Υγεία

29 Ιουλίου 2024 20:02

Πανώλη σε αιγοπρόβατα: Η επιστολή Καχριμάνη και η αποκάλυψη για τις εισαγωγές από τη Ρουμανία (βίντεο)

Η νόσος φαίνεται να έχει "τσακίσει" τα Ρουμάνικα κοπάδια τους τελευταίους τέσσερεις μήνες. Όλο το ρεπορτάζ από τον Τάσο Τέλλογλου.

Πανώλη σε αιγοπρόβατα: Η επιστολή Καχριμάνη και η αποκάλυψη για τις εισαγωγές από τη Ρουμανία (βίντεο)
-

Του Τάσου Τέλλογλου

Τη Ρουμανία βλέπει η κυβέρνηση, ως πηγή προέλευσης της πανώλης στα αιγοπρόβατα, με κάποια στελέχη της να προτείνουν μέτρα.

Στις 28 Ιουλίου ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ένας βαθύς γνώστης της εγχώριας κτηνοτροφίας εστειλε επιστολή στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία καλούσε να απαγορευθούν οι εισαγωγές ζώων από την Ρουμανία: “θεωρώ άμεσα ότι πρέπει νε εκδοθεί απόφαση απαγόρευσης εισαγωγής αμνοεριφίων από τη Ρουμανία (χώρα προέλευσης της νόσου) για οποιοδήποτε λόγο (πάχυνση, αναπαραγωγή, σφαγή)”

Ο διευθυντής της κτηνιατρικής υπηρεσίας σήμερα, πήρε απόφαση να απαγορευθούν οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων και στα πλαίσια του καλοκαιριού, για να μην μέσα στη χώρα και προς αυτήν για να περιορισθεί η διασπορά της νόσου.

Να σημειωθεί ότι στη Ρουμανία μία μόνο επιχείρηση εξαγωγής αιγοπροβάτων έχει αναγκασθεί να σφάξει 50.000 αιγοπρόβατα για να μην εξαπλωθεί η πανώλη.

Η απαγόρευση της κτηνιατρικής υπηρεσίας ισχύει και για επιχειρήσεις όπου τα αμνοερίφια συσταυλίζονται με βοοειδή και η απαγόρευση της μετακίνησης ισχύει και για τα συσταυλιζόμενα βοοειδή. Η νόσος έχει "τσακίσει" τα Ρουμάνικα κοπάδια τους τελευταίους τέσσερεις μήνες.

Να σημειωθεί ότι χωρίς τα ρουμάνικα αμνοερίφια η χώρα μας είναι βαθειά ελλειματική σε ζώα κάτι που θα φανεί περισσότερο τον Δεκαπενταύγουστο.

Σε ό,τι αφορά την Πελοπόννησο η διασπορά της νόσου φαίνεται ότι είναι εκτεταμένη τουλάχιστον στο βόρειο κομμάτι της καθώς τα εισαγόμενα ζώα από τη Ρουμανία που ήταν άρρωστα φαίνεται ότι δεν είναι λίγα.

Ειδήσεις σήμερα:

Λίβανος: Νεκροί από ισραηλινή επίθεση

Τροχαίο στη Λευκάδα: Σκοτώθηκε σε γενέθλιά του

Ισράηλ: Η απάντηση στον Ερντογάν και στη Χεζμπολάχ

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)