Κόσμος

06 Ιουνίου 2024 16:34

Τουρκία – Αγορά F16: Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόοδο στη συναλλαγή

Σε ποια... λακωνική δήλωση προχώρησε ο αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα και πώς αυτή επαληθεύτηκε από την πλευρά του Sate Department. Αντίστοιχο ενδιαφέρον και για την ΕΕ.

Τουρκία – Αγορά F16: Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόοδο στη συναλλαγή
-

“Ένα σημαντικό βήμα προόδου” ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα Τζέφρι Φλέικ, στο πλαίσιο πώλησης αεροσκαφών F16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία και εκσυγχρονισμού παλαιότερων τεμαχίων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τί βήμα ακριβώς έγινε.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Άννα Ανδρέου, ο κ. Φλέικ σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ, ανέφερε:

«Ένα σημαντικό βήμα προς προόδου έγινε σήμερα για την Τουρκία, προκειμένου να αποκτήσει την τελευταία γενιά μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 και να εκσυγχρονίσει τον υπάρχοντα στόλο F-16. Πρόκειται για ένα καλό βήμα προόδου για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ».

Νωρίτερα το State Department με δήλωσή ανέφερε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπερήφανες που ανακοινώνουν σήμερα ένα σημαντικό βήμα προόδου για την αγορά από την Τουρκία των νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70, των πιο προηγμένων που έχουν παραχθεί ποτέ, τα οποία είναι διαθέσιμα μόνο στους στενότερους συμμάχους και εταίρους. Πρόκειται για το πιο τελευταίο παράδειγμα της ακλόνητης δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών στην εταιρική σχέση ασφαλείας με την Τουρκία».

Αισιόδοξοι για Eurofighter

Στο μεταξύ η δήλωση του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς σχετικά με τα Eurofighter ότι «Θα ενθαρρύνουμε και θα καταστήσουμε δυνατές τις εξαγωγές», ερμηνεύτηκε στην Άγκυρα ως θετικό σημάδι στο αίτημα της Τουρκίας για απόκτηση του συγκεκριμένου αεροσκάφους.

«Αν και ο Σολτς δεν κατονόμασε την Τουρκία, μετά από αυτή την δήλωση ήρθε αμέσως στο μυαλό το αίτημα της Άγκυρας. Άρα το βέτο μπορεί να αρθεί ανά πάσα στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα αποκτήσει αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο και πως θα απογοητευτεί η Ελλάδα», σχολίασε η τουρκική εφημερίδα Γενί Ακίτ.

Ειδήσεις σήμερα:

“Το Πρωινό” - Μητσοτάκης: Οι “κρυφές” προβλέψεις για τις Ευρωεκλογές και το “απαγορευμένο” βίντεο στο TikTok

Πόθεν Έσχες - Βαρεμένος: Ο Κασσελάκης φοβάται επιστροφή του Τσίπρα και ανασύνθεση του χώρου

Copernicus - Μάιος 2024: Ο θερμότερος Μάιος όλων των εποχών

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)