Κοινωνία

12 Αυγούστου 2024 17:16 Τελευταία ενημέρωση : 12 Αυγούστου 2024 22:57

Κόλαση φωτιάς στην Αττική: Πολύ δύσκολη η νύχτα - Φλόγες μέσα σε σπίτια (εικόνες)

Λεπτό προς λεπτό οι δραματικές εξελίξεις στο τεράστιο μέτωπο που κατακαίει την Αττική

Κόλαση φωτιάς στην Αττική: Πολύ δύσκολη η νύχτα - Φλόγες μέσα σε σπίτια (εικόνες)
-

ΦΩΤΙΑ - ΑΤΤΙΚΗ

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται πλέον η περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής, καθώς το μέτωπο έχει φτάσει στην κορυφογραμμή της Πεντέλης, ενώ οι φλόγες έχουν φτάσει στα Άνω Βριλήσσια, την ίδια στιγμή που καίγονται σπίτια στη Νέα Πεντέλη και εκκενώνεται ο Διόνυσος. Η πύρινη λαίλαπα μαίνεται ανεξέλεγκτη στην περιοχή της Νέας Πεντέλης, καθώς, σύμφωνα με αναφορές, έχουν τυλιχτεί στις φλόγες αρκετές κατοικίες, καθώς και το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το κλειστό γυμναστήριο στην περιοχή.

ΦΩΤΙΑ - ΑΤΤΙΚΗ

Το μέτωπο της φωτιάς έχει φτάσει στα Άνω Βριλίσσια και τα Άνω Μελίσσια, ενώ οι φλόγες έχουν εισέλθει στον περίβολο του Αστεροσκοπείου, καίγοντας ανάμεσα σε πολύτιμα και πανάκριβα επιστημονικά όργανα.

Φωτιά στην Αττική

Νέο μήνυμα εστάλη πριν από λίγο που καλεί σε εκκένωση από Νέα και Παλαιά Πεντέλη, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλησσίων και περιοχή Κρασά στα Βριλήσσια λόγω δασικής πυρκαγιάς. Αν βρίσκεστε σε αυτές τις περιοχές, απομακρυνθείτε προς Χαλάνδρι και Βριλήσσια. Πιο πριν εστάλη μήνυμα για εκκένωση από το Σπατατζίκι (Πευκόφυτο) Μαραθώνα προς Άγιο Στέφανο μέσω Λεωφ. Τραπεζούντος και από Νέα Πεντέλη προς Χαλάνδρι.

ΦΩΤΙΑ - ΑΤΤΙΚΗ

ΦΩΤΙΑ - ΑΤΤΙΚΗ

Φωτιά στην Αττική

Και οι κάτοικοι του Διονύσου καλούνται να εκκενώσουν προς Κηφισιά

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, τα κυριότερα μέτωπα αυτήν την ώρα είναι τα εξής:

    • Μετά τη λίμνη του Μαραθώνα με κατεύθυνση προς τις Αφίδνες.
    • Από το Γραμματικό προς τον Μαραθώνα.
    • Από τις κορυφές της Πεντέλης με κατεύθυνση προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414.

Έχουν σημειωθεί 40 αναζωπυρώσεις εντός της περιμέτρου της φωτιάς.

Το πρωί εστάλησαν μηνύματα για εκκένωση από την περιοχή Ερυθρός στη Νέα Μάκρη, το Σουφάνι Μαραθώνα, το Ντράφι, τη Διώνη, το Δασαμάρι, το Νταού Πεντέλης, την Καλλιτεχνούπολη και την Ανατολή στη Νέα Μάκρη. Έχουν εκκενωθεί το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ στην Ανατολή, η Ιερά Μονή Πεντέλης, το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Σε όλα τα μέτωπα επιχειρούν πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις και πολλά εναέρια μέσα.

Φωτιά - Αττική - βορειοανατολική Αττική

Φωτιά - Αττική - βορειοανατολική Αττική

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 685 πυροσβέστες, 27 ομάδες δασοκομάντος, 190 οχήματα και 32 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα).

Παράλληλα, από χθες το βράδυ έως σήμερα αστυνομικοί που συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής έχουν προχωρήσει σε πάνω από 250 απεγκλωβισμούς ατόμων από τις πληγείσες περιοχές της Αττικής. Η Κύπρος ετοιμάζει πολυμελή αποστολή η οποία θα αναχωρήσει άμεσα για την Αθήνα προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών ενάντια στις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Αττική.

