Κοινωνία

12 Αυγούστου 2024 14:05 Τελευταία ενημέρωση : 12 Αυγούστου 2024 15:41

Φωτιά στην Αττική: Νέα μηνύματα εκκενώσεις - Σκληρή μάχη με τις αναζωπυρώσεις (εικόνες)

Εκατοντάδες πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μάχη σε πολλά μέτωπα με τις αναζωπυρώσεις και τους ισχυρούς ανέμους. Συνεχή τα μηνύματα για εκκενώσεις.

Φωτιά στην Αττική: Νέα μηνύματα εκκενώσεις - Σκληρή μάχη με τις αναζωπυρώσεις (εικόνες)
-

Με την πύρινη λαίλαπα δίνουν μάχη οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη βοριοανατολική Αττική από την Κυριακή το μεσημέρι. Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έχει λάβει τεράστια έκταση, επειλεί πλέον τη Νέα Πεντέλη, ενώ οι φλόγες έχουν φτάσει μέχρι τα Άνω Βριλήσσια, όπου λίγο μετά τις 15:00 εστάλη μήνυμα εκκένωσης στους πολίτες.

Η φωτιά πέρασε στο Πεντελικό όρος με αποτέλεσμα οι πολίτες των γύρω περιοχών να δέχονται μηνύματα από το 112 τόσο για να είναι σε ετοιμότητα να μετακινηθούν σε ασφαλείς περιοχές, όσο και για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 

Η πυρκαγιά ξεκίνησε χθες από το Βαρνάβα, πέρασε στο Γραμματικό, στη Νέα Μάκρη, στην Πεντέλη, στο Ντράφι και την Καλλιτεχνούπολη. Τα μέτωπα έχουν ακτίνα χιλιομέτρων, ενώ οι πολύ ισχυροί άνεμοι αλλάζουν διαρκώς την κατεύθυνση της φωτιάς.

Πλήθος μηνυμάτων για εκκενώσεις έχει προκαλέσει η αναζωπύρωση της πυρκαγιάς σε πολλά μέτωπα. Πιο συγκεκριμένα, εκκενώνονται Νέα Πεντέλη, Παλαιά Πεντέλη, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλισσίων.

Νέο μήνυμα του 112. Σε αυτό αναφέρεται «αν βρίσκεστε στην περιοχή Σπατατζίκι (Πευκόφυτο) Μαραθώνα, απομακρυνθείτε μέσω Λεωφόρου Τραπεζούντος προς Άγιο Στέφανο».

Ο ΑΝΤ1 μεταδίδει ζωντανά τις εξελίξεις με συνεχή ροή ενημέρωσης και απεσταλμένους σε όλα τα πύρινα μέτωπα. Δείτε ζωντανά:

Από το 112 στάλθηκε πριν το μεσημέρι της Δυετέρας, νέο μήνυμα προς τους κατοίκους της Νέας Πεντέλης, αυτή την φορά με την οδηγία να κατευθυνθούν προς το Χαλάνδρι.

Υπνεθυμίζεται ότι στις 5.00 τα ξημερώματα είχε σταλεί μήνυμα με την οδηγία στους κατοίκους να απομακρυνθούν προς Βριλήσσια.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι εστάλη μήνυμα εκκένωσης από Σουφάνι Μαραθώνα προς Νέα Μάκρη, ενώ σε Νταού και Διώνη οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια, απειλώντας τα. Στη συνέχεια, εστάλη μήνυμα 112 στην περιοχή Ερυθρός Νέα Μάκρη για εκκένωση προς Ραφήνα και λίγο μετά τη μία το μεσημέρι στη Νέα Πεντέλη για εκκένωση προς Χαλάνδρι.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια λίγο μετά τις 11 το πρωί της Δευτέρας, στο Γραμματικό και στην Καλλιτεχνούπολη δίνεται σκληρή μάχη με τις φλόγες, ενώ τα μέτωπα σε Βαρνάβα, Διόνυσο και Μικροχώρι παρουσιάζουν βελτιωμένη εικόνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, τα κυριότερα μέτωπα αυτήν την ώρα είναι τα εξής:

  • Μετά τη λίμνη του Μαραθώνα με κατεύθυνση προς τις Αφίδνες.
  • Από το Γραμματικό προς τον Μαραθώνα.
  • Από τις κορυφές της Πεντέλης με κατεύθυνση προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει το μέτωπο στη Νέα Μάκρη, ενώ, όπως τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, βελτιωμένη είναι η εικόνα σε Διόνυσο, Βαρνάβα και Μικροχώρι.

Σε όλα τα μέτωπα επιχειρούν πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις και πολλά εναέρια μέσα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 685 πυροσβέστες, 27 ομάδες δασοκομάντος, 190 οχήματα και 32 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα).

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, από χθες το βράδυ έως σήμερα αστυνομικοί που συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής έχουν προχωρήσει σε πάνω από 250 απεγκλωβισμούς ατόμων από τις πληγείσες περιοχές της Αττικής. Ειδικότερα, επιχειρούν 380 αστυνομικοί με 77 οχήματα, 36 δίκυκλα, 3 λεωφορεία και 4 βαν.

Φωτιά - Αττική - πυρκαγιά - πυροσβέστες

Φωτιά - Αττική - πυρκαγιά - πυροσβέστες

Φωτιά - Αττική - πυρκαγιά - πυροσβέστες

Εκατοντάδες απεγκλωβισμοί απο την ΕΛΑΣ

Η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε 250 απεγκλωβισμούς ατόμων από τις περιοχές που πλήγονται από την πυρκαγιά, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα το πρωί με την οποία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδονται για την εκκένωση περιοχών και να μην πλησιάζουν τις πυρόπληκτες περιοχές με τα οχήματά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω μεγάλης αναζωπύρωσης στην περιοχή, έχει εκκενωθεί το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης για την διασφάλιση της υγείας τον ασθενών και τυ προσωπικού.

Η φωτιά στην Πεντέλη έχει φτάσει 500 μέτρα από το μοναστήρι και οι ισχυροί άνεμοι προκαλούν αναζωπυρώσεις στην περιοχή που έχει σχεδόν εκκενωθεί καθώς το πύρινο μέτωπο δείχνει ανεξέλεγκτο.

Στην περιοχή φαίνεται πως αρκετά σπίτια έχουν υποστεί μερική ή ολική καταστροφή από τις φλόγες. Οι φλόγες έχουν μπει μέσα στα σπίτια που είναι διάσπαρτα στην περιοχή ενώ κάτοικοι νεότερης ηλικίας, με λάστιχα στα χέρια, προσπαθούν να σβήσουν την φωτιά στις αυλές και στα σπίτια τους. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών είναι τιτάνιες για να μπορέσουν να διασώσουν ότι γίνεται με επίγειες και εναέριες δυνάμεις να επιχειρούν στο σημείο.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία λόγω της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική πραγματοποιούνται εκτροπές κυκλοφορίας στις περιοχές Βαρνάβα - Σταμάτας - Δροσιάς - Διονύσου - Πεντέλης.

Φωτιά στην Αττική


Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στην Αττική - ΕΛΑΣ: Έκκληση στους πολίτες να μην κινούνται προς πυρόπληκτες περιοχές

Τροχαίο στη Ρόδο: Φονική σύγκρουση μηχανών (εικόνες)

Ολυμπιακοί Αγώνες: Bonne nuit Παρίσι... Good morning Λος Άντζελες! (εικόνες)


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)