καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ.

Τουρκία: Αποδεικνύεται ότι ο Νετανιάχου δεν επιδιώκει ειρήνη

Η μία μετά την άλλη εκδίδονται οι καταδικαστικές ανακοινώσεις στην Τουρκία για τη δολοφονία του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Άννα Ανδρέου. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικώνκαταδικάζοντας τη δολοφονία υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν επιδιώκει την ειρήνη. «Ταυτόχρονα αυτή η επίθεση έχει στόχο να επεκτείνει σε περιφερειακό επίπεδο τον πόλεμο στη Γάζα. Όσο η διεθνής κοινότητα δεν κινείται για να σταματήσει το Ισραήλ, η περιοχή μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ μεγαλύτερες διαμάχες».

Κουρτουλμούς: «Να σταματήσει ο μηχανισμός θανάτου»

Ο Πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Νουμάν Κουρτουλμούς σε μήνυμα του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει: «Εύχομαι υπομονή και συλλυπητήρια σε όλο τον παλαιστινιακό λαό και τους ανθρώπους που αφοσιώθηκαν στην υπόθεση της Ελεύθερης Παλαιστίνης». Σε δηλώσεις του στο CNNTurk, ο Νουμάν Κουρτουλμούς είπε ότi «η μεγαλύτερη δύναμη του Ισραήλ είναι η διαίρεση των χωρών της περιοχής και των ισλαμικών χωρών. Πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί για να σταματήσουν το Ισραήλ. Αυτό πρέπει να σταματήσει για τις χώρες της περιοχής. Όλοι μαζί πρέπει να σταματήσουν τον μηχανισμός θανάτου».

 Τσελίκ: «Δίκτυο γενοκτονίας ο Νετανιάχου»

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε τη δολοφονία αποτέλεσμα ‘σιωνιστικής ενέργειας.’ «Αυτή η δολοφονία έδειξε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι ένα δίκτυο γενοκτονίας και σφαγής. Η δίκαιη υπόθεση του αδελφικού παλαιστινιακού λαού θα νικήσει αυτούς τους δολοφόνους αργά ή γρήγορα», αναφέρει ο Ομέρ Τσελίκ.

Ισμαήλ Χανίγια - Χαμάς

Χούθι: Ειδεχθές τρομοκρατικ΄ό έγκλημα η δολοφονία

Ανώτερο στέλεχος των Χούθι, κινήματος ανταρτών που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα, έκρινε σήμερα ότι η δολοφονία στην Τεχεράνη του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, αποτελεί «ειδεχθές τρομοκρατικό έγκλημα».

«Πρόκειται για ειδεχθές τρομοκρατικό έγκλημα και κατάφωρη παραβίαση των νόμων», ανέφερε μέσω X ο Μοχάμεντ Αλί αλ Χούθι, μέλος του πολιτικού γραφείου του κινήματος Ανσάρ Αλλάχ («υποστηρικτές του Θεού»), πιο γνωστού με το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του.

Από τον Νοέμβριο, οι αντάρτες, που υποστηρίζονται από το Ιράν, διεξάγουν εκστρατεία επιθέσεων εναντίον πλοίων που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ στα ανοικτά της Υεμένης, σε ένδειξη «υποστήριξης» στους Παλαιστίνιους στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Έχουν επίσης εξαπολύσει drones και πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, που έχουν αναχαιτιστεί στην πλειονότητά τους.

Τη 19η Ιουλίου, επίθεση με drone, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Χούθι, στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο στο Τελ Αβίβ, παρακάμπτοντας το ισραηλινό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

Την επομένη, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε βομβαρδισμό στο λιμάνι Χοντάιντα, στη δυτική Υεμένη, που βρίσκεται στα χέρια των Χούθι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον εννέα άνθρωποι και να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές σε λιμενικές εγκαταστάσεις και δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων.

Το λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα είναι η κυριότερη πύλη εισόδου για τα εισαγόμενα εμπορεύματα και για την ανθρωπιστική βοήθεια στο τμήμα της Υεμένης που ελέγχουν οι αντάρτες.

Ειδήσεις σήμερα:

Λάρισα - Εργατικό ατύχημα: Άντρας έπεσε σε φρεάτιο

Συμφωνία των Πρεσπών - ΗΠΑ: Εργαζόμαστε ώστε η Βόρεια Μακεδονία να τη σεβαστεί

Την εκβίαζε και της έπαιρνε λεφτά επί έξι χρόνια

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)