Πυρκαγιά - φωτιά - Βαρνάβας - Γραμματικό - Πεντέλη

Τα 40 σημεία εκτροπής της κυκλοφορίας σε Μαραθώνα-Νέα Μάκρη-Διόνυσο-Πεντέλη

Σε αλλεπάλληλες εκτροπές της κυκλοφορίας προχωρά η Τροχαία σε Μαραθώνα – Νέα Μάκρη – Διόνυσο – Πεντέλη, για την προστασία των πολιτών και τη διευκόλυνση των πυροσβεστικών δυνάμεων που αντιμετωπίζουν το τεράστιο πύρινο μέτωπο στην ευρύτερη βορειοανατολική Αττική.

Φωτιά - Πεντέλη

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε στις 16:21 η ΕΛ.ΑΣ., ισχύουν σε 40 σημεία.

«Η φωτιά καίει σαν αστραπή», γράφουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης

Εκτεταμένη είναι η κάλυψη των διεθνών μέσων για την καταστροφική φωτιά που πλήττει την Ανατολική Αττική τις τελευταίες ώρες.

Αναλυτικότερα, οι τραγικές εικόνες από την φωτιά, που παρουσιάζει δεκάδες αναζωπυρώσεις, έχουν γίνει πρωτοσέλιδα σε ΜΜΕ εντός και εκτός Ευρώπης.

ΦΩΤΙΑ - ΑΤΤΙΚΗ

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης από πέντε δήμους της Αττικής

Πέντε δήμοι της Αττικής ανακοίνωσαν την συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους, αλλά και για όσους βρίσκονται στην μάχη της κατάσβεσης.

Αναλυτικά:

  • Ο Δήμος Βριλησσίων στα γραφεία Κοινωνικής Πολιτικής και Πρωτοβάθμιας Υγείας (Λ. Πεντέλης 62) στο ισόγειο, σήμερα 12/8 έως τις 20:00, αύριο 13/8 και την Τετάρτη 14/8 από τις 7:30 έως τις 17:00.
  • Ο Δήμος Ηρακλείου στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος (οδός Πρασίνου Λόφου έναντι γηπέδου ποδοσφαίρου) σήμερα έως τις 17:30 και τις επόμενες ημέρες από τις 07:00 έως 17:30.
  • Ο Δήμος Ηλιούπολης στην είσοδο του Δημαρχείου τις καθημερινές από τις 07:00 έως και τις 22:00, ενώ το Σαββατοκύριακο, αλλά και την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου από τις 07:00 έως τις 14:00.
  • Ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου από σήμερα έως και την Παρασκευή 23/8 (εκτός Δεκαπενταύγουστου και Σαββατοκύριακου) στην είσοδο του Δημαρχείου στο Μοσχάτο από τις 07:30 έως τις 20:00 και στην είσοδο του παλιού Δημαρχείου στον Ταύρο από τις 07:30 έως τις 15:00.
  • Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου στο γήπεδο της πόλης αύριο Τρίτη, μεθαύριο Τετάρτη και την Παρασκευή 16/9 από τις 09:00 έως τις 12:00.

Τα είδη που μπορούν οι πολίτες να προσφέρουν είναι εμφιαλωμένα νερά, φυσιολογικό ορό, φυσικά δάκρυα, Pulvo, κεραλοιφή για εγκαύματα, τρόφιμα μακράς διαρκείας, μωρομάντηλα, γάζες, προστατευτικές μάσκες (υψηλής προστασίας) και για τα τετράποδα συσκευασμένη τροφή και τροφή για κουτάβια, Cool mats, λουριά οδηγούς.

Σύμφωνα και με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής τα κυριότερα μέτωπα μετά τις 6 το απόγευμα βρίσκονταν σε Νταού Πεντέλης, Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα προς Γραμματικό, Διόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί μόνο σε Αφίδνες και Καλέντζι.

Συνολικά έχουν εκδοθεί 30 μηνύματα του 112 για εκκενώσεις και απομακρύνσεις κατοίκων και περιοχών.

Η τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις 22: 49 για την κατάσταση που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα της Αττικής:

"Βελτίωση παρουσιάζει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές στο Βαρνάβα και επεκτάθηκε στην βορειοανατολική Αττική.
Οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν ισχυρές. Πλέον δεν έχουμε μέτωπο πυρκαγιάς αλλά πολλές ενεργές εστίες, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του όρους της Πεντέλης και της λίμνης του Μαραθώνα.

Επειδή την τελευταία ώρα, γίνεται αναφορά για αγνοούμενο άτομο στην περιοχή της πυρκαγιάς, σας γνωρίζουμε ότι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει δεχθεί κλήση ή κλήσεις για ανάλογο περιστατικό. Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Αμπελεία Φαρσάλων, Πολιτικά Ευβοίας, Βόνη Ηρακλείου Κρήτης, Αγκυνάρα Πύργου Ηλείας και Ράγιο Θεσπρωτίας έχουν ελεγχθεί, ενώ οι πυρκαγιές σε Ξάνθη, Παλαιόπυργο Ναυπακτίας, και Τερψιθέα Γλυφάδας είναι οριοθετημένες.

