Κόσμος

Χθες 19:25 Τελευταία ενημέρωση : Χθες 21:07

Ισραήλ: Το απόρρητο έγγραφο που διέρρευσε από τις ΗΠΑ (βίντεο)

Τι έλεγε το άκρως απόρρητο έγγραφο, για τις προετοιμασίες αντιποίνων του Ισραήλ κατά του Ιράν, και πώς διέρρευσε. Τι επιδιώκει το Ισραήλ με το μυστικό αυτό όπλο του;

Ισραήλ: Το απόρρητο έγγραφο που διέρρευσε από τις ΗΠΑ (βίντεο)
-

Του Νικόλα Βαφειάδη 

Πρόκειται για άκρως απόρρητη έκθεση που φέρεται να διέρρευσε από το Εθνικό Ινστιτούτο Συστημάτων Διαχείρισης Περιστατικών και Προηγμένων Τεχνολογιών (NIMSAT) του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, όπως φαίνεται στο επίμαχο έγγραφο που φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1. Η έκθεση αναφέρεται με λεπτομέρειες στις προετοιμασίες του Ισραήλ επί του πεδίου για το κτύπημα κατά του Ιράν, σε αντίποινα για τη βαλλιστική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου. Πρόκειται για πληροφορίες, που συνέλεξε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών στις 15 και 16 Οκτωβρίου, και περιλαμβάνουν την απόκρυψη οχυρωμένων υπόγειων καταφυγίων πολεμικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Χατσερίμ και τις προετοιμασίες που κάνει το Ισραήλ για τον εξοπλισμό μαχητικών αεροσκαφών με δύο τύπους βαλλιστικών πυραύλων. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ο ένας από τους δύο τύπους βαλλιστικών πυραύλων, με την κωδική ονομασία Golden Horizon, Χρυσός Ορίζοντας, είναι παντελώς άγνωστος και εικάζεται ότι αποτελεί μυστικό όπλο που ανέπτυξε το Ισραήλ.

Το πλεονέκτημα αυτών των πυραύλων είναι η ικανότητά τους να εκτοξεύουν πυρομαχικά ακριβείας από απόσταση, κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των συστημάτων αεράμυνας του εχθρού. Επίσης γίνεται αναφορά και σε μεγάλης κλίμακας άσκηση των Ισραηλινών ενόψει της επίθεσης κατά του Ιράν με τη συμμετοχή τριών αεροσκαφών ανεφοδιασμού και ενός αεροσκάφους διοίκησης και ελέγχου G-550 ισραηλινής κατασκευής. Από την ανάλυση αυτών των πληροφοριών προκύπτει επίθεση με τουλάχιστον 56 βαλλιστικούς πυραύλους αέρος – εδάφους

 Το άκρως απόρρητο έγγραφο ανήκει στην κατηγορία πληροφοριών που μπορούν να βλέπουν μόνο τα λεγόμενα πέντε μάτια, δηλαδή οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Πώς διέρρευσε λοιπόν ένα τόσο ευαίσθητο έγγραφο και μάλιστα προς φιλοϊρανικό λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης; Σύμφωνα με πληροφορίες της Χααρέτζ, που επικαλείται ισραηλινή πηγή, οι ΗΠΑ ζήτησαν συγγνώμη από το Ισραήλ για τη διαρροή. Μια διαρροή, που θα αναγκάσει προφανώς το Ισραήλ να τροποποιήσει τα σχέδιά του.

Η έρευνα των ΗΠΑ για την διαρροή 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ερευνούν τη διαρροή δύο άκρως απόρρητων εγγράφων των υπηρεσιών πληροφοριών που περιγράφουν τις προετοιμασίες του Ισραήλ για ένα ανταποδοτικό πλήγμα στο Ιράν, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον. Τα έγγραφα φαίνεται πως ετοιμάστηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών και περιγράφουν την αντίληψη που έχουν οι ΗΠΑ σχετικά με τον σχεδιασμό της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού στη βάση δορυφορικών εικόνων από τις 15-16 Οκτωβρίου. Άρχισαν να κυκλοφορούν την περασμένη εβδομάδα στην εφαρμογή Telegram. Το Ισραήλ σχεδιάζει μια απάντηση στην ομοβροντία βαλλιστικών πυραύλων που εξαπέλυσε το Ιράν την 1η Οκτωβρίου, τη δεύτερη απευθείας επίθεσή του στο Ισραήλ μέσα σε έξι μήνες. Το Ισραήλ ενέτεινε την επίθεσή του στη Γάζα και στον Λίβανο, μερικές ημέρες μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαρροή των εγγράφων στη διάρκεια συνέντευξης στο CNN. ο Τζόνσον, ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε πως μία «έρευνα είναι σε εξέλιξη και θα ενημερωθώ για αυτήν σε λίγες ώρες».

«... Το παρακολουθούμε στενά», πρόσθεσε ο Τζόνσον.

Η Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών και το Γραφείο Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλια. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι εξετάζει τις αναφορές για τη διαρροή.

Οι New York Times ανέφεραν πως αξιωματούχοι παραδέχθηκαν σε ιδιωτικές συνομιλίες πως τα έγγραφα είναι αυθεντικά, αλλά είπαν πως αντιπροσωπεύουν μόνο ένα τμήμα των πληροφοριών που διαθέτουν οι ΗΠΑ για τον σχεδιασμό του στενού συμμάχου τους.

Το πρώτο έγγραφο φέρει τον τίτλο: "Ισραήλ: Η Πολεμική Αεροπορία Συνεχίζει τις Ετοιμασίες για Πλήγμα στο Ιράν και Πραγματοποιεί Άσκηση Εργασίας Δεύτερης Μεγάλης Δύναμης". Περιγράφει δραστηριότητες που περιλαμβάνουν χειρισμό βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων αέρος-εδάφους.

Το δεύτερο έγγραφο φέρει τον τίτλο: "Ισραήλ: Οι Αμυντικές Δυνάμεις συνεχίζουν τις Προετοιμασίες Κρίσιμων Πυρομαχικών και Συγκαλυμμένης Δραστηριότητας UAV Σχεδόν Βέβαια για ένα Πλήγμα στο Ιράν". Τα UAV είναι επίσης γνωστά ως drones (τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα). Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως έχει καλή γνώση του πότε και του πώς το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν. Είπε όμως επίσης πως βλέπει μια ευκαιρία για να τελειώσουν τα πλήγματα των δύο εχθρών.Οι πράσινοι επέστρεψαν στα τρίποντα με το όμορφο γκολ του Τετέ στο 6ο λεπτό, το οποίο και αφιέρωσε στον Τζορτζ Μπάλντοκ.

Ειδήσεις σήμερα:

Βόλος: Βρέθηκε νεκρός με σφηνωμένο το πόδι του στη σκάλα

Κρις Χόι: Έχω ανίατο καρκίνο και έως τέσσερα χρόνια ζωής

Θεσσαλονίκη - Κάνναβη: Καλλιεργούσαν 75 γλάστρες μέσα σε διαμέρισμα (εικόνες)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)