Ευρώπη

10 Ιουνίου 2014 15:52

Η Μέρκελ, ο Κάμερον, η... βαρκάδα και στο βάθος ο Γιούνκερ

Η Μέρκελ επανέλαβε ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν, ενώ ο Κάμερον συνεχίζει να είναι αντίθετος.

-

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επανέλαβε ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπειτα από τις συνομιλίες της μίνι συνόδου κορυφής στο Χάρπζουντ της Σουηδίας με ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιτίθενται στον διορισμό του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, ωστόσο επεσήμανε ότι το θέμα της προεδρίας της Κομισιόν δεν ήταν το κεντρικό θέμα των συζητήσεων.

"Είπαμε όλοι ότι τα θέματα της επάνδρωσης των ευρωπαϊκών θέσεων δεν είναι κεντρικά στις συνομιλίες μας, αλλά ότι θέλουμε να κάνουμε ό,τι δεν έχουμε κάνει επαρκώς μέχρι τώρα: να συζητήσουμε την ουσία, που είναι σημαντική για τους πολίτες", δήλωσε η Αγγελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Όμως...είπα ότι για μένα ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ είναι ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής και ότι θέλω να τον έχω πρόεδρο της Επιτροπής. Αυτό το είπε στη Γερμανία και το λέω και εδώ, αλλά δεν ήταν το κεντρικό μας θέμα", είπε.

Η γερμανίδα καγκελάριος συναντάται στο Χάρπζουντ της Σουηδίας με τον σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ, το ολλανδό ομόλογό του Μάρκ Ρούτε και τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είναι ο πιο κατηγορηματικά αντίθετος με την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

 Ο πρωθυπουργός τη Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά της υιοθέτησης μίας "αλυσιτελούς" κατεύθυνσης, λέγοντας ότι επιθυμεί την παραμονή της χώρας του σε μία αναμορφωμένη Ενωση, όπου χρειάζεται κατάλληλους ηγέτες για να εφαρμόσουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες της μίνι ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Σουηδίας και την Ολλανδίας, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι συνεχίζει να είναι αντίθετος με την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, αν και απέφυγε να τον κατονομάσει.

"Θέλω η Βρετανία να παραμείνει σε μία αναμορφωμένη Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτός είναι ο στόχος μου, αυτό πιστεύω ότι είναι το καλύτερο για τη Βρετανία και πιστεύω ότι είναι το καλύτερο και για την Ευρώπη επίσης", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Κάμερον έχει υποσχεθεί στους Βρετανούς τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2017, εάν επανεκλεγεί το επόμενο έτος.

"Προφανώς, η προσέγγιση που η Ευρωπαϊκή Ενωση θα υιοθετήσει από σήμερα και μέχρι τότε θα είναι πολύ σημαντική", δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι περισσότερο ανοικτή και ότι χρειάζεται ηγέτες ικανούς να την οδηγήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση".

"Προφανώς, εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, θα είναι αλυσιτελές", είπε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Πάντως, οι τέσσερις ευρωπαίοι ηγέτες απόλαυσαν λίγες στιγμές χαλάρωσης στη λίμνη Χάρπσουντ της Σουηδίας, πριν από τη μίνι σύνοδο για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως καλός οικοδεσπότης, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ έβγαλε για μία βαρκάδα τους τρεις υψηλούς προσκεκλημένους του – την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον και τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)