Υγεία

07 Ιουνίου 2024 21:21

Κοκκύτης: Έξαρση και πάλι μετά από δεκαετίες (βίντεο)

Ποιο είναι εκείνο το "εμβολιαστικό κενό" που δημιουργήθηκε ανάμεσα στις γενιές των σημερινών βρεφών και των γονέων τους, και οδήγησε στο να εκτεθούν τα παιδιά σε τόσο μεγάλο κίνδνυο. Πώς αντιμετωπίζεται.

Κοκκύτης: Έξαρση και πάλι μετά από δεκαετίες (βίντεο)
-

Της Κατερίνας Χαραλαμπάκου

Δυναμική επανεμφάνιση και στη χώρα μας, κάνει ο κοκκύτης, μια νόσος που σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρέμενε ξεχασμένη.

Οι ηλικιακές ομάδες οι οποίες προσβάλλονται περισσότερο από τον κοκκύτη είναι τα παιδιά, οι έφηβοι, καθώς και τα βρέφη τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί, ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα δεκάδες κρούσματα, με τους ειδικούς να μιλούν για έξαρση, την ώρα που οι περισσότεροι πίστευαν ότι πρόκειται για μια “ξεχασμένη” ασθένεια.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έχει δημιουργηθεί ένα εμβολιαστικό κενό στους ενήλικες, οι οποίοι πρέπει να επικαιροποιούν τον εμβολιασμό τους κάθε 10 χρόνια. Η παιδίατρος Άννα Παρδάλη, εξήγησε το πώς: «Οι ενήλικες ανεμβολίαστοι μπορεί να νοσούν και να μην το ξέρουν, και να κολλάνε και βρέφη τα οποία δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν, και τα οποία μπορεί να χάσουν τη ζωή τους».

Δύο νεογνά έχασαν τη ζωή τους από κοκκύτη, ενώ από τα 230 κρούσματα τα οποία σημειώθηκαν, το 58,7% αφορούσε παιδιά και εφήβους, το 25,2% βρέφη και το 14,8% βρέφη ηλικίας μικρότερης από 2 μηνών.

Κοκκύτης

Να σημειώσουμε ότι τα βρέφη ηλικίας κάτω των 8 εβδομάδων θεωρούνται υπερβολικά μικρά για να εμβολιαστούν κατά του κοκκύτη. Γι’ αυτό και επιβάλλεται, όπως λένε οι επιστήμονες, να εμβολιάζονται οι μητέρες τους πριν τα γεννήσουν, συγκεκριμένα όταν είναι έγκυοι μεταξύ της 27ης και της 36ης εβδομάδας της κύησης.

Κοκκύτης

Ο μαιευτήρας–γυναικολόγος και καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ευρυπίδης Μπιλιράκης δήλωσε σχετικά: «Αν η έγκυος δεν έχει αντισώματα και γεννήσει, και δεδομένου ότι το νεογνό θα κάνει το εμβόλιο μετά τους 2 μήνες, εάν το νεογνό στο διάστημα μου μεσολαβεί μολυνθεί, κινδυνεύει πάρα πολύ».

Η ασθένεια αυτή έχει μια “’ύπουλη” πορεία: Ξεκινάει σαν ίωση και φτάνει σε έναν βήχα που μοιάζει σα να κόβεται η ανάσα του ασθενούς.

Οι επιστήμονες συστήνουν τον εμβολιασμό όλων των μελών της οικογένειας τα οποία δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα, τα μέλη αυτά έρχονται σε επαφή με νεογνά και βρέφη.

Ειδήσεις σήμερα:

Σαντορίνη - Καταγγελία: Την βίασε ο εκπαιδευτής της στην ιππασία

Θεσσαλονίκη - Προξενείο της Ρωσίας : Συνελήφθη 29χρονος που έριξε λευκή μπογιά στο κτήριο

Σύμη - Παρουσιαστής BBC: Η αγωνία, οι έρευνες και οι φωτογραφίες (βίντεο)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)