Ο αριθμός των κρατών που έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα της χώρας μας για βοήθεια μέσω τουΕυρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας έχει διευρυνθεί.

ΦΩΤΙΑ - ΑΤΤΙΚΗ

Εκτός από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Τσεχία, στο αίτημα ανταποκρίθηκαν ακόμη 3 χώρες που θα διαθέσουν δυνάμεις και συγκεκριμένα:

η Σερβία ένα ελικόπτερο καθώς και 35 πυροσβέστες με 10 οχήματα, η Ρουμανία 44 πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα και η Τουρκία δύο αεροσκάφη. Σημειώνεται ότι η Γαλλία πέραν του ενός ελικοπτέρου, θα αποστείλει και 200 πυροσβέστες με 28 υδροφόρα οχήματα.

Εφιστούμε την προσοχή όλων, δεδομένου ότι οι συνθήκες για την έναρξη πυρκαγιών παραμένουν επικίνδυνες όχι μόνο για αύριο Τρίτη αλλά και για τις επόμενες ημέρες" ανέφερε ο κ. Βαθρακογιάννης, ενώ ανέφερε πως δεν υπάρχει κλήση για αγνοούμενο άτομο

Φωτιά - Βαρνάβας - Πεντέλη

Καήκαν πυροσβεστικά οχήματα

Δύο οχήματα της Πυροσβεστικής κάηκαν σε σημείο δυτικά του Νέου Βουτζά τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Αττική.

Ένας από τους πυροσβέστες υπέστη ελαφρά εγκαύματα ενώ οι άλλοι 3 είναι καλά στην υγεία τους.

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης σε δήμους της Αττικής

Μετά τους δήμους Βριλησσίων, Ηρακλείου, Ηλιούπολης, Μοσχάτου-Ταύρου και Αγίου Δημητρίου, άλλοι τρεις δήμοι της Αττικής ανακοίνωσαν συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους, αλλά και για όσους βρίσκονται στη μάχη της κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς.

  •  Ο δήμος Παπάγου-Χολαργού θα συγκεντρώνει στο Δημαρχείο έως και την Τετάρτη 14 Αυγούστου, από τις 08:00 έως τις 20:00.
  •  Ο δήμος Δάφνης-Υμηττού στο Α' ΚΑΠΗ Δάφνης (Χρήστου Μιχαλόπουλου 65 & Βύρωνος), καθημερινά έως και την Παρασκευή 16 Αυγούστου από τις 08:00 έως τις 15:00.
  • -Ο δήμος Μαρκόπουλου Μεσογαίας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο (Παπαδημητρίου 33) από αύριο Τρίτη (13/8) έως και την Παρασκευή 16 Αυγούστου από τις 08:30 έως τις 14:00.


Τα είδη που μπορούν οι πολίτες να προσφέρουν είναι εμφιαλωμένα νερά, φυσιολογικό ορό, φυσικά δάκρυα - Pulvo, κεραλοιφή για εγκαύματα, τρόφιμα μακράς διαρκείας, μωρομάντηλα και είδη υγιεινής, γάζες, επίδεσμους, προστατευτικές μάσκες (υψηλής προστασίας) και για τα τετράποδα συσκευασμένη τροφή και τροφή για κουτάβια, Cool mats, λουριά οδηγούς.

Στον περίβολο του Εθνικού Αστεροσκοπείου η φωτιά

Στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στον Λόφο Κουφού στην Πεντέλη έχει φτάσει η μεγάλη φωτιά που μαίνεται στη βορειοανατολική Αττική. Οι φλόγες απειλούν τις εγκαταστάσεις, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το meteo.gr.

Βοήθεια από την Ευρώπη ζήτησε η Ελλάδα – Στέλνουν πυροσβεστικές δυνάμεις Γαλλία, Ιταλία και Τσεχία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα την παροχή εναέριας και επίγειας συνδρομής για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που πλήττουν την Αττική. Δείτε εδώ ποιες χώρες ανταποκρίθηκαν στο αίτημα.


Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στην Αττική - ΕΛΑΣ: Έκκληση στους πολίτες να μην κινούνται προς πυρόπληκτες περιοχές

Τροχαίο στη Ρόδο: Φονική σύγκρουση μηχανών (εικόνες)

Ολυμπιακοί Αγώνες: Bonne nuit Παρίσι... Good morning Λος Άντζελες! (εικόνες)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)