Μέση Ανατολή

14 Οκτωβρίου 2014 13:59

Μαίνονται οι μάχες στο Κομπάνι

Διπλωματικές συνομιλίες για τις επόμενες κινήσεις του διεθνούς συνασπισμού θα λάβουν χώρα στην Ουάσινγκτον, παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ οι μάχες στο Κομπάνι αφήνουν πίσω τους νεκρούς αλλά όχι τα επιθυμητά για τη Δύση αποτελέσματα.

-

Εκπρόσωποι των στρατιωτικών ηγεσιών των χωρών του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους συναντώνται σήμερα στην Ουάσινγκτον, την ώρα που οι αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών κερδίζει έδαφος στη Συρία και το Ιράκ.

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του αμερικανικού στρατιωτικού επιτελείου, μαζί με ομολόγους τους από 21 χώρες, ανάμεσά τους και αρχηγοί γενικών επιτελείων, συναντώνται στην αεροπορική βάση Αντριους κοντά στην Ουάσινγκτον παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Οι στρατιωτικοί εκπρόσωποι των χωρών αυτών (Γερμανία, Σαουδική Αραβία, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Βέλγιο, Καναδάς, Δανία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισπανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιράκ, Ιταλία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Λίβανος, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Κατάρ, Βρετανία, Τουρκία) «θα συζητήσουν τις κινήσεις του συνασπισμού στην επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους», σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, η οποία δεν αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών και ακόμη λιγότερο στις αποφάσεις που ενδεχομένως θα ληφθούν.

Οι δύο πλέον υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θα προεδρεύσουν των συνομιλιών: ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ και ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM, Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία) στρατηγός Λόιντ Οστιν.

Δύο μήνες μετά την έναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων κατά των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία, η Ουάσινγκτον παραμένει «διακριτική» ως προς το διακύβευμα των συνομιλιών: «Θα συνομιλήσουν για ένα κοινό σχέδιο, για τις προκλήσεις και το μέλλον της εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατηγού Ντέμπσεϊ συνταγματάρχης Εντουαρντ Τόμας.

Διπλωμάτης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε ότι μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών δεν αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία στα μέλη του συνασπισμού «να εξετάσουν τα αποτελέσματα των στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς και άλλες στρατηγικές επιλογές».

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ « ανυπομονεί να συζητήσει για τα συμπληρωματικά μέτρα που μπορεί να λάβει ο συνασπισμός για την αποδυνάμωση και, στη συνέχεια, την εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτους», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στα σημεία τριβής μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού.

Ένα από αυτά είναι η προοπτική δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία, ένα σχέδιο υπέρ του οποίου τάσσεται η Άγκυρα, με την υποστήριξη του Παρισιού, αλλά είναι εκτός συζήτησης, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Η συμμετοχή της Τουρκίας στις συνομιλίες θεωρείται σημαντική τη στιγμή που η Άγκυρα δέχεται πιέσεις για να στείλει χερσαίες δυνάμεις κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στη συριακή κουρδική πόλη Κομπάνι, ενώ χθες διέψευσε αμερικανική ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη χρηση της στρατιωτικής βάσης του Ιντσιρλικ από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Προελαύνουν οι τζιχαντιστές στο Κομπάνι

Η στρατηγική του διεθνούς συνασπισμού τελεί υπό αμφισβήτηση ωστόσο, καθώς  παρά τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των θέσεών τους, οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους έχουν προωθηθεί προς το κέντρο της πόλης Κομπάνι στη Συρία, ενώ απειλούν να καταλάβουν το σύνολο της επαρχίας αλ-Ανμπαρ στο Ιράκ.

Τρεις μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έκαναν επιθέσεις καμικάζι χθες στο Κομπάνι, κοντά στην τουρκική μεθόριο, ανακοίνωσε μια μη κυβερνητική οργάνωση, την ώρα που οι τζιχαντιστές σημειώνουν μικρή πρόοδο στην προέλασή τους στο εσωτερικό της κουρδικής πόλης που πολιορκούν.

Σε μία από τις επιθέσεις ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξε ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό σε βόρεια συνοικία του Κομπάνι, που αποτελεί το θέατρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, είπαν σήμερα κουρδικές πηγές.

Ο Ίντρις Νάσαν, ένας Κούρδος αξιωματούχος στο Κομπάνι, δήλωσε ότι δύο Κούρδοι μαχητές έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης αυτοκτονίας.

«Προσπαθούν να προχωρήσουν προς το σημείο διασυνοριακής διέλευσης, ωστόσο οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) τους απώθησαν και δε μπόρεσαν να συνεχίσουν την προέλασή τους» είπε ο Νάσαν στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε  ότι άγριες μάχες μαίνονται εντός της πόλης  όπου οι επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ έχουν αποτύχει να εμποδίσουν την προέλαση των τζιχαντιστών.

Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, σημείωσε ότι μία από τις επιθέσεις αυτοκτονίας είχε ως στόχο έναν σταθμό λεωφορείων στο βορειοδυτικό Κομπάνι και ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει σχεδόν το 50% της πόλης.

«Τώρα ελέγχουν το πολιτιστικό κέντρο, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν προωθηθεί και άλλο μέσα στην πόλη» τόνισε ο ίδιος.